Hummus z tandoori

1 maja 2020

Hummus z tandoori

Najczęściej powtarzającym się przepisem na mojej stronie, jest przepis na hummus – podstawową wersję uzupełniam o różne dodatki. Dotychczas ukazały się moje ulubione kombinacje, czyli:

Czy jestem hummusomaniek? Chyba tak, bo w międzyczasie testowałam jeszcze hummus z oliwkami (wyjątkowy niewypał) czy z pieczoną marchewką (dobry, ale nie na tyle, żebym mogła go polecić innym). Chociaż tak naprawdę sprawa jest dużo prostsza – hummus, czyli wegańska pasta z ciecierzycy, to moje danie na czarną godzinę.

Ciecierzycę mrożę, aquafabę (wodę po gotowaniu strączków) również, a tahini czy kmin rzymski zawsze mam pod rękę. Więc gdy zaczyna mi brakować pomysłów na zdrowe i szybkie śniadania (zwłaszcza szybkie), w grę wchodzi tylko hummus.

A że nie lubię ciągle jeść tego samego, to go urozmaicam. Tym razem postanowiłam wykorzystać przyprawę tandoori i karmelizowaną marchewkę. Czy jest pysznie? Jest. A szybko? Zdecydowanie. Przy okazji efekt przerósł moje oczekiwania, bo tak naprawdę wystarczyło dodać jedną przyprawę, by zmienić smak tej pasty na kanapki.

Dlatego sprawdź, jak zrobić prosty hummus z tandoori. Cała porcja (ok. 300 g) ma:

  • 35,98 g białka;
  • 70,85 g tłuszczu;
  • 40,63 g węglowodanów.

Ilość porcji: 300 g

Czas przygotowania: 5 min

Kalorie: 939 kcal (na 300 g pasty)

Składniki na hummus

Przygotowanie pasty z ciecierzycy

  • Wszystkie składniki wymieszaj w misce. Zblenduj na gładką masę (możesz użyć blendera ręcznego lub malaksera). Jeśli konsystencja będzie zbyt zwarta, dodaj więcej aquafaby lub wody.
  • Opcjonalnie hummus podawaj z karmelizowaną marchewką, na którą przepis znajdziesz tutaj.

* Możesz użyć gotowanej lub z puszki/słoika.,

** Jeśli nie masz, użyj wody „zwykłej”

*** W Lidlu kupisz słoiczek tahini w rozsądnej cenie.

Szybka pasta z ciecierzycy

Te przepisy mogą Ci się spodobać

Tex-Mex

Tex-Mex

Masz ochotę na coś innego niż zwykle? Sprawdź przepis na wegetariański tex-mex. To proste, szybkie danie jednogarnkowe, które przygotujesz na obiad na kilka dni.

Wege burgery z szarpanymi boczniakami

Wege burgery z szarpanymi boczniakami

Lubisz wegetariańskie burgery? Nawet jeśli jesteś do nich sceptycznie nastawiony, ten przepis ci się spodoba! To wege burgery z szarpanymi boczniakami – sycące, smaczne, a do tego znacznie szybsze w przygotowaniu, niż klasyczny pulled pork. To co, wypróbujesz mój przepis na boczniaki?



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *