Cold brew coffee

16 czerwca 2019

Cold brew coffee

Czy tak jak ja, nie wyobrażasz sobie dnia bez kawy? U mnie jest to częściowo już kwestia uzależnienia, ale przeważa jednak to, że ja kawę po prostu uwielbiam. Natomiast latem, przy tych upałach, picie świeżo zaparzonej jest istną mordęgą. Lecz nie martw się – przychodzę z odsieczą. A właściwie z przepisem na cold brew, czyli kawą parzoną na zimno.

Zaraz dowiesz się, jak prosta jest w wykonaniu, najpierw chciałam przestrzec Cię przed tym, że jest ona mocniejsza niż parzona tradycyjną metodą. Jeśli pijesz kawę z mlekiem, to nie ma problemu – musisz go po prostu dodać więcej. Natomiast gdy wolisz czarną jak noc, to poprzestań na mrożonym espresso. Ja raz popełniłam ten błąd, że cold brew piłam na wieczór i cóż – długo nie potrafiłam zasnąć, a gdy piję „normalną” kawę to nie mam z tym problemu. Przy okazji zachęcam Cię też do sprawdzenia przepisu na cold brew tea, czyli analogicznie – herbatę parzoną na zimno

Składniki

  • 2 kopiaste łyżeczki zmielonej kawy*
  • 500 ml wody
  • 2-3 kostki lodu
  • 150 ml mleka (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Do szklanej butelki wsyp kawę. Zalej ją wodą.
  2. Wstaw butelkę do lodówki na 9-12 godz.**
  3. Odcedź kawę (zobacz poniżej).
  4. Jeśli używasz, to dodaj kostki lodu i mleko.
* Cold brew najlepiej jest zrobić z grubiej zmielonej kawy. Jeśli masz młynek z możliwością regulacji, to nie rozdrabniaj zbyt mocno ziarenek. ** Ja zwykle wstawiam kawę na noc do lodówki.
Cold brew coffee
Kawa parzona na zimno

Jak odcedzić kawę?

Jestem w posiadaniu drippera i przy jego pomocy odcedzam kawę – tak jak przy klasycznym zaparzaniu. Dripper to plastikowy, ceramiczny lub szklany sprzęt do zaparzania kawy, który jeszcze kilkanaście lat temu, gdy ekspresy nie były tak popularne, znajdował się w prawie każdym domu. Kawę parzy się metodą przelewową, obecnie można znaleźć informację, że to „alternatywny sposób parzenia kawy”, co brzmi intrygująco i nieco egzotycznie – za każdym razem mnie to śmieszy. Należy włożyć do niego papierowy filtr, najlepiej przelać go wrzątkiem, aby pozbyć się papierowego posmaku. Idealnie sprawdza się do odcedzania cold brew.

Do tego można też użyć french press, czyli  zaparzacza do kawy w formie szklanki z sitkiem, specjalnej butelki do cold brew lub… zwykłego sitka. Ważne jest, aby miało gęsto rozmieszczone oczka – wtedy nic się nie przedostanie.


Przepisy, które mogą Ci się spodobać

Herbata zimowa

Herbata zimowa

Co najczęściej pijesz zimą? Masz sprawdzone sposoby na rozgrzanie się? Nawet jeśli i tak, to koniecznie musisz sprawdzić przepis na herbatę z imbirem i cytryną. Dlaczego? Bo jest pyszna, zdrowa i zwalcza wirusy!

Naleśniki bolognese

Naleśniki bolognese

Zobacz, jak w szybki i prosty sposób przygotować obiad podobny do lasagne – naleśniki bolognese bez zapiekania. Danie to idealnie nadaje się do zrobienia na dwa dni, nie wymaga kilku godzin stania w kuchni.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


[wp-rss-aggregator]