Masz ochotę na szybki deser, bez pieczenia i stania w kuchni? Już się robi – mam przepis na deser z borówkami i jogurtem, który inspirowany jest eton mess. Słodyczy dodaje mu konfitura porzeczkowa i beziki, a wykorzystanie skyru zamiast śmietany czy mascarpone stanowi nieco zdrowszą (i bogatszą w białko) opcję.
Co musisz zrobić? Tak naprawdę cały „przepis” sprowadza się do warstwowego ułożenia wszystkich składników. I voila! Na dodatek to danie „jednonaczyniowe”, po którym nie będziesz godzinami zmywać.
Na koniec zdradzę Ci jeszcze sekret (a nawet dwa). Desery w pucharkach z borówkami to nie tylko sposób na błyskawiczne zaspokojenie ochoty na słodkie, ale także doskonała propozycja, gdy mają przyjść goście, a pieczenie nie jest Twoją mocną stroną. Niby się nie narobisz, ale efekt będzie „wow”.
A jaki jest ten drugi sekret? Po przygotowaniu deseru z borówek włóż go do zamrażarki na 2-3. Po zmrożeniu będzie przypominać deser lodowy. Tylko nie zapomnij go wyjąć, bo gdy zamrozisz go całkowicie, sporo poczekasz, aż udasię nabić w niego łyżeczkę.
Deser z borówkami – kcal, makroskładniki
Jedna porcja deseru z borówkami ma ok. 383 kcal i:
- 13 g białka;
- 1 g tłuszczu;
- 78 g węglowodanów.
Ilość porcji: 1
Czas przygotowania: 5 min
Kalorie: 383
Składniki na deser z borówek
- 150 g skyru naturalnego
- 2 łyżki konfitury porzeczkowej (lub innej)
- 4-5 beziki
- 50 g borówek
przepis na deser z borówkami amerykańskimi
- Układaj warstwowo skyr, łyżkę konfitury, połowę bezików i borówki, po czym powtórz to samo z jeszcze jedną warstwą. Smacznego!
Co to jest skyr?
Odkąd odkryłam skyr, prawie w ogóle nie kupuję jogurtu naturalnego. Co to jest i dlaczego warto po niego sięgać?
Skyr to wyrób mleczarski pochodzenia islandzkiego. W praktyce wygląda (i smakuje) jak jogurt, z tą różnicą, że jest nieco gęstszy (dzięki czemu może zastąpić dość tłusty jogurt grecki).
A co sprawia, że skyr jest często lepszym wyborem niż klasyczny jogurt naturalny? Chociaż pod względem kcal to dość podobny produkt, skyr ma o wiele więcej białka. Na 100 g zawartość białka w skyrze wynosi ok. 11 g, natomiast w jogurcie naturalnym – ok. 4,6 g. Dodatkowo skyr nie zawiera tłuszczu.
I dzięki temu m.in. szybki deser z borówkami może być wartościową przekąską, podwieczorkiem.
Skyr – gdzie kupić?
Aktualnie skyr jest na tyle popularny, że można go kupić w prawie każdym sklepie. Dostępny jest zarówno w marketach, takich jak Biedronka, Lidl, jak i w osiedlowych sklepach. Najczęściej jest w kubeczkach po 150 g, aczkolwiek moim zdaniem lepiej szukać większych opakowań (300-330 g) – po prostu bardziej się to opłaca.
Skyr może być naturalny lub smakowy, waniliowy/owocowy. W drugim przypadku należy sprawdzać, ile ma cukru i kcal, ponieważ pomiędzy produktami różnych marek mogą być spore różnice. Dla mnie osobiście taki owocowy skyr często ma nieco sztuczny posmak, wolę samodzielnie miksować wersję naturalną ze świeżymi lub mrożonymi owocami.
Jest też skyr pitny w wygodnych buteleczkach, który stanowi świetną przekąskę, zwłaszcza w drodze.
You must be logged in to post a comment.