Labneh – co to?
Dziś zacznę trochę inaczej, ponieważ od wytłumaczenia, czym jest labneh. Ten obcobrzmiący termin oznacza jeden z najprostszych do zrobienia w domowych warunkach serek, a dokładniej delikatny twarożek, któremu w prosty sposób można nadać wyrazistego smaku.
Pisząc prościej, labneh to ser z jogurtów greckich. Można go kupić, ale uwierz mi, że znalezienie go w polskim sklepie będzie trudniejsze, niż domowa produkcja. Jedyne, czego potrzebujesz, do jego przygotowania, to jogurt grecki, gaza oraz sitko. I dowolne przyprawy.
Jak smakuje labneh? W podstawowej wersji jest bardzo delikatny, kremowy. Co ciekawe, sprawdzi się nie tylko w daniach wytrawnych, ale również w słodkich. Możesz go też urozmaicić. A jak? Zaraz napiszę.
Labneh – przepis podstawowy a sposoby na urozmaicenie domowego sera z jogurtu greckiego
Zaraz podpowiem, jak zrobić labneh w podstawowej wersji, mam jednak kilka wskazówek, dzięki którym jeden przepis nabierze wielu różnych „twarzy”.
Klasyczny, domowy labneh, to tylko jogurt grecki i odrobina soli. Doskonale zastąpi masło lub ser do naleśników, przekładania ciast, babeczek.
Znacznie popularniejszy jest jednak labneh z zatarem – to mieszanka przypraw, w której składzie znajduje się m.in. sumak, sezam oraz sól (obecnie kupisz ją bez problemu w popularnych supermarketach).
Inny sposób to labneh z czosnkiem oraz z ziołami. Lub, jeśli nie lubisz czosnku, po prostu – ziołowy labneh. To, jaką przyprawę dodasz, zależy tylko od ciebie i twoich preferencji smakowych.
Aby urozmaicić podstawowy przepis, wystarczy, że wymieszasz dowolne przyprawy z jogurtem greckim w pierwszym etapie przygotowania serka. To jak, chcesz go spróbować?
Składniki na serek labneh
- 800 g jogurtu greckiego (2 duże opakowania)
- szczypta soli
- opcjonalnie: ulubione zioła, czosnek, mieszanki przypraw (zaatar, zioła prowansalskie etc.)
labneh - jak zrobić?
- Sitko dokładnie wyłóż gazą złożoną na pół. W sam środek wlej jogurt grecki (jeśli nie dodajesz przypraw, na tym etapie posyp go solą i delikatnie wymieszaj). Zbierz końce gazy i zwiąż całość sznurkiem/gumką recepturką.
- Przełóż garnek z sitkiem i jogurtem do lodówki na 4-5 dni. Na dnie będzie zbierać się serwatka, którą trzeba co najmniej raz dziennie wylać (można ją później wykorzystać, aczkolwiek ja nie mam w tym doświadczenia, więc nie poradzę żadnych sposobów). Gdy odlejesz serwatkę, zwiąż niżej gazę (serek będzie zmniejszać objętość, należy do tego dostosować gazę).
- Po 4-5 dniach domowy labneh jest gotowy do zjedzenia (sprawdź poniżej, jak go wykorzystać).
Labneh, ser z jogurtu greckiego – do czego?
Masz już domowy labneh z jogurtu greckiego, ale brakuje ci pomysłów na jego wykorzystanie?
Labneh to smaczne i zdrowe smarowidło do kanapek, które z powodzeniem może zastąpić masło. Innym sposobem na jego podanie, jest ziołowy dip, przypominający nieco hummus – rozsmaruj labneh na talerzu tak, jak na zdjęciu, polej go oliwą i posyp przyprawami. Idealnym dodatkiem do niego jest pieczywo, a także paluszki z warzyw (marchewki, ogórka, pora).
Masz nieco więcej czasu i cierpliwości? Uformuj niewielkie kulki z serka, obtocz je w ulubionych przyprawach, po czym przełóż do słoiczka/pojemniczka i zalej oliwą tak, aby kulki nie wystawały ponad jej powierzchnię. Następnie przełóż całość do lodówki na 4 dni – w ten sposób zrobisz marynowane kulki serowe, idealne m.in. jako przekąska na imprezy.
Natomiast labneh, do którego dodajesz wyłącznie sól, sprawdzi się w przypadku wypieków – zastąpi inne serki twarogowe.
You must be logged in to post a comment.