fbpx
Labneh – kulki serowe w oliwie

26 stycznia 2021

Labneh – kulki serowe w oliwie

Zrobiłeś już swój pierwszy, domowy ser z jogurtu greckiego, czyli labneh? Teraz przyszedł czas, aby przygotować z niego przepyszne kulki serowe obtoczone przyprawami! Takie kolorowe kulki serowe nie dość, że pięknie wyglądają (super się sprawdzą jako przekąska na imprezach), ale też są smaczne, trochę inne niż to, co zwykle je się na co dzień.

I jak zaraz się przekonasz, kulki labneh są banalnie proste w przygotowaniu! Dodatkowo, pod przepisem, mam kilka wskazówek, jak je później podawać, jeśli nie masz na to pomysłu. Jednak zanim do tego przejdę, mam pewną wskazówkę. Do zrobienia kulek serowych będziesz potrzebować sporo oliwy, której potem (teoretycznie) do niczego się nie wykorzystuje. Na szczęście tylko teoretycznie, ponieważ moja rada jest taka, aby nigdzie go nie wylewać. Możesz przełożyć go do słoiczka i wykorzystać do smażenia lub przetestować mój przepis na smakową oliwę z przyprawami.

Mam nawet jeszcze jeden pomysł zero waste. Jeśli często używasz suszonych pomidorów w oleju, możesz nim zalać kulki serowe z jogurtu greckiego, zamiast oliwy. Tylko wtedy pamiętaj o tym, że sam ten olej jest dość mocno aromatyzowany, zaważy na smaku kuleczek, więc dobierz do nich pasujące, śródziemnomorskie przyprawy. To co, gotowy?

Składniki na kulki serowe

kulki labneh w oliwie - Przygotowanie

  1. Z serka labneh uformuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
  2. Obtocz je w ulubionych przyprawach (w składnikach podałam kilka swoich propozycji, ale możesz użyć tych przypraw, które najbardziej lubisz, jak np. czosnek niedzwiedzi, czy tymianek).
  3. Ułóż obtoczone kulki serowe w słoiku lub w szczelnie zamykanym pojemniku. Staraj układać się je ciasno, lecz tak, by przy okazji ich nie zgnieść.
  4. Zalej kulki labneh oliwą, nie mogą wystawać ponad jej poziom. Zakręć słoik i odstaw kulki twarogowe w oliwie na 4 dni do lodówki (pod zdjęciami znajdziesz sposoby na wykorzystanie ich).
Kulki serowe labneh

Labneh – kulki. Jak wykorzystać kulki serowe z jogurtu greckiego?

Kulki serowe labneh to szybka (no prawie, nie liczę czasu, gdy są one w lodówce) i smaczna przekąska, która każdego zachwyci (mój Piotrek teraz najchętniej codziennie by je jadł). Dodatkowo jest też efektowna – przyznaj sam, że kolorowe kulki serowe wyglądają pięknie. A jak je podać?

Jeśli przygotowujesz je na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi, rozłóż kuleczki serowe na desce lub talerzu i obok postaw kromki świeżego pieczywa (koniecznie sprawdź przepis na prosty chleb na drożdżach).

Kulki labneh to idealne smarowidło do kanapek, może zastąpić masło lub inne pasty. A żeby delikatnie „stuningować” przepis, rozsmaruj je na jeszcze ciepłych grzankach (jeśli masz toster, to już wiesz, co robić).

Kulki serowe mogą stać się smacznym dodatkiem białkowym do sałatek – wiem, bo już to testowałam. Możesz nimi zastąpić m.in. fetę, szczególnie jeśli za nią nie przepadasz.

I mój ostatni sposób a wykorzystanie kulek twarogowych w oliwie, to dodanie ich do dań typu curry. Rzadko jem mięso i szukam sposobów na to, jak „dobiałczyć” wege potrawy – to jeden z nich. Plusem, oprócz smaku, jest to, że kulki labneh dodadzą nieco kremowej konsystencji.


Te przepisy mogą Ci się spodobać

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Znudziły ci się klasyczne przepisy na śniadania? Wypróbuj ziołowe naleśniki na słono z kozim serem, pomidorem, roszponką i włoskim salami. To pyszna propozycja na fit naleśniki sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na kolację, czy do pracy, na wynos.

Podpłomyki z pesto, fetą i rzodkiewką

Podpłomyki z pesto, fetą i rzodkiewką

Znowu skończył Ci się chleb i nie wiesz, jak przygotować kanapki? Jest na to sposób podpłomyki! Wystarczy, że masz w kuchni mąkę, wodę i oliwę. To co, wskakujesz do przepisu?