Chlebek czosnkowo-ziołowy

2 czerwca 2020

Chlebek czosnkowo-ziołowy

Wiele osób widząc, że w przepisie są drożdże, od razu z niego rezygnuje. Bo nie wyjdzie. Bo za trudne. A ja chce cię dziś przekonać, że wcale tak nie jest i wystarczy zastosować się do kilku wskazówek, aby ciasto pięknie wyrosło (co resztą udowadniałam w przypadku przepisu na racuchy drożdżowe, więc jeśli jeszcze go nie znasz, to koniecznie idź za ciosem i z reszty drożdży przygotuj te babcine placuszki).

Co więcej! Przepis, z którym przyjdzie ci się zmagać, to przepis na chleb. I to nie byle jaki, bo ziołowy oraz odrywany. Choć wygląda efektownie i skomplikowanie, jest banalnie prosty w przygotowaniu, każdy sobie z nim poradzi. Nawet laik (i tu od razu przyznam się, że ja tam wcale mistrzem wypieków nie jestem).

Chlebek ziołowy do odrywania poleca się na grilla, a także na piknik! Zresztą spójrz na zdjęcia i zobacz, jak pięknie się prezentował podczas takiej sesji – był królem pikniku (a obok lemoniada rabarbarowa, na którą też mam dla ciebie przepis, nic się nie martw).

Ale już dość gadania, przechodzę do przepisu. A makro składnikami (podane na 100 g) tak się nie przejmuj, raz się żyje:

  • 6 g białka;
  • 10,5 g tłuszczy;
  • 33 g węglowodanów.

Ilość porcji: 1 keksówka

Czas przygotowania: 2h

Kalorie: ok. 250 kcal/100 g

Składniki

Przygotowanie

  1. Do wysokiego naczynia rozkrusz drożdże, dodaj 100 ml ciepłej (lecz nie gorącej!) wody, łyżeczkę cukru oraz 1 łyżkę mąki pszennej. Wymieszaj, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 15 min.
  2. Przesiej do miski mąkę. Dodaj zaczyn z drożdży, pozostałą część ciepłej wody, oliwę z oliwek, sól i pieprz do smaku.
  3. Wyrabiaj tak długo, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne, przestanie kleić się do rąk – ja wyrabiałam je ok. 10 min w robocie kuchennym, rękoma może to trwać nieco dłużej, ok. 15 min.
  4. Przykryj miskę z ciastem ściereczką, odstaw do wyrośnięcia na jedną godzinę.
  5. Masło rozpuść w garnuszku, dodaj przyprawy, posiekany koperek oraz natkę pietruszki. Wymieszaj całość.
  6. Piekarnik nastaw na 180 stopni. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.
  7. Wyciągnij ciasto z miski, powyrabiaj jeszcze przez ok. minutę. Podziel na dwie części.
  8. Rozwałkuj pierwszą część na prostokąt o grubości mniej więcej 1-1,5 cm (nie przejmuj się, jak nie będzie idealnie równy). Posmaruj całość połową masła z przyprawami. Pokrój ciasto w paski o szerokości ok. 5 cm. Każdy pasek zawiń w harmonijkę i układaj obok siebie na „stojąco” w keksówce.
  9. Powtórz cały proces z drugim kawałkiem ciasta drożdżowego.
  10. Wstaw chlebek ziołowy do piekarnika na 25 min.
Chlebek ziołowo czosnkowy
Chlebek z ziołami

Te przepisy mogą Ci się spodobać

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Znudziły ci się klasyczne przepisy na śniadania? Wypróbuj ziołowe naleśniki na słono z kozim serem, pomidorem, roszponką i włoskim salami. To pyszna propozycja na fit naleśniki sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na kolację, czy do pracy, na wynos.

Przepis na pizzę włoską, ciasto na pizzę

Przepis na pizzę włoską, ciasto na pizzę

Wiesz, że możesz w domu przygotować (prawie) idealną włoską pizzę i to w piekarniku? Sprawdź przepis na domową pizzę na cienkim, chrupiącym cieście i zobacz, jakie są nasze sprawdzone składniki na pizzę.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *