Tag: przepisy

Naleśniki suzette

Naleśniki suzette

Naleśniki suzette, nazywane również płonącymi naleśnikami, to typowy francuski przysmak. Wyjątkowo prosty oraz rozpustny i jak to bywa w przypadku tej kuchni – niemalże pływający w maśle. A czemu naleśniki te nazywa się płonącymi? Ponieważ sos do nich jest na bazie alkoholu – likieru pomarańczowego…

Aioli

Aioli

Aioli to delikatny, prowansalski sos czosnkowy. I jak dla mnie jest to kwintesencja tego, co najlepsze, czyli w praktyce… majonezu i czosnku – cóż poradzę, że uwielbiam obie te rzeczy? Klasyczne aioli robi się na bazie świeżego czosnku, żółtek oraz oleju lub oliwy z oliwek…

Gofry kakaowe

Gofry kakaowe

Odkąd ukradłam, tfu, to jest pożyczyłam gofrownicę od mojej mamy, to często przygotowuję gofry na śniadanie lub drugie śniadanie. Czasami są w wersji wytrawnej (mój klasyk to jajko sadzone, gotowane parówki, które każdy lubi, ale nikt się do tego nie przyznaje oraz sos aioli na…

Tosty francuskie z chałki

Tosty francuskie z chałki

Jakie są Twoje ulubione smaki z dzieciństwa? U mnie często gościły racuchy z jabłkami, naleśniki z twarogiem i owocami, a z czerstwego chleba robiło się tosty smażone w jajku, które następnie można było podać z dżemem lub ulubionymi owocami – dopiero po latach dowiedziałam się,…

Croque madame, croque monsieur

Croque madame, croque monsieur

Drogi Panie, Droga Pani, dziś na stół (a raczej na bloga) wjeżdża dystyngowany Croque Monsieur oraz elegancka Croque Madame, czyli… chrupiące tosty francuskie. Odkryłam je niedawno i ubolewam nad faktem, że przez 28 lat mojego życia nigdy wcześniej ich nie próbowałam, choć teraz mam zamiar…