fbpx
Sałatka z jajkiem i kukurydzą

25 kwietnia 2020

Sałatka z jajkiem i kukurydzą

Jeśli tu jesteś, to pewnie interesują cię proste i zdrowe przepisy na sałatki, prawda? Przyznaję, nie wymagało to ode mnie jakiś specjalnych zdolności dedukcyjnych, po prostu chciałam zagaić trochę inaczej niż zwykle. U mnie ostatnio targetem są przekąski na grilla, a więc dziś będzie sałatka z jajkiem, która wpisuje się w te kryteria (co nie oznacza oczywiście, że nie możesz jej zrobić na kolację, drugie śniadanie czy na wynos do pracy).

Sałatka z jajkiem i kukurydzą to smaczna i prosta propozycja – najlepiej smakuje ze świeżą kukurydzą, aczkolwiek na nią trzeba będzie jeszcze chwilę poczekać, dlatego, póki co działam z tym co mam. Jesteś ciekaw, jak wygląda idealna sałatka na grilla? To już nie przedłużajmy i przechodź do przepisu.

Sałatka z jajkiem FIT (wersja bez majonezu) ma:

  • 20 g białka;
  • 13,75 g tłuszczu;
  • 10 g węglowodanów.

PS. Jak widzisz, ta lekka sałatka z jajkiem ma sporo białka, dzięki czemu jest bardzo sycąca. Będzie idealna dla osób odchudzających się lub tych, które szybko odczuwają głód po posiłku.

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 20 min

Kalorie: 238,75

Składniki na sałatkę z kukurydzą

Przepis na sałatkę z jajkiem

  1. Ugotuj jajka.
  2. Jogurt naturalny wymieszaj z posiekanym koperkiem, dopraw solą i pieprzem.
  3. Parmezan zetrzyj na tarce.
  4. Ugotowane jajka pokrój na ćwiartki.
  5. Na talerzu rozłóż sałatę rzymską (rozszarp ją rękoma, pod tym przepisem wyjaśniam, czemu nie warto kroić jej nożem), jajka, odsączoną kukurydzę oraz plastry łososia.
  6. Całość posyp parmezanem, podawaj z sosem jogurtowym.
Sałatka z jajkiem i kukurydzą

Ile gotować jajka? Jajka na miękko, na twardo

Jak gotujesz jajka? Intuicyjnie czy z zegarkiem w ręku? Może nie powinnam się do tego przyznawać, jako doświadczona blogerka kulinarna, ale u mnie obie odpowiedzi są prawidłowe… Wszystko zależy od tego, jak efekt chcę uzyskać – gdy chodzi o jajka na miękko, zawsze sprawdzam czas. Gdy mają być „na twardo,” pozwalam sobie na, ekhm, większą spontaniczność.

Ale skoro tu jesteś, pewnie chcesz wiedzieć, ile gotować jajka, aby były właśnie takie, jak potrzeba. Zaraz podam konkretny czas, aczkolwiek od razu ostrzegam, że wbrew pozorom wcale nie jest takie proste. Wszystko zależy od tego, jakiej wielkości są jajka. I co najważniejsze – czas ich gotowania zawsze należy liczyć od momentu zagotowania się wody.

A teraz krótka instrukcja:

  • jajka na miękko – ok. 4 min;
  • jajka na półmiękko (żółtko delikatnie ścięte – rozwiązanie dla tych, które boją się, że białko będzie zbyt „glutowate”) – ok. 6 min;
  • jajko na twardo – ok. 8 min (nigdy nie dłużej niż 10 min!).

Wszędzie jest „około”, ponieważ jeśli będziesz mieć jajka „elki” może okazać się, że czas gotowania należy wydłużyć 30 sek. – 1 min. I analogicznie, przy malutkich jajkach trzeba będzie go skrócić.

Jeszcze na koniec mam krótką radę, jak gotować jajka, żeby nie pękły. Wystarczy wyciągnąć je 20-30 min wcześniej z lodówki – gdy są zimne, różnica temperatur jest większa, łatwiej o pękanie skorupki. A jeśli się nie boisz, możesz zaokrąglony czubek delikatnie nakłuć igłą, wtedy zapobiegniesz powstawaniu zbyt dużego ciśnienia. Ja tę metodę rzadko stosuję, ponieważ czasami kończy się koniecznością zrobienia jajecznicy, a nie jajek na miękko lub na twardo…


Te przepisy mogą Ci się spodobać

Szakszuka z fetą

Szakszuka z fetą

Szukasz inspiracji na dzisiejsze śniadanie? Już masz – to fit szakszuka z fetą. To wegetariańskie śniadanie jest aromatyczne, sycące i proste w przygotowaniu. Nie zwlekaj, zwłaszcza jeśli twoja ulubiona śniadaniownia jest zamknięta.

Sałatka z makaronem chińskim

Sałatka z makaronem chińskim

Lubisz sałatki z makaronem chińskim? Tę polubisz na pewno! Ma sporo warzyw, azjatycki sos, krewetki i chrupiące orzeszki. A do tego będzie najlepszą propozycją na imprezy.