Kruchy spód (i to bez pieczenia) oraz delikatny, słodki, lecz jednocześnie przełamany owocowym smakiem mus to przepis na sukces, czyli, będąc dokładną, przepis na tartę oreo z mascarpone.
To prosty i całkiem szybki sposób (tarta trochę musi poleżeć w lodówce, to jej największy minus) na efektowny deser, który niestety znika zbyt szybko. I chociaż idealnie sprawdzi się latem, możesz go też zrobić zimą, wystarczy wtedy użyć mrożonych jagód. A skoro o nich mowa, to podpowiem jeszcze, że tarta oreo równie dobrze będzie smakować z malinami.
Tarta oreo bez pieczenia – kcal, makroskładniki
Gotową tartę podziel na 10 porcji. Wtedy każda z nich będzie mieć ok. 353 kcal i:
- 3 g białka;
- 22 g tłuszczu;
- 34 g węglowodanów.
Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 3h 20 min
Kalorie: 353
tarta oreo z mascarpone - składniki
- 2 opakowania ciastek oreo (352 g)
- 80 g roztopionego masła
- 250 g mrożonych lub świeżych jagód
- 200 g mascarpone
- 50 g śmietanki kremówki
- 50 g cukru
tarta oreo - przepis
- Oddziel kremową masę oreo od chrupiących ciasteczek.
- Ciasteczka rozkrusz lub zblenduj na drobno (najlepiej, jeśli będą przypominać piasek). Wymieszaj z roztopiony masłem, po czym od razu wyłóż formę do tarty powstałą masą, starając się mniej więcej równomiernie rozprowadzić ją po dnie oraz po bokach*. Wstaw naczynie ze spodem do lodówki.
- Mascarpone, cukier, jagody oraz masę ze środka oreo zblenduj razem na gładką masę. Osobno ubij śmietanę na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj ją z jagodowym musem (najlepiej przy pomocy szpatułki).
- Wyłóż mus na ciasteczkowy spód i przełóż do lodówki na 3-4 godziny, aby całość stężała.
*Możesz też użyć zwykłej, okrągłej formy do pieczenia.
You must be logged in to post a comment.