Ciasto czekoladowe brownie

5 stycznia 2021

Ciasto czekoladowe brownie

Ciasto czekoladowe na drugie śniadanie? Czemu nie! Najważniejsze, aby zachować umiar. No i trochę je „dobiałczyć”, np. serkiem śmietankowym. Jak wpadłam na ten pomysł? Troszkę pokrętnie. Kupiłam w kawiarni brownie na wynos, ale okazało się zbyt suche, a przez to niezbyt smaczne. A że jedzenia wyrzucać nie lubię, przekroiłam je i posmarowałam serkiem, co było strzałem w dziesiątkę! Oprócz tego, że ciasto od razu stało się lepsze, to jeszcze jak wyglądało…

Dlatego nie czekając, przygotowałam własną wersję, śniadaniową! A co! Taka propozycja zasmakuje każdemu, a dzięki kilku zdrowszym dodatkom, będzie to idealne brownie dla dzieci na wynos, i nie tylko. Dodatkowym plusem jest to, że brownie czekoladowe zawsze wychodzi, nie da się go zepsuć. I skoro już to wiesz, przejdź do przepisu. Pod zdjęciem mam też małą niespodziankę – szybkie FAQ na temat tego wypieku.

Ja moje brownie podzieliłam na 15 kawałków. A więc jedna porcja ma ok. 266,2 kcal.

Ilość porcji: 15

Czas przygotowania: 50 min

Kalorie: 266,2 kcal

Składniki na brownie

brownie - jak zrobić?

  1. Nastaw piekarnik na 180 stopni.
  2. Wymieszaj w misce suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier.
  3. W kąpieli wodnej rozpuść gorzką czekoladę i masło. Wyłącz ogień, dodaj do nich mleko, jajka i masło orzechowe, wymieszaj.
  4. Dokładnie połącz suche składniki z mokrymi.
  5. Przełóż brownie do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (kwadratowej lub typu keksówka). Piecz ok. 35 min.
  6. Brownie, po upieczeniu i ostygnięciu, przekrój wzdłuż i posmaruj serkiem śmietankowym. Możesz dodać też dżem.
Brownie z serkiem

Brownie – co to za ciasto?

Brownie to mocno czekoladowe ciasto, które największą popularność zyskało w kuchni amerykańskiej. Składa się z kilku składników, m.in. z gorzkiej czekolady, jajek, masła, cukru oraz niedużej ilości mąki. Częstym dodatkiem do brownie są orzechy.

Czy brownie ma być mokre w środku?

Brownie, oprócz tego, że jest mocno czekoladowe, to jeszcze wyróżnia się tym, że jest mokre w środku – to wynik dodawania niewielkiej ilości mąki. Dlatego nie martw się, że coś zepsułeś, to nie zakalec, tylko zamierzony efekt. I analogicznie, dlaczego brownie jest suche? Ponieważ pewnie dodałeś zbyt dużo mąki w porównaniu do innych składników.

Gdzie przechowywać brownie?

Ciastko czekoladowe najlepiej przechowywać w zamkniętym pudełku, w temperaturze pokojowej. A czy brownie trzymać w lodowce? Tak, aczkolwiek wtedy staje się bardziej zwarte – wystarczy jednak, że będziesz pamiętać o tym, żeby je wyjąć kilkadziesiąt minut przed zjedzeniem.

PS. W przypadku tego przepisu, ze względu na serek, brownie lepiej od początku przechowywać w lodówce.

Czy brownie można zamrozić?

Na koniec mam informację, która na pewno ci się spodoba – brownie można mrozić. Musisz jednak wiedzieć, że nigdy nie mrozi się starego, kilkudniowego ciasta. Najlepiej jest po upieczeniu określić, ile zjesz i resztę przełożyć do szczelnego pojemnika. Jeśli chcesz zastosować tę metodę do tego przepisu, zamroź kawałek brownie, który nie jest posmarowany serkiem.


Te przepisy mogą Ci się spodobać

Dietetyczny sernik z mango

Dietetyczny sernik z mango

Uwierzysz, że ten dietetyczny deser z mango przygotowałam na… drugie śniadanie?! Jeśli też chcesz urozmaicić codzienne posiłki, zobacz jak zrobić FIT sernik z mango na spodzie z ciasteczek. To prosty przepis na sernik z twarogu niezmielonego, który przygotuje każdy.

Naleśniki z szynką i serem

Naleśniki z szynką i serem

Chcesz prosty pomysł na naleśniki wytrawne? Sprawdź przepis na naleśniki z szynką i serem, a potem przygotuj je… zamiast kanapek! Takie naleśniki na słono to świetna opcja na śniadanie, lunch do pracy, czy na kolację.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *