Paszteciki z indyka

26 sierpnia 2019

Paszteciki z indyka

Dziś mam super pomysł na przekąskę – paszteciki z ciasta francuskiego i mielonego indyka. Będą przepyszne do pracy lub na imprezę. Jestem pewna, że w tym drugim przypadku szybko znikną ze stołu. A przy tym nie wymagają od Ciebie zbyt wiele zaangażowania, ponieważ etap przygotowawczy trwa zaledwie 15 min, a potem jest już tylko pieczenie.

Zauważ zresztą, że ostatnio często u mnie trafisz na takie ekspresówki. Lato, lato, lato sprawia, że szkoda czasu na gotowanie. Lecz przy tym nadal chce smacznie jeść. Jak widać, da się to ze sobą pogodzić.

A jeśli masz jeszcze kilka dodatkowych minut, to do pasztecików możesz zrobić sos na bazie jogurtu naturalnego i czosnku lub sos serowy (polecam… ser z ziemniaka). Ale jako, że miało być szybko, to przechodzę od razu do konkretów.

No dobra, jednak nie od razu – daj mi jeszcze chwilę. W tym przepisie używam gotowego ciasta francuskiego. I wiem, że zwykle namawiam do tego, aby nie korzystać z półproduktów. Lecz tu muszę przyznać, że ciasto francuskie i ciasto filo są takimi moimi wyjątkami. Ich przygotowanie jest czasochłonne, wymaga posiadania specjalnych warunków (trzeba to robić w chłodnym pomieszczeniu). Dla mnie to za dużo, zwłaszcza, że zwykle przygotowuje dania z ciasta francuskiego, które w zamyśle mają być właśnie szybkie.

Ilość porcji: 18

Czas przygotowania: 40 min

Kalorie (na porcję): 212 kcal

Składniki

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 3 jajka
  • natka pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 200 g żółtego sera
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Piekarnik nastaw na 200 stopni.
  2. Wymieszaj w misce mięso, 2 jajka, natkę pietruszki, czosnek, sól, pieprz i paprykę słodką.
  3. Zetrzyj ser na tarce na grubych oczkach. Dodaj do mięsa, wymieszaj.
  4. Rozłóż ciasto francuskie. Wzdłuż dłuższego boku połóż połowę mięsnej masy. Zawiń całość dokładnie. To samo powtórz z drugim opakowaniem.
  5. Rozkłóć jajko. Przy pomocy pędzelka rozprowadź je po wierzchu ciasta.
  6. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż na nią ciasto, wstaw do piekarnika na 25 min.
  7. Po upieczeniu wystudź na kratce.
  8. Gdy ostygnie, pokrój w nieduże paszteciki.
Paszteciki mięsne

Przepisy, które mogą Ci się spodobać

Camembert pieczony

Camembert pieczony

Wiesz co kocham najbardziej? Sery! Z ich względu nigdy nie potrafiłabym zrezygnować z nabiału. Od zwykłej goudy, przez mozzarellę, po sery pleśniowe. Nie przepadam jedynie za tymi o zbyt mocnym zapachu, ale to już różnie bywa. Z serów można też wiele zrobić! Przekąski, przystawki, dania […]

Naleśniki bolognese

Naleśniki bolognese

Zobacz, jak w szybki i prosty sposób przygotować obiad podobny do lasagne – naleśniki bolognese bez zapiekania. Danie to idealnie nadaje się do zrobienia na dwa dni, nie wymaga kilku godzin stania w kuchni.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


[wp-rss-aggregator]