Ciasto czekoladowe na drugie śniadanie? Czemu nie! Najważniejsze, aby zachować umiar. No i trochę je „dobiałczyć”, np. serkiem śmietankowym. Jak wpadłam na ten pomysł? Troszkę pokrętnie. Kupiłam w kawiarni brownie na wynos, ale okazało się zbyt suche, a przez to niezbyt smaczne. A że jedzenia wyrzucać nie lubię, przekroiłam je i posmarowałam serkiem, co było strzałem w dziesiątkę! Oprócz tego, że ciasto od razu stało się lepsze, to jeszcze jak wyglądało…
Dlatego nie czekając, przygotowałam własną wersję, śniadaniową! A co! Taka propozycja zasmakuje każdemu, a dzięki kilku zdrowszym dodatkom, będzie to idealne brownie dla dzieci na wynos, i nie tylko. Dodatkowym plusem jest to, że brownie czekoladowe zawsze wychodzi, nie da się go zepsuć. I skoro już to wiesz, przejdź do przepisu. Pod zdjęciem mam też małą niespodziankę – szybkie FAQ na temat tego wypieku.
Ja moje brownie podzieliłam na 15 kawałków. A więc jedna porcja ma ok. 266,2 kcal.
Ilość porcji: 15
Czas przygotowania: 50 min
Kalorie: 266,2 kcal
Składniki na brownie
- 300 g mąki
- 100 g masła
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- 80 g ksylitolu
- 200 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła orzechowego (opcjonalnie)
- 170 g mleka (może być roślinne, najlepiej owsiane lub ryżowe, aby nie dominowało smaku)
- 2 jajka
- 200 g serka śmietankowego
- dżem do przełożenia (opcjonalnie)
brownie - jak zrobić?
- Nastaw piekarnik na 180 stopni.
- Wymieszaj w misce suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier.
- W kąpieli wodnej rozpuść gorzką czekoladę i masło. Wyłącz ogień, dodaj do nich mleko, jajka i masło orzechowe, wymieszaj.
- Dokładnie połącz suche składniki z mokrymi.
- Przełóż brownie do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (kwadratowej lub typu keksówka). Piecz ok. 35 min.
- Brownie, po upieczeniu i ostygnięciu, przekrój wzdłuż i posmaruj serkiem śmietankowym. Możesz dodać też dżem.
Brownie – co to za ciasto?
Brownie to mocno czekoladowe ciasto, które największą popularność zyskało w kuchni amerykańskiej. Składa się z kilku składników, m.in. z gorzkiej czekolady, jajek, masła, cukru oraz niedużej ilości mąki. Częstym dodatkiem do brownie są orzechy.
Czy brownie ma być mokre w środku?
Brownie, oprócz tego, że jest mocno czekoladowe, to jeszcze wyróżnia się tym, że jest mokre w środku – to wynik dodawania niewielkiej ilości mąki. Dlatego nie martw się, że coś zepsułeś, to nie zakalec, tylko zamierzony efekt. I analogicznie, dlaczego brownie jest suche? Ponieważ pewnie dodałeś zbyt dużo mąki w porównaniu do innych składników.
Gdzie przechowywać brownie?
Ciastko czekoladowe najlepiej przechowywać w zamkniętym pudełku, w temperaturze pokojowej. A czy brownie trzymać w lodowce? Tak, aczkolwiek wtedy staje się bardziej zwarte – wystarczy jednak, że będziesz pamiętać o tym, żeby je wyjąć kilkadziesiąt minut przed zjedzeniem.
PS. W przypadku tego przepisu, ze względu na serek, brownie lepiej od początku przechowywać w lodówce.
Czy brownie można zamrozić?
Na koniec mam informację, która na pewno ci się spodoba – brownie można mrozić. Musisz jednak wiedzieć, że nigdy nie mrozi się starego, kilkudniowego ciasta. Najlepiej jest po upieczeniu określić, ile zjesz i resztę przełożyć do szczelnego pojemnika. Jeśli chcesz zastosować tę metodę do tego przepisu, zamroź kawałek brownie, który nie jest posmarowany serkiem.
You must be logged in to post a comment.