Masz swoje kulinarne guilty pleasure? Fast food, któremu nigdy nie odmawiasz? Ci, co mnie znają (a może ty też nie raz już o tym tutaj czytałeś) wiedzą, że kocham frytki. Ale mam jeszcze jedną, skrywaną miłość – to tortilla z McDonalda, w wersji śniadaniowej lub zwykłej. I choć nie rozumiem fascynacji burgerami z tej sieciówki, to co tu będę ukrywać, tortille kocham.
Na tyle mocno, żeby przyrządzić je w domu, inspirując się, a jakże, propozycją śniadaniową. I co by tu dużo rzec, wyszła przepyszna! Tak bardzo, że już raczej zawsze będą ją przygotować sama, bo jednak trochę kcal zaoszczędzę, a i mam pewność, co i jak zostało zrobione. Nie wierzysz? Spróbuj.
Z minusów – jest to trochę czasochłonny przepis, a to dlatego, że wymaga przyrządzenia kilku różnych elementów oddzielnie. Za to możesz, tak jak ja, zrobić od razu więcej porcji i mieć śniadanie na drugi dzień gotowe. I jak, przekonałam cię?
A, jeszcze jedno! Tortilla na śniadanie lub drugie śniadanie (zapomniałam wspomnieć, że jest to super opcja na wynos), ma ok.:
- 25 g białka;
- 28,5 g tłuszczu;
- 58 g węglowodanów.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 1h
Kalorie: 582 kcal
Składniki na tortillę
- 4 placki tortilli
- 5 jajek
- 8 plasterków surowego, wędzonego boczku
- 80 g żółtego sera
- 400 g ugotowanych ziemniaków
- 1 pęczek pietruszki
- 1 łyżeczka masła
- 100 g dowolnego sosu pomidorowego (może być ketchup)*
- 50 g jogurtu naturalnego
Przygotowanie Mcwrapa śniadaniowego
- Ugotowane ziemniaki rozgnieć przy pomocy praski lub widelcem. Dodaj jedno jajko, posiekaną pietruszkę, sól i pieprz do smaku. Uformuj w nieduże, płaskie kotleciki.
- Sos pomidorowy wymieszaj z jogurtem naturalnym.
- Ser zetrzyj na tarce na grubych oczkach (możesz też użyć sera w plasterkach).
- Na patelni grillowej, bez dodatku tłuszczu, rozłóż plasterki boczku. Smaż z obu stron ok. 1-2 min, aż będą chrupiące.
- Na tej samej patelni smaż potem kotleciki ziemniaczane (nie dodawaj tłuszczu, wykorzystaj ten, który wytopił się z boczku). Wystarczy 3-4 min na stronę, aby zrobiły się rumiane z wierzchu.
- Z pozostałych czterech jajek przygotuj jajecznicę na maśle (sprawdź ten przepis).
- Rozłóż na talerzu placek tortilli. Posmaruj sosem, dodaj ¼ porcji jajecznicy. Połóż kotleciki ziemniaczane, po 2 plasterki boczku i na koniec posyp całość startym serem.
- Złóż tortillę i podpiecz ją przez ok. 1 min z obu stron na suchej patelni, bez dodatku tłuszczu.
You must be logged in to post a comment.