Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mykitchen/domains/mykitchenlife.pl/public_html/wp-includes/post-template.php on line 310
Aperol Spritz

17 czerwca 2019

Aperol Spritz

W zeszłym roku, podczas krótkiego pobytu we Włoszech, pierwszy raz piłam Prosecco, czyli musujące wino oraz Aperol Spritz – drink na jego bazie. I przepadłam. To była miłość od pierwszego łyka. Wystarczył niecały rok, abym stała się proseccoholiczką – i nie ma w tym ani grama przesady.

Zarówno to wino, jak i drink z pomarańczowym aperitifem mają w sobie coś z takiego wakacyjnego klimatu. A teraz pogoda jest taka, że aż prosi się, żeby pić go jak najczęściej. I co dla mnie jest ważne – nie jest on w ogóle słodki, a to, czego ja po prostu nie jestem w stanie znieść, to słodkiego alkoholu (to jeden z powodów, dla których raczej nie znajdziesz u mnie w przepisach alkoholu w deserach).

Początkowo Aperol Spritz piłam głównie w knajpkach, ale okazało się, że Piotrek też się w nim zakochał. Więc nie pozostało nam nic innego, jak kupić aperitif i rozkoszować się zimnym trunkiem wieczorami. I w sumie to aż dziwi mnie, że tak późno wpadłam na to, żeby pokazać mój ulubiony sposób na przygotowanie tego drinka.

Nie podam Ci jednak konkretnych proporcji, ponieważ wszystko zależy od tego, jakiej pojemności kieliszków używasz. Ja najbardziej lubię takie całkiem niepozorne z Ikea, które mieszczą w sobie… 500 ml (znajomi zawsze się śmieją, jak mówię, że wypiłam „kieliszek wina”). Dlatego też w przepisie podaję porcje.

Ale żeby wszystko było jasne, wytłumaczę jeszcze o co mi chodzi. Jedna porcja to może być np. 100 ml. Wtedy dwie porcje to 200 ml itd. I nie polecam przygotowania większej ilości na zapas z dwóch powodów – drink się może wygazować, a kostki lodu rozpuścić, przez co całość zbyt mocno rozrzedzą. A teraz mogę już przejść do rzeczy.

Składniki

  • 1 porcja Aperolu
  • 1 porcja wody gazowanej
  • 2 porcje Prosecco
  • 2-3 plasterki pomarańczy
  • Kilka kostek lodu

Przygotowanie

Aby uzyskać piękne przechodzenie kolorów, takie jak na zdjęciu, najpierw do kieliszka włóż plastry pomarańczy oraz kostki lodu. Następnie wlej Aperol, a dopiero po nim wodę gazowaną i na końcu – Prosecco. Przed wypiciem wymieszaj całość.
PS. Uważaj na podróbki Aperolu. Obecnie ten alkohol produkowany jest przez Campari Group i jeśli chcesz mieć pewność, że kupujesz dobry produkt, to po prostu zwróć uwagę na to, aby na opakowaniu miał nazwę „Aperol”, a nie tylko do złudzenia go przypominał.
Aperol spritz
Letni drink

Przepisy, które mogą Ci się spodobać

Chłodnik z pomidorów

Chłodnik z pomidorów

Wiesz, że porcja chłodnika pomidorowego ma zaledwie 92 kcal? Jestem pewna, że już samą tą informację zachęciłam Cię do sprawdzenia mojego przepisu. Dodam jeszcze, że zupa ta jest smaczna, aromatyczna i lekkostrawna. A więc na co czekasz?

Chłodnik z cukinii

Chłodnik z cukinii

Jeśli masz ochotę na lekki, letni posiłek, zrób chłodnik z pieczonej cukinii według mojego przepisu. To proste, szybkie danie, które jest jednocześnie aromatyczne i bardzo delikatne.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *