Chcesz przypomnieć sobie smak wakacji z dzieciństwa? Nie jest to wcale takie trudne, wystarczy wyobrazić sobie delikatne, puszyste ciasto jogurtowe, słodkie morele w kolorze słońca i babciną kruszonkę, bez której nie może obejść się żaden wypiek z owocami. Czujesz to? W takim razie… po co wydłużać swoją męczarnię? Idź do sklepu po składniki (zaraz się dowiesz jakie, bo przecież nie zostawię Cię bez przepisu na ciasto z morelami), załącz piekarnik i zabierz się do roboty.
A co, jeśli właśnie pomyślałaś/-eś sobie, że wypieki nie są Twoją mocną stroną? Nie martw się, wbrew pozorom moją też nie. Dobrze się czuje w daniach wytrawnych, obiadowych/śniadaniowych itp., ale ciasta to nie moja bajka i z tego powodu pojawiają się tu najrzadziej. Ale jak już tak się stanie, możesz mieć pewność, że będzie prosto. I jeśli to właśnie był ostatni argument, który Cię przekonał, to zapraszam dalej.
Ciasto z morelami – kcal, makroskładniki
Proponuję, aby całe ciasto podzielić na 10 kawałków. Wtedy każdy z nich będzie mieć ok. 372 kcal i:
- 8 g białka;
- 18 g tłuszczy;
- 58 g węglowodanów.
Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 55 min
Kalorie: 372
Składniki na puszyste ciasto z morelami
- 350 g mąki pszennej
- 150 g miękkiego masła
- 3 jajka
- 150 g drobnego cukru
- 300 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300-400 g moreli (z pestkami)
Kruszonka
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 75 g g mąki pszennej
Przepis na ciasto z morelami
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni, funkcja góra-dół.
- Mąkę, masło i cukier na kruszonkę połącz palcami, aż powstaną grudki ciasta. Przełóż je do lodówki.
- Do miski włóż miękkie masło*, dodaj cukier i ucieraj masę przez kilka minut, aż grudki cukru nie będą wyczuwalne, a masło stanie się bardzo jasne, puszyste. Dodaj jajka i ponownie zmiksuj, aż do połączenia składników.
- Przesiej do środka mąkę pszenną wymieszaną w proszkiem do pieczenia, wymieszaj łopatką. Na koniec dodaj jogurt naturalny i mieszaj delikatnie, aż do połączenia składników (użyj łopatki lub miksera na najniższych obrotach).
- Okrągłą formę wyłóż na dole papierem do pieczenia. Wylej i równomiernie rozprowadź ciasto.
- Przekrój morele wzdłuż, wyciągnij pestki i układaj na cieście wewnętrzną stroną do góry.
- Posyp owoce kruszonką i wstaw ciasto z morelami na 35-40 min do piekarnika.
* Jeśli zapomniałaś/-eś wyciągnąć je wcześniej z lodówki, możesz pokroić masło w kostkę i nieco dłużej ucierać.
You must be logged in to post a comment.