Komu serniczka w wersji fit&fast – z niemielonego twarogu, na spodzie z granoli? To jedna z moich ulubionych propozycji na pierwsze/drugie śniadanie – jest zdrowo, jest smacznie i do tego nieco trochę inaczej.
Mango możesz zamienić na inny owoc, zwłaszcza w sezonie. Serniczki będą pysznie smakować w wersji truskawkowej, malinowej czy z ananasem. Tylko jakie proporcje wtedy zastosować? 1 mango ma średnio ok. 207 g (chociaż ja zwykle wybieram dorodniejsze sztuki), dlatego możesz, zamiast niego, dodać ok. 200-250 g innych owoców. Ważne jedynie, aby, jak samo mango, były soczyste i odpowiednio rozrzedziły masę.
To jak, wszystko jasne? W takim razie pora zabierać się do pracy.
Mini serniczki z mango i skyrem – kcal, makroskładniki
Z podanych proporcji wyjdzie mniej więcej 20 mini serniczków. Każdy z nich ma ok. 132 kcal i:
- 8 g białka;
- 4 g tłuszczu;
- 17 g węglowodanów.
Ilość porcji: 20
Czas przygotowania: 1h 15 Min
Kalorie: 132
Składniki na serniczki
- 500 g twarogu półtłustego niemielonego
- 330 g skyru
- 80 g erytrytolu/ksylitolu
- 20 g skrobi ziemniaczanej
- skórka starta z jednej cytryny
- sok z ½ cytryny
- 1 mango
- 170 g płatków owsianych
- 80 g orzechów laskowych
- 2-3 łyżki miodu
Serniczki - przepis
- Orzechy posiekaj. Rozgrzej patelnię bez dodatku tłuszczu, wrzuć na nią płatki owsiane i orzechy. Podprażaj przez ok. 4-5 min, mieszając co jakiś czas. Wyłącz kuchenkę i na patelnię dodaj dwie łyżki miodu. Wymieszaj i jeśli całość nie będzie w miarę dokładnie pokryta miodem, dodaj jeszcze jedną łyżkę i znowu wymieszaj.
- Formę na babeczki wyłóż papierowymi kokilkami lub użyj silikonowych foremek. Na spód wyłóż przygotowaną wcześniej granolę, wyrównaj masę.
- Przełóż foremki do lodówki.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- Twaróg, skyr, słodzik i mango zblenduj na w miarę gładką masę. Dodaj skórkę i sok z cytryny oraz skrobię ziemniaczaną, po czym dokładnie wymieszaj. Wylej masę twarogową na granolę.
- Piecz serniczek przez ok. 30-40 min (z wierzchu powinien zrobić się rumiany). Podawaj po całkowitym ostudzeniu.
You must be logged in to post a comment.