Camembert pieczony

28 sierpnia 2019

Camembert pieczony

Wiesz co kocham najbardziej? Sery! Z ich względu nigdy nie potrafiłabym zrezygnować z nabiału. Od zwykłej goudy, przez mozzarellę, po sery pleśniowe. Nie przepadam jedynie za tymi o zbyt mocnym zapachu, ale to już różnie bywa.

Z serów można też wiele zrobić! Przekąski, przystawki, dania główne… A chyba najprostszą i jednocześnie najbardziej spektakularną propozycją jest pieczony camembert. Nie wymaga praktycznie żadnego wysiłku, robi się sam, a przy tym jest niezwykły w smaku.

Wiem, trochę nagromadziłam tu tych przymiotników, ale co poradzę, skoro jest taki dobry? Dziś mam przepis na pieczonego camemberta z… owocami (nie martw się, to się naprawdę dobrze komponuje). A pod przepisem znajdziesz jeszcze kilka innych pomysłów na to, jak podać ten ser.

I wbrew pozorom nie jest łatwo zjeść cały krążek sera, więc podziel się nim ze swoją drugą połówką.

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 15 min

Kalorie (na porcję): 158 kcal

Składniki

  • 1 opakowanie sera camembert
  • gałązka rozmarynu
  • owoce: porzeczki, boróki, jeżyny

Przygotowanie

  1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni, góra dół.
  2. Camemberta wyciągnij z folii, przełóż do niedużego naczynia żaroopornego.
  3. Natnij skórkę od góry w kratkę, włóż gałązkę rozmarynu.
  4. Wstaw ser do piekarnika na 10 min.
  5. Przełóż camemberta na talerz, u góry rozłóż owoce. Podawaj, póki danie jest ciepłe.
Pieczony camembert

Camembert z piekarnika – jak podawać?

Zacznę od mojej ulubionej propozycji, czyli camemberta nie z piekarnika, lecz… z grilla. Jak spotykamy się z przyjaciółmi na działce, to zawsze muszę przygotować w ten sposób camemberta lub halloumi, to już moja mała tradycja. Jak się za to zabrać? Wielkiej filozofii nie na – połóż ser na ruszcie. Wbrew pozorom nie musisz go owijać w folie, ponieważ jego skórka jest wystarczająco gruba, aby środek nie wypłynął. Oczywiście pod warunkiem, że w żadnym miejscu nie zostanie naruszona! Tak przygotowany camembert ma pyszną, delikatnie chrupiącą skórkę z odciśniętymi prętami rusztu.

A teraz przejdę do wersji z piekarnika. W tym wypadku baza jest zawsze taka sama – nacinasz ser w kratkę, pieczesz 10-15 min. Ale różne mogą być formy podania.

Najbardziej klasyczna jest z sosem żurawinowym. Z tym często spotykałam się na przyjęciach rodzinnych, choć ja nie do końcu rozumiem fenomenu tego sosu. No ale na pewno warto spróbować, żeby samodzielnie przekonać się, czy Ci to smakuje.

Jeśli camembert ma być podawany w wersji wytrawnej, to w rozcięcia wciśnij plasterki czosnku oraz więcej gałązek rozmarynu. Ser w takiej postaci jest bardzo aromatyczny!

A możesz masz ochotę na fondue, lecz brak odpowiedniego garnka Cię powstrzymuje? Pieczony camembert załatwi sprawę. Wystarczy, że w rozpuszczonym wnętrzu będziesz maczać kawałki pieczywa. To idealna przekąska imprezowa, tylko uwaga – musi być przygotowana na bieżąco.

Zaczęłam od camemberta z grilla, a zakończę… na patelni (to tyle, jeśli chodzi o piekarnik). Ser możesz opanierować i usmażyć. Warto robić to nie niedużym ogniu – camembert będzie potrzebować dłuższej chwili, aby w środku się rozpuścić, a jednocześnie pewnie nie chcesz, żeby panierka się przypaliła. Jak dla mnie to już trochę zbyt tłuściutka wersja (bo sam ser jakoś specjalnie fit nie jest), ale z pewnością smaczna.


Przepisy, które mogą Ci się spodobać

Herbata zimowa

Herbata zimowa

Co najczęściej pijesz zimą? Masz sprawdzone sposoby na rozgrzanie się? Nawet jeśli i tak, to koniecznie musisz sprawdzić przepis na herbatę z imbirem i cytryną. Dlaczego? Bo jest pyszna, zdrowa i zwalcza wirusy!

Muffinki pizzowe

Muffinki pizzowe

Lubisz pizzę? Jeśli tak, to muffinki pizzerinki także polubisz. I przy okazji tak się składa, że mam na nie przepis! Sprawdź, jak zrobić muffiny wytrawne i przekonaj się, że będą idealne na każdą okazję.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


[wp-rss-aggregator]