Wiele osób widząc, że w przepisie są drożdże, od razu z niego rezygnuje. Bo nie wyjdzie. Bo za trudne. A ja chce cię dziś przekonać, że wcale tak nie jest i wystarczy zastosować się do kilku wskazówek, aby ciasto pięknie wyrosło (co resztą udowadniałam w przypadku przepisu na racuchy drożdżowe, więc jeśli jeszcze go nie znasz, to koniecznie idź za ciosem i z reszty drożdży przygotuj te babcine placuszki).
Co więcej! Przepis, z którym przyjdzie ci się zmagać, to przepis na chleb. I to nie byle jaki, bo ziołowy oraz odrywany. Choć wygląda efektownie i skomplikowanie, jest banalnie prosty w przygotowaniu, każdy sobie z nim poradzi. Nawet laik (i tu od razu przyznam się, że ja tam wcale mistrzem wypieków nie jestem).
Chlebek ziołowy do odrywania poleca się na grilla, a także na piknik! Zresztą spójrz na zdjęcia i zobacz, jak pięknie się prezentował podczas takiej sesji – był królem pikniku (a obok lemoniada rabarbarowa, na którą też mam dla ciebie przepis, nic się nie martw).
Ale już dość gadania, przechodzę do przepisu. A makro składnikami (podane na 100 g) tak się nie przejmuj, raz się żyje:
- 6 g białka;
- 10,5 g tłuszczy;
- 33 g węglowodanów.
Ilość porcji: 1 keksówka
Czas przygotowania: 2h
Składniki
- 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 250 ml ciepłej wody
- 450 g mąki pszennej
- 30 g oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- 100 g masła
- ½ pęczku pietruszki
- ½ pęczku koperku
- przyprawy (po 1 łyżeczce): oregano, bazylia, czosnek niedźwiedzi, papryka słodka, papryka ostra
Przygotowanie
- Do wysokiego naczynia rozkrusz drożdże, dodaj 100 ml ciepłej (lecz nie gorącej!) wody, łyżeczkę cukru oraz 1 łyżkę mąki pszennej. Wymieszaj, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 15 min.
- Przesiej do miski mąkę. Dodaj zaczyn z drożdży, pozostałą część ciepłej wody, oliwę z oliwek, sól i pieprz do smaku.
- Wyrabiaj tak długo, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne, przestanie kleić się do rąk – ja wyrabiałam je ok. 10 min w robocie kuchennym, rękoma może to trwać nieco dłużej, ok. 15 min.
- Przykryj miskę z ciastem ściereczką, odstaw do wyrośnięcia na jedną godzinę.
- Masło rozpuść w garnuszku, dodaj przyprawy, posiekany koperek oraz natkę pietruszki. Wymieszaj całość.
- Piekarnik nastaw na 180 stopni. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Wyciągnij ciasto z miski, powyrabiaj jeszcze przez ok. minutę. Podziel na dwie części.
- Rozwałkuj pierwszą część na prostokąt o grubości mniej więcej 1-1,5 cm (nie przejmuj się, jak nie będzie idealnie równy). Posmaruj całość połową masła z przyprawami. Pokrój ciasto w paski o szerokości ok. 5 cm. Każdy pasek zawiń w harmonijkę i układaj obok siebie na „stojąco” w keksówce.
- Powtórz cały proces z drugim kawałkiem ciasta drożdżowego.
- Wstaw chlebek ziołowy do piekarnika na 25 min.


You must be logged in to post a comment.