Sałatka Cezar z kozim serem

19 kwietnia 2020

Sałatka Cezar z kozim serem

Sałatka Cezar to klasyk kuchni włoskiej. Tak naprawdę, jej podstawowymi składnikami są sałata rzymska, grzanki oraz parmezan, każda inna wersja to dowolna modyfikacja. Zwykle tę sałatkę podaje się z grillowanym na patelni kurczakiem, chociaż mi o wiele bardziej smakuje sałatka a’la Cezar z pieczonym łososiem oraz sosem aioli.

Ale nie byłabym sobą, gdybym nie kombinowała dalej, i tak wyszła mi sałatka z kozim serem. Na ten pomysł wpadłam głównie dlatego, że dla Piotrka robiłam wersję kurczakową, sama jednak miałam dość mięsa, no a dodatek białka musi być. A jest coś smaczniejszego niż kozi ser? Nie ma!

Tylko zwróć uwagę na to, aby kupić wersję pleśniową. Zwykle jest w postaci roladki – już kiedyś wspominałam, że kozi ser najczęściej kupuję w Lidlu, jakiejś marki „no name”, ale jest w stałej ofercie, więc pewnie bez problemu znajdziesz go u siebie.

Wracając do przepisu, fit sałatka Cezar z kozim serem ma:

  • 13,25 g białka;
  • 14 g tłuszczu;
  • 9 g węglowodanów.

A wiesz, że w prosty sposób możesz sprawić, że będzie to idealna sałatka na grilla? Wystarczy, że kozi ser najpierw przypieczesz w całości, a dopiero potem rozkroisz. Tylko to się sprawdzi wtedy, gdy masz wersję pleśniową, z grubszą skórką, jak w camembercie. Skórka się pięknie zrumieni, a środek będzie płynny, niebo w gębie!

PS. Jeśli nie masz pomysłu na pyszne sałatki na imprezę, to mój dzisiejszy Cezar jest jedną z lepszych propozycji, jaką mogę ci zaproponować. Możesz mi ufać, nie raz to testowałam.

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 20 min

Kalorie: 216,5

Składniki na sałatkę

Przygotowanie sałatki cezar

  1. Kromki pokrój w kostkę, podpraż na suchej patelni, aż się zrumienią, będą chrupiące – lepiej robić to dłużej, lecz na mniejszym ogniu.
  2. Czosnek obierz, pokrój na plasterki. W małym garnku rozgrzej masło, podsmaż czosnek przez 15-30 sek., aż uwolni aromat. Zmiksuj go na gładki sos z jogurtem naturalnym i sosem worcester.
  3. Kozi ser pokrój w plasterki, a sałatę rzymską porwij rękoma.
  4. Ułóż na talerzu sałatę, kozi ser. Posyp całość grzankami, startym parmezanem. Na koniec polej sosem, wymieszaj.
Sałatka Cezar z kozim serem
Letnia sałatka na grilla

Jaki sos do sałatki Cezar?

Sos do sałatki Cezar najczęściej robi się z:

  • majonezu;
  • musztardy;
  • czosnku;
  • soku z cytryny;
  • sosu worcester;
  • tartego parmezanu (tak, tak, nie tylko do sałatki ląduje).

Tym razem chciałam jednak, aby to była fit sałatka, a niestety majonez by całkowicie zaburzył moje wyliczenia… Dlatego zaproponowałam sos jogurtowy, całkiem smaczny, choć wiadomo, do majonezu mu trochę brakuje.

A gdy mogę sobie na to pozwolić, do sałatki Cezar najczęściej i tak przygotowuję moją szybką wersję aioli, z pieczonym czosnkiem. Przepis jest banalnie prosty, więc koniecznie go wypróbuj – do Cezara pasuje idealnie.

Dlaczego rwiemy sałatkę? Sałata – kroić czy rwać?

Na koniec jeszcze prosta wskazówka kulinarna – jeśli jest to tylko możliwe, sałatę, zwłaszcza rzymską lepiej rwać rękoma, niż kroić nożem. Dlaczego? Ponieważ noże ze stali nie dość, że mogą zmienić jej smak na gorzkawy, to będą jeszcze powodować szybsze utlenianie się witamin.

Tak się nie stanie, gdy używasz noży ze stali nierdzewnej lub plastikowych. Jednak nie wiem jak ty, ale ja nie mam pojęcia, z czego są moje noże (kupowałam je dawno temu, a wtedy na takie niuanse nie zwracałam uwagi), a plastikowych zwyczajnie nie posiadam. Dlatego zwykle staram się rwać sałatę. Zauważyłam też, że wtedy znaczniej wolniej więdnie, co jest dla mnie ważne, gdy przygotowuje sałatki na imprezę i chce, żeby się dobrze prezentowały przez cały czas.


Te przepisy mogą Ci się spodobać

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Znudziły ci się klasyczne przepisy na śniadania? Wypróbuj ziołowe naleśniki na słono z kozim serem, pomidorem, roszponką i włoskim salami. To pyszna propozycja na fit naleśniki sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na kolację, czy do pracy, na wynos.

Przepis na pizzę włoską, ciasto na pizzę

Przepis na pizzę włoską, ciasto na pizzę

Wiesz, że możesz w domu przygotować (prawie) idealną włoską pizzę i to w piekarniku? Sprawdź przepis na domową pizzę na cienkim, chrupiącym cieście i zobacz, jakie są nasze sprawdzone składniki na pizzę.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *