Tortilla śniadaniowa

1 czerwca 2020

Tortilla śniadaniowa

Masz swoje kulinarne guilty pleasure? Fast food, któremu nigdy nie odmawiasz? Ci, co mnie znają (a może ty też nie raz już o tym tutaj czytałeś) wiedzą, że kocham frytki. Ale mam jeszcze jedną, skrywaną miłość – to tortilla z McDonalda, w wersji śniadaniowej lub zwykłej. I choć nie rozumiem fascynacji burgerami z tej sieciówki, to co tu będę ukrywać, tortille kocham.

Na tyle mocno, żeby przyrządzić je w domu, inspirując się, a jakże, propozycją śniadaniową. I co by tu dużo rzec, wyszła przepyszna! Tak bardzo, że już raczej zawsze będą ją przygotować sama, bo jednak trochę kcal zaoszczędzę, a i mam pewność, co i jak zostało zrobione. Nie wierzysz? Spróbuj.

Z minusów – jest to trochę czasochłonny przepis, a to dlatego, że wymaga przyrządzenia kilku różnych elementów oddzielnie. Za to możesz, tak jak ja, zrobić od razu więcej porcji i mieć śniadanie na drugi dzień gotowe. I jak, przekonałam cię?

A, jeszcze jedno! Tortilla na śniadanie lub drugie śniadanie (zapomniałam wspomnieć, że jest to super opcja na wynos), ma ok.:

  • 25 g białka;
  • 28,5 g tłuszczu;
  • 58 g węglowodanów.

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 1h

Kalorie: 582 kcal

Składniki na tortillę

  • 4 placki tortilli
  • 5 jajek
  • 8 plasterków surowego, wędzonego boczku
  • 80 g żółtego sera
  • 400 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 łyżeczka masła
  • 100 g dowolnego sosu pomidorowego (może być ketchup)*
  • 50 g jogurtu naturalnego

Przygotowanie Mcwrapa śniadaniowego

  1. Ugotowane ziemniaki rozgnieć przy pomocy praski lub widelcem. Dodaj jedno jajko, posiekaną pietruszkę, sól i pieprz do smaku. Uformuj w nieduże, płaskie kotleciki.
  2. Sos pomidorowy wymieszaj z jogurtem naturalnym.
  3. Ser zetrzyj na tarce na grubych oczkach (możesz też użyć sera w plasterkach).
  4. Na patelni grillowej, bez dodatku tłuszczu, rozłóż plasterki boczku. Smaż z obu stron ok. 1-2 min, aż będą chrupiące.
  5. Na tej samej patelni smaż potem kotleciki ziemniaczane (nie dodawaj tłuszczu, wykorzystaj ten, który wytopił się z boczku). Wystarczy 3-4 min na stronę, aby zrobiły się rumiane z wierzchu.
  6. Z pozostałych czterech jajek przygotuj jajecznicę na maśle (sprawdź ten przepis).
  7. Rozłóż na talerzu placek tortilli. Posmaruj sosem, dodaj ¼ porcji jajecznicy. Połóż kotleciki ziemniaczane, po 2 plasterki boczku i na koniec posyp całość startym serem.
  8. Złóż tortillę i podpiecz ją przez ok. 1 min z obu stron na suchej patelni, bez dodatku tłuszczu.
* W przypadku tej tortilli śniadaniowej wykorzystałam sos barbecue, który okazał się lekkim niewypałem – choć był smaczny, to BBQ nie przypominał, a na dodatek był za ostry. Aby go złagodzić, dodałam jogurtu naturalnego. W przepisie możesz jednak wykorzystać dowolny sos, także gotowy, który lubisz.
Tortilla śniadaniowa

Te przepisy mogą Ci się spodobać

Bajgiel z halloumi i awokado

Bajgiel z halloumi i awokado

Czym zastąpić zwykłe kanapki? A gdyby tak chleb/bułki podmienić na bajgla, dodać grillowane halloumi i awokado? W 20 min możesz przygotować to pyszne i zdrowe śniadanie, a ja ci pokażę jak.

Przepis na currywurst

Przepis na currywurst

Planujesz w weekend grilla? W takim razie musisz sprawdzić przepis na currywurst, czyli klasyczny, niemiecki przysmak. Grillowana kiełbaska zamarynowana w ciemnym piwie, curry, sos pomidorowy – kto się temu oprze? Na pewno nie ty, więc wskakuj do przepisu.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *