fbpx
Hummus z tandoori

1 maja 2020

Hummus z tandoori

Najczęściej powtarzającym się przepisem na mojej stronie, jest przepis na hummus – podstawową wersję uzupełniam o różne dodatki. Dotychczas ukazały się moje ulubione kombinacje, czyli:

Czy jestem hummusomaniek? Chyba tak, bo w międzyczasie testowałam jeszcze hummus z oliwkami (wyjątkowy niewypał) czy z pieczoną marchewką (dobry, ale nie na tyle, żebym mogła go polecić innym). Chociaż tak naprawdę sprawa jest dużo prostsza – hummus, czyli wegańska pasta z ciecierzycy, to moje danie na czarną godzinę.

Ciecierzycę mrożę, aquafabę (wodę po gotowaniu strączków) również, a tahini czy kmin rzymski zawsze mam pod rękę. Więc gdy zaczyna mi brakować pomysłów na zdrowe i szybkie śniadania (zwłaszcza szybkie), w grę wchodzi tylko hummus.

A że nie lubię ciągle jeść tego samego, to go urozmaicam. Tym razem postanowiłam wykorzystać przyprawę tandoori i karmelizowaną marchewkę. Czy jest pysznie? Jest. A szybko? Zdecydowanie. Przy okazji efekt przerósł moje oczekiwania, bo tak naprawdę wystarczyło dodać jedną przyprawę, by zmienić smak tej pasty na kanapki.

Dlatego sprawdź, jak zrobić prosty hummus z tandoori. Cała porcja (ok. 300 g) ma:

  • 35,98 g białka;
  • 70,85 g tłuszczu;
  • 40,63 g węglowodanów.

Ilość porcji: 300 g

Czas przygotowania: 5 min

Kalorie: 939 kcal (na 300 g pasty)

Składniki na hummus

Przygotowanie pasty z ciecierzycy

  • Wszystkie składniki wymieszaj w misce. Zblenduj na gładką masę (możesz użyć blendera ręcznego lub malaksera). Jeśli konsystencja będzie zbyt zwarta, dodaj więcej aquafaby lub wody.
  • Opcjonalnie hummus podawaj z karmelizowaną marchewką, na którą przepis znajdziesz tutaj.

* Możesz użyć gotowanej lub z puszki/słoika.,

** Jeśli nie masz, użyj wody „zwykłej”

*** W Lidlu kupisz słoiczek tahini w rozsądnej cenie.

Szybka pasta z ciecierzycy

Te przepisy mogą Ci się spodobać

Makaron z burratą i sosem pomidorowym

Makaron z burratą i sosem pomidorowym

Kupiłaś/eś burratę i teraz nie wiesz, co z nią zrobić? Przygotuj prosty i szybki makaron z sosem pomidorowym i delikatną burratą, która nada mu kremowej konsystencji. Sprawdź przepis na włoski obiad z burratą.

Podpłomyki z pesto, fetą i rzodkiewką

Podpłomyki z pesto, fetą i rzodkiewką

Znowu skończył Ci się chleb i nie wiesz, jak przygotować kanapki? Jest na to sposób podpłomyki! Wystarczy, że masz w kuchni mąkę, wodę i oliwę. To co, wskakujesz do przepisu?



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.