Czy wiesz, że w dosłownie 5 min (a nawet 2, jeśli masz ekspres do kawy) przygotujesz klasyczny włoski deser? I co najlepsze, deser ten będzie składać się z dosłownie dwóch składników? Mowa o cafe affogato, czyli o lodach zatopionych w kawie. Idealny pomysł na lato, prawda?
Tylko, jak to bywa z tak prostymi przepisami (a na dodatek włoskimi), najważniejsza jest jakość składników. Jeśli chodzi o kawę, to tutaj Tobie pozostawiam wybór, bo sam/-a najlepiej wiesz, co Ci smakuje. Espresso możesz przyrządzić w ekspresie lub w kawiarce, nie polecam natomiast parzenia zwykłej czarnej kawy w drippie lub w innym zaparzaczu – esencja musi być mocna, wyrazista. Alternatywą może być ewentualnie cold brew coffee, czyli kawa parzona na zimno, o której piszę tutaj.
A jakie lody do affogato wybrać? Waniliowe, śmietankowe, orzechowe lub czekoladowe. No, ewentualnie tiramisu, jak szaleć, to szaleć. Nie będę polecać konkretnych marek, zwróć jedynie uwagę na to, aby były to dobrej jakości lody, bez sztucznego posmaku. I od razu podpowiadam, że nie sprawdzą się żadne lody o owocowym smaku.
Cafe affogato – kcal, makroskładniki
Wiesz, co jeszcze jest zaletą cafe affogato? To, że jedna porcja tego włoskiego deseru ma ok. 79 kcal (ostateczna wartość zależy od tego, jakich lodów używasz). A rozkład makroskładników uok.:
- 1,5 g białka;
- 4 g tłuszczu;
- 8 g węglowodanów.
Ilość porcji: 1
Czas przygotowania: 5 min
Kalorie: 79
Cafe affgato - Składniki
- 1 porcja espresso (30 ml)
- 1 gałka lodów (ok. 50 g)
- kostki lodu (opcjonalnie)*
Przepis na cafe affogato
Zaparz espresso. Do filiżanki przełóż gałkę lodów, zalej espresso.
Jakie dodatki do cafe affogato?
Espresso i lody to za mało? A może masz ochotę na eksperymenty? Cafe affogato możesz urozmaicić różnymi dodatkami, takimi jak:
- polewa czekoladowa (możesz zrobić ją samodzielnie na bazie masła, kakao, mleka i cukru);
- karmel;
- likier orzechowy, np. pistacjowy;
- sos karmelowy (czyli karmel ze śmietaną, który tworzy gęsty, kremowy sos);
- posiekane orzechy;
- wiórki czekoladowe.
You must be logged in to post a comment.