Odpowiedź na pytanie, czy pietruszka jest zdrowa, jest prosta – oczywiście, że tak. Tylko jak ją wprowadzić do diety, kiedy warzywa korzenne to nie jest to, na widok czego ślinka ci cieknie? Mam jeden, sprawdzony sposób – pieczona pietruszka karmelizowana miodem oraz z dodatkiem czosnku i chilli.
Jestem z osób, które za tym warzywem nigdy nie przepadały. Jak jest zmielona w zupie, nie ma problemu. Starta na tarce i ukryta w sosie bolognese? Jak najbardziej. Ale nigdy wtedy, gdy pełni główną rolę. No, prawie nigdy, bo karmelizowana pieturszka z czosnkiem skradła mi serce.
To proste danie, a właściwie dodatek. Pietruszka pieczona w miodzie może zastąpić ziemniaki w obiedzie lub stanowić główny składnik zimowej sałatki (muszę wypróbować to połączenie z kozim serem, jestem pewna, że wyjdzie przepysznie!). A oprócz tego, że pietruszka karmelizowana jest banalnie prosta w przygotowaniu, to jeszcze wygląda efektownie – możesz ją upiec na ważny obiad rodzinny, fancy spotkanie z przyjaciółmi. Gotowy na przepis?
W takim razie daj mi jeszcze chwilkę – ja pietruszkę pieczoną w miodzie traktuje jako dodatek do innych dań i z podanych składników wychodzą mi 4 porcje. Każda z nich ma ok.:
- 5,25 g białka;
- 8 g tłuszczu;
- 40 g węglowodanów.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 40 min
Pieczona pietruszka kalorie: 253,35
Pietruszka karmelizowana - składniki
- 4 małe pietruszki (ok. 700-800 g)
- 20 g oliwy z oliwek
- 30 g miodu
- ½ łyżki czarnuszki (możesz pominąć)
- 1 łyżka płatków chilli
- ½ łyżeczki rozmarynu
- szczypta soli
- 3 ząbki czosnku
- 10 g masła
pieczona pietruszka - przepis
- Piekanik nastaw na 180 stopni, funkcja góra dół.
Pietruszki obierz (najlepiej przy pomocy obieraczki, aby nie usunąć zbyt dużo skórki) oraz obetnij główki. Przekrój warzywa na pół. - W miseczce wymieszaj oliwę, miód, czarnuszkę, chilli, rozmaryn dopraw solą.
- Na blasze umieść papier do pieczenia, przełóż pietruszki. Dokładnie rozsmaruj na nich marynatę z oliwy i miodu. Ząbki czosnku przekrój na pół, ułóż koło pietruszek. Wstaw całość do piekarnika na 25 min.
- Po tym czasie, zimne masło zetrzyj na tarce. Posyp nim pietruszki i zapiekaj jeszcze wszystko przez 10 min, zmieniając funkcję na grill.
You must be logged in to post a comment.