Kawa piernikowa, świąteczna, zimowa – jak zwał tak zwał – to pyszna propozycja dla kawoholików, i nie tylko. Dlaczego nie tylko? Bo kawa świąteczna z przyprawami korzennymi w moim wydaniu to bardziej deser, choć, oczywiście, również pobudza.
Unikasz kofeiny? Od razu mam alternatywę – do zaparzania możesz użyć kawy zbożowej. Albo zrobić dwie wersje – dla siebie, „prawdziwą”, i dla dzieci, bezkofeinową. Wspólne popołudnie lub wieczór przy takiej kawie to prawdziwa przyjemność!
Jednocześnie, choć podstawą kawy piernikowej są oczywiście przyprawy korzenne, możesz ją modyfikować na kilka sposobów, w zależności od tego, co lubisz. Nie martw się, wszystko opisuje w przepisie.
Zobacz, jak zrobić kawę piernikową i tym razem nie przejmuj się kaloriami.
Składniki na kawę świąteczną
- 1 porcja kawy*
- 1 łyżeczka przyprawy piernikowej/korzennej
- 100 ml mleka
- porcja bitej śmietany**
- opcjonalnie: syrop orzechowy do kawy, ciasteczka, czekolada
Jak zrobić kawę piernikową?
- Zaparz kawę razem z przyprawą piernikową***.
- W międzyczasie spień mleko (pod zdjęciem podaje wskazówki, jak zrobić to bez spieniacza).
- Przelej mleko do kubka, dodaj kawy (w tej kolejności) i delikatnie zamieszaj. Jeśli lubisz bardzo słodką kawę, wlej łyżeczkę orzechowego syropu.
- Na wierzchu umieść porcję bitej śmietany, opcjonalnie połóż na niej pokruszone ciasteczka lub startą na tarce czekoladę. Pij od razu, póki jest ciepłe.
* Użyj tyle, co na co dzień.
** Choć nie jestem fanką gotowej bitej śmietany, w tym wypadku to właśnie jej użyłam, bo trudno byłoby ubić mi odpowiednią ilość. Jeśli robisz więcej porcji kawy, zrób własną bitą śmietanę, pamiętając, że najlepiej sprawdza się do tego dobrze schłodzona śmietana 36%.
*** Ja używam kawiarki, slowpresso lub drippera (w sieci znajdziesz sporo poradników, jak zaparzyć kawę każdą z tych metod). W przypadku ekspresu możesz użyć aromatyzowanej kawy piernikowej i wtedy zrezygnować z przyprawy.

Jak spienić mleko bez spieniacza?
Jestem kawoholiczką, a w moich żyłach płynie latte, nic więc dziwnego, że posiadam spieniacz do mleka i to nie pierwszy lepszy, tylko taki, który jeszcze je podgrzewa. Ale nie zawsze tak było i musiałam sobie radzić innymi metodami. Zobacz, jak spienić mleko bez spieniacza:
- Shaker – jeśli masz shaker barmański, wlej do niego mleko i… potrząsaj przez kilka minut. Tutaj przyznam, że ja tej metody nie próbowałam osobiście (chociaż to niezły sposób na ćwiczenie bicepsów), za to niejednokrotnie testowałam robioną w ten sposób kawę u moich przyjaciół, zawodowych barmanów (i barmanek). Dlatego wiem, że to działa. Ja jestem jednak leniuchem i wolę drugą metodę, czyli…
2. Blender typu żyrafa – tutaj sprawa jest bardzo prosta. Przelewasz mleko do wysokiego naczynia, wkładasz końcówkę blendera i zaczynasz miksować na wysokich obrotach przez kilka minut.
3. Trzepaczka – ostatni sposób to spienianie mleka trzepaczką, możliwie jak najmniejszą. Tutaj ruchy muszą być szybkie, energicznie.
Aby było łatwiej, zawsze spieniaj mleko, które jest podgrzane lub schłodzone w lodówce (to się przyda w przypadku ice latte, oczywiście nie polecam tego do kawy świątecznej).
Kiedy pić ostatnią kawę?
Marzy ci się aromatyczna kawa piernikowa wieczorem, przy kominku? Brzmi magicznie, lecz… lepiej skorzystać z tego, że już o 16 robi się ciemno i potraktować to raczej jako deser.
Kawa może wykazywać swoje działanie od 2 do nawet 5 godzin (co istotne, nie pobudza od razu, zwykle po 30-60 min), dlatego nie zaleca się, aby pić ją na 5/6 godzin przed snem.
Oczywiście, jeśli jesteś, jak ja, uzależniony od kawy, to pewnie wypicie jej i pójście spać po godzinie nie będzie stanowiło problemu (i nie ukrywam, nie raz mi się zdarzało tak zrobić). W takich sytuacjach, mimo że kawa nie wpłynie na ilość snu, to zaważy na jego jakości. Będzie płytki, rano możesz odczuwać zmęczenie, pomimo tego, że spałeś 8 godz.
Jak zrobisz tak od czasu do czasu, nic się nie stanie. Należy jednak uważać, aby picie kawy wieczorem nie weszło ci w nawyk.
You must be logged in to post a comment.