Ciasteczka z cukinią

3 sierpnia 2019

Ciasteczka z cukinią

Czy ciasteczka z warzywami mogą być smaczne? Zdecydowanie! Zwłaszcza, gdy używa się słodkich marchewek lub buraków czy neutralnej w smaku cukinii.

A gdy o cukinii jest mowa, to śpieszę z wyjaśnieniami, że to ona jest dzisiaj bohaterką tego przepisu. A właściwie cukinia i czekolada, bo czym byłby deser bez tego dodatku, prawda?
Cukinia sprawia, że z pozoru zwykłe, mało oryginalne ciasteczka, stają się wilgotne, sycące. I nie, nie czuć wcale jej smaku. Właściwie, gdyby ją zetrzeć na drobnych oczkach, to nikt by się nie zorientował, co stanowiło podstawę ciasta.

A czy jest ono smaczne? No cóż, Piotrek nie narzekał. A wręcz zajadał z apatytem (niestety również i czekoladę, którą kupiłam z myślą o zdjęciach…). Ja też się w nich zakochałam, ponieważ są szybkie, banalnie proste w przygotowaniu, a do tego idealne do zabrania na wynos. U mnie trafiły do lunchboxa, aczkolwiek równie dobrze sprawdziły by się podczas letniej wycieczki. Łatwo je spakować, równie łatwo się je je. Czego więc więcej wymagać?

Tylko zanim zabierzesz się za ich pieczenie, uzbrój się w cierpliwość. Dlaczego? Ponieważ wcześniej musisz schować posiekaną czekoladę do zamrażarki. Po co? Aby się nie rozpuściła podczas pieczenia. Dzięki temu w środku będą chrupiące kawałki czekolady. Można też użyć specjalnych dropsów czekoladowych do pieczenia, które się tak łatwo nie rozpuszczają, zwykle jednak ich skład nie jest zachęcający, a i nie są dostępne w każdym sklepie. Dlatego ja myślę, że mój sposób jest lepszy, choć wymaga poczynienia przygotowań „wstępnych”.

Ilość porcji: 18

Czas przygotowania: 50 min

Kalorie (na porcję): 240 kcal

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ½ łyzeczki soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • ½ szklanka oleju rzepakowego
  • 1/3 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 3 szklanki cukinii startej na grubych oczkach
  • 100 g czekolady gorzkiej

Przygotowanie

  1. Czekoladę posiekaj, przełóż do pojemnika i włóż do zamrażarki na 2 godz.
  2. Nastaw piekarnik na 180 stopni, funkcja góra-dół.
  3. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier, proszek do pieczenia, cynamon, sól i gałkę muszkatołową. Wymieszaj całość.
  4. Do suchych składników wlej olej, mleko, wbij jajka.
  5. Wymieszaj ciasto trzepaczką, aż będzie gęste, pozbawione grudek.
  6. Wsyp czekoladę oraz cukinię do ciasta, wymieszaj dokładnie łyżką.
  7. Formę wyłóż papierem do pieczenia, wylej ciasto i rozprowadź je równomiernie.
  8. Wstaw do piekarnika na 30 min.
  9. Po wyciągnięciu odstaw ciasto do wystygnięcia na kratce. Gdy ostygnie, pokrój je na kawałki.
Cukiniowe ciasteczka

Przepisy, które mogą Ci się spodobać

Chłodnik z cukinii

Chłodnik z cukinii

Jeśli masz ochotę na lekki, letni posiłek, zrób chłodnik z pieczonej cukinii według mojego przepisu. To proste, szybkie danie, które jest jednocześnie aromatyczne i bardzo delikatne.

Batoniki orzechowe

Batoniki orzechowe

Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, a unikasz sklepowych fit słodyczy, sprawdź mój przepis na domowe batoniki z orzechami i miodem. Batony orzechowe pozwolą Ci zaspokoić największy słodyczowy głód, a do tego dostarczą sporo energii.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *