Dziś mam super pomysł na przekąskę – paszteciki z ciasta francuskiego i mielonego indyka. Będą przepyszne do pracy lub na imprezę. Jestem pewna, że w tym drugim przypadku szybko znikną ze stołu. A przy tym nie wymagają od Ciebie zbyt wiele zaangażowania, ponieważ etap przygotowawczy trwa zaledwie 15 min, a potem jest już tylko pieczenie.
Zauważ zresztą, że ostatnio często u mnie trafisz na takie ekspresówki. Lato, lato, lato sprawia, że szkoda czasu na gotowanie. Lecz przy tym nadal chce smacznie jeść. Jak widać, da się to ze sobą pogodzić.
A jeśli masz jeszcze kilka dodatkowych minut, to do pasztecików możesz zrobić sos na bazie jogurtu naturalnego i czosnku lub sos serowy (polecam… ser z ziemniaka). Ale jako, że miało być szybko, to przechodzę od razu do konkretów.
No dobra, jednak nie od razu – daj mi jeszcze chwilę. W tym przepisie używam gotowego ciasta francuskiego. I wiem, że zwykle namawiam do tego, aby nie korzystać z półproduktów. Lecz tu muszę przyznać, że ciasto francuskie i ciasto filo są takimi moimi wyjątkami. Ich przygotowanie jest czasochłonne, wymaga posiadania specjalnych warunków (trzeba to robić w chłodnym pomieszczeniu). Dla mnie to za dużo, zwłaszcza, że zwykle przygotowuje dania z ciasta francuskiego, które w zamyśle mają być właśnie szybkie.
Ilość porcji: 18
Czas przygotowania: 40 min
Kalorie (na porcję): 212 kcal
Składniki
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- 3 jajka
- natka pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 200 g żółtego sera
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Piekarnik nastaw na 200 stopni.
- Wymieszaj w misce mięso, 2 jajka, natkę pietruszki, czosnek, sól, pieprz i paprykę słodką.
- Zetrzyj ser na tarce na grubych oczkach. Dodaj do mięsa, wymieszaj.
- Rozłóż ciasto francuskie. Wzdłuż dłuższego boku połóż połowę mięsnej masy. Zawiń całość dokładnie. To samo powtórz z drugim opakowaniem.
- Rozkłóć jajko. Przy pomocy pędzelka rozprowadź je po wierzchu ciasta.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż na nią ciasto, wstaw do piekarnika na 25 min.
- Po upieczeniu wystudź na kratce.
- Gdy ostygnie, pokrój w nieduże paszteciki.

You must be logged in to post a comment.