Ciasto czekoladowe brownie

5 stycznia 2021

Ciasto czekoladowe brownie

Ciasto czekoladowe na drugie śniadanie? Czemu nie! Najważniejsze, aby zachować umiar. No i trochę je „dobiałczyć”, np. serkiem śmietankowym. Jak wpadłam na ten pomysł? Troszkę pokrętnie. Kupiłam w kawiarni brownie na wynos, ale okazało się zbyt suche, a przez to niezbyt smaczne. A że jedzenia wyrzucać nie lubię, przekroiłam je i posmarowałam serkiem, co było strzałem w dziesiątkę! Oprócz tego, że ciasto od razu stało się lepsze, to jeszcze jak wyglądało…

Dlatego nie czekając, przygotowałam własną wersję, śniadaniową! A co! Taka propozycja zasmakuje każdemu, a dzięki kilku zdrowszym dodatkom, będzie to idealne brownie dla dzieci na wynos, i nie tylko. Dodatkowym plusem jest to, że brownie czekoladowe zawsze wychodzi, nie da się go zepsuć. I skoro już to wiesz, przejdź do przepisu. Pod zdjęciem mam też małą niespodziankę – szybkie FAQ na temat tego wypieku.

Ja moje brownie podzieliłam na 15 kawałków. A więc jedna porcja ma ok. 266,2 kcal.

Ilość porcji: 15

Czas przygotowania: 50 min

Kalorie: 266,2 kcal

Składniki na brownie

brownie - jak zrobić?

  1. Nastaw piekarnik na 180 stopni.
  2. Wymieszaj w misce suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier.
  3. W kąpieli wodnej rozpuść gorzką czekoladę i masło. Wyłącz ogień, dodaj do nich mleko, jajka i masło orzechowe, wymieszaj.
  4. Dokładnie połącz suche składniki z mokrymi.
  5. Przełóż brownie do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (kwadratowej lub typu keksówka). Piecz ok. 35 min.
  6. Brownie, po upieczeniu i ostygnięciu, przekrój wzdłuż i posmaruj serkiem śmietankowym. Możesz dodać też dżem.
Brownie z serkiem

Brownie – co to za ciasto?

Brownie to mocno czekoladowe ciasto, które największą popularność zyskało w kuchni amerykańskiej. Składa się z kilku składników, m.in. z gorzkiej czekolady, jajek, masła, cukru oraz niedużej ilości mąki. Częstym dodatkiem do brownie są orzechy.

Czy brownie ma być mokre w środku?

Brownie, oprócz tego, że jest mocno czekoladowe, to jeszcze wyróżnia się tym, że jest mokre w środku – to wynik dodawania niewielkiej ilości mąki. Dlatego nie martw się, że coś zepsułeś, to nie zakalec, tylko zamierzony efekt. I analogicznie, dlaczego brownie jest suche? Ponieważ pewnie dodałeś zbyt dużo mąki w porównaniu do innych składników.

Gdzie przechowywać brownie?

Ciastko czekoladowe najlepiej przechowywać w zamkniętym pudełku, w temperaturze pokojowej. A czy brownie trzymać w lodowce? Tak, aczkolwiek wtedy staje się bardziej zwarte – wystarczy jednak, że będziesz pamiętać o tym, żeby je wyjąć kilkadziesiąt minut przed zjedzeniem.

PS. W przypadku tego przepisu, ze względu na serek, brownie lepiej od początku przechowywać w lodówce.

Czy brownie można zamrozić?

Na koniec mam informację, która na pewno ci się spodoba – brownie można mrozić. Musisz jednak wiedzieć, że nigdy nie mrozi się starego, kilkudniowego ciasta. Najlepiej jest po upieczeniu określić, ile zjesz i resztę przełożyć do szczelnego pojemnika. Jeśli chcesz zastosować tę metodę do tego przepisu, zamroź kawałek brownie, który nie jest posmarowany serkiem.


Te przepisy mogą Ci się spodobać

Grzanki z kurkami i oscypkiem

Grzanki z kurkami i oscypkiem

Smażone, aromatyczne kurki i wędzony, słony oscypek? Tak właśnie brzmi przystawka/przekąska/kolacja idealna! A jeśli nie wierzysz, to wskakuj do wpisu, poświęć 20-25 min na przygotowania i… zjedz pyszne, jesienne danie.

Kanapka z prosciutto i cukinią

Kanapka z prosciutto i cukinią

Nuży Cię robienie ciągle tych samych kanapek na śniadanie, kolację, lunch? Sprawdź moje pomysły na wypas kanapki i przetestuj jeden z nich – z prosciutto, cukinią i włoskim serem.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *