Domowy chleb na drożdżach

19 stycznia 2021

Domowy chleb na drożdżach

Od razu zaznaczę, że domowy chleb nie jest moją mocną stroną i jak już go robię, to tylko na drożdżach (patrz: odrywany chleb czosnkowy) – zakwas, póki co, to dla mnie czarna magia. Ale to nie znaczy, że czasem nie eksperymentuje i ten przepis na szybki chleb jest tego najlepszym dowodem.

Podstawową recepturę mam od koleżanki, ale była ona z tych typu „wsyp garść tego i garść tego, dodał około x mąki”. Na szczęście domowy chleb z ziarnami wyszedł już za pierwszym razem. I drugim. I kolejnym, dlatego ze spokojnym sumieniem mogę go polecić.

Dodatkowo przepis na chleb na drożdżach świeżych jest bardzo prosty, każdy sobie z nim poradzi, więc jeśli chcesz zacząć swoją przygodę piekarską, to dobry moment (kto wie, może za chwilę mnie prześcigniesz?).

PS. Jak wspominałam, specjalistką od pieczenia chleba nie jestem, ale na jego jedzeniu (i przy okazji na drożdżach), to ja się znam. Dlatego pod zdjęciami mam odpowiedzi na kilka podstawowych pytań.

Składniki na domowy chleb

przepis na chleb na drożdżach z ziarnami

  1. Przygotuj rozczyn: świeże drożdże wymieszaj ze szklanką ciepłej, lecz nie gorącej wody (220 ml) oraz z łyżeczką cukru. Odstaw na 10 min.
  2. W tym czasie do miski przesiej 450 g mąki pszennej, dodaj sól, pestki dyni, słonecznik i czarnuszkę. Wlej drożdże, dodaj octu balsamicznego i 110 ml ciepłej wody. Mieszaj całość energicznie (jeśli masz robot kuchenny, wymieszaj w nim ciasto na chleb na drożdżach). Ciasto powinno być gęste, ale lejące.
  3. Foremkę keksówkę o wymiarach ok. 12×25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do środka ciasto na chleb, przykryj ściereczką i odstaw na 30 min do wyrośnięcia.
  4. Na 10 min przed końcem wyrastania chleba, zacznij nagrzewać piekarnik do 220 stopni. Włóż foremkę do piekarnika i piecz chleb przez 40 min, korzystając z funkcji góra-dół.
Domowy chleb
Kromka domowego chleba

Dlaczego drożdże nie rosną?

Świeże drożdże są kapryśne i wymagają specjalnego traktowania. Nie martw się jednak, to nie żadna sztuka, wystarczy stosować się do kilku wskazówek.

Zapamiętaj, że drożdże lubią ciepłe środowisko – nie gorące, nie zimne, a takie w sam raz. Gorący płyn zabije składniki aktywne w nich zawarte, natomiast zimny nie pobudzi ich do wzrostu i w obu przypadkach czeka cię klęska.

Ważne jest także, w jakim miejscu odstawiasz rozczyn i ciasto do wyrośnięcia. I nie, nie musisz stawiać ich pod kaloryferem, ale otwarte okno w kuchni zimą też nie jest dobrym pomysłem. Zadbaj o to, aby w pomieszczeniu panowała temperatura pokojowa, nie było przeciągów (latem trzymaj rozczyn/ciasto na drożdżach z dala od klimatyzacji, wentylatorów).

To już prawie wszystko. Ostatnią kwestią do zapamiętania jest to, że świeże drożdże powinny być… świeże. Dlatego sprawdź wcześniej ich termin przydatności do spożycia.

Czy chleb można mrozić?

Chleb można mrozić i zdecydowanie warto to robić, ponieważ po rozmrożeniu smakuje równie dobrze. Pieczesz sam chleb? Przygotuj od razu dwie lub trzy foremki. Twoja ulubiona piekarnia jest na drugim końcu miasta? Już wiesz, co zrobić.

Ważne jest jedynie, aby mrozić świeży chleb, najlepiej w dniu zakupu, bądź pieczenia. Natomiast ze względów praktycznych, warto go wcześniej pokroić na kromki i poporcjować.

Ja mrożę kromki chleba w woreczkach strunowych, które mogę szczelnie zamknąć. I jako ciekawostkę dodam, że wiele tych woreczków (np. z Ikea) można wykorzystywać wielokrotnie, ponieważ są wystarczająco trwałe.

Jak rozmrażać chleb?

Sposobów na rozmrażanie chleba jest kilka. Pierwszy z nich, „naturalny” i najdłuższy, to pozostawienie pieczywa w temperaturze pokojowej, aż do całkowitego rozmrożenia. To się sprawdzi, gdy masz cały, niepokrojony bochenek i pamiętasz o jego wyciągnięciu najlepiej dzień wcześniej, wieczorem.

Wersja „fast” polega na włożeniu zamrożonego bochenka do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 40 min. Zaletą tej metody jest cieplutki chlebek z chrupiącą skórką.

Przed mrożeniem podzieliłeś chleb na kromki? Uff, w takim razie będzie znacznie szybciej. W tym wypadku masz 3 opcje: rozmrażanie „naturalne” (trwa krócej), w piekarniku (wystarczy włożyć kromki na kilka minut) lub w tosterze (trzecia metoda to idealne rozwiązanie dla zabieganych).


Te przepisy mogą Ci się spodobać

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Znudziły ci się klasyczne przepisy na śniadania? Wypróbuj ziołowe naleśniki na słono z kozim serem, pomidorem, roszponką i włoskim salami. To pyszna propozycja na fit naleśniki sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na kolację, czy do pracy, na wynos.

Bajgiel z halloumi i awokado

Bajgiel z halloumi i awokado

Czym zastąpić zwykłe kanapki? A gdyby tak chleb/bułki podmienić na bajgla, dodać grillowane halloumi i awokado? W 20 min możesz przygotować to pyszne i zdrowe śniadanie, a ja ci pokażę jak.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *