FIT quesadilla z jajecznicą

22 kwietnia 2020

FIT quesadilla z jajecznicą

Jajecznica, jaka jest, każdy widzi. Może być ze szczypiorkiem, szynką, kozim serem (polecam!!!), pomidorkami, z czym tylko chcesz. A gdyby tak… dodać do niej czerwoną fasolę i zapiec całość w tortilli? W ten oto szybki sposób zmienisz prosty pomysł na śniadanie w efektowną propozycję (tak sycącą, że równie dobrze może sprawdzić się na kolację czy na drugie śniadanie).

Na początku miałam lekkie obawy, czy jajecznica po podgrzaniu w placku nie będzie sucha, ale okazało się, że tych kilka dodatkowych minut w ogóle jej nie zaszkodziło (a testowałam to kilkukrotnie, nie martw się). I wiem, że quesadilla z jajecznicą znajdzie miejsce obok jajek po turecku czy hummusu, czyli moich sprawdzonych przepisów na szybkie śniadanie, które stanowią ratunek, gdy brak mi już pomysłów na zdrowe i nieskomplikowane posiłki.

A jak jest z makroskładnikami? FIT quesadilla ma:

  • 17,75 g biłka;
  • 16 g tłuszczu;
  • 43 g węglowodanów.

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 20 min

Kalorie: 397,25

Składniki na fit quesadillę

  • 4 placki tortilli pszenne lub pełnoziarniste
  • 4 jajka
  • 1 puszka fasoli (po odsączeniu 225 g)
  • 40 g żółtego sera
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Wersja 1 – quesadilla z jajkiem

  1. Ser żółty zetrzyj na tarce (jeśli masz ser w plasterkach, a nie w kostce, nie szkodzi, pomiń ten krok).
  2. Rozbij jajka do miseczki, roztrzep je przy pomocy widelca.
  3. Dodaj odsączoną z zalewy fasolę, dopraw solą i pieprzem.
  4. Rozgrzej patelnię grillową bez dodatku tłuszczu, podpiecz na niej placki tortilli, ale tylko z jednej strony.
  5. W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzej masło. Dodaj jajka – smaż jajecznicę mieszając, aż się zetnie, ale dalej pozostanie lekko płynna (możesz zerknąć do mojego podstawowego przepisu na jajecznicę idealną).
  6. Na opieczoną stronę tortilli nałóż ser oraz jajecznicę. Przyłóż drugi placek, podpieczoną stroną do środka. Podsmażaj quesadillę z obu stron, aż tortilla się zrumieni.

Wersja 2 – wrap z jajecznicą

Ten sam przepis możesz lekko zmodyfikować, podając jajecznicę w formie wrapa, a nie quesadilli. Będzie wyglądać bardzo podobnie:

  1. Zetrzyj ser na tarce lub przygotuj ser w plasterkach.
  2. Do miseczki wbij jajka, rozkłóć je widelcem. Dodaj odsączoną fasolę z puszki, sól i pieprz.
  3. Rozgrzej patelnię z masłem. Wlej przygotowaną masę, smaż cały czas mieszając, aż jajka się zetną, lecz nadal będą lekko płynne.
  4. W międzyczasie rozgrzej na drugim palniku patelnię grillową, bez dodatku tłuszczu. Podpiecz na niej tortille z jednej strony, przełóż na talerz.
  5. Połóż ser oraz połowę jajecznicy na opieczoną stronę tortilli. Najpierw zawiń placek z jednej strony, następnie zegnij do środka boki i „zamknij” drugim końcem tortilli.
  6. Podsmażaj na patelni grillowej z obu stron (ok. 1-2 min na stronę).
Jajecznica meksykańska

Jak uniknąć wzdęć po fasoli? Gotowanie fasoli

Fasola jest bardzo dobrym źródłem białka i z tego powodu jest chętnie wykorzystywana przez osoby będące na diecie roślinnej lub tak jak ja, ograniczają jedzenie mięsa. Lecz nie od dziś wiadomo, że strączki, a w szczególności fasola, mogą powodować wzdęcia i gazy. Jak tego uniknąć? Jest kilka sposobów.

Jednym z najskuteczniejszych, jest prawidłowe gotowanie fasoli i tu ważnych jest kilka zasad. Nasiona trzeba wcześniej moczyć, lecz nie dłużej niż 12 godz., ponieważ po tym czasie rozpoczynają się procesy fermentacyjne (ja zwykle wieczorem zalewam strączki, a rano zabieram się za gotowanie). Początkowo, przez 15-20 min, powinno się gotować fasolę bez przykrycia, aby gazy powodujące wzdęcia mogły się ulotnić. Natomiast gdy pojawi się piana, należy ją ściągnąć. Można też wymienić wodę na tym etapie, ale przyznam się, że dla mnie to zbyt dużo roboty i nigdy tego nie robię.

No dobra, a komu się chce za każdym razem gotować fasolę? Na pewno nie mi. Dlatego ja robię to zawsze w ilościach hurtowych i potem całość porcjuję oraz mrożę. Bo tak, fasolę można mrozić.

A co zrobić, gdy używasz fasoli z puszki, słoika? Dodaj do potrawy przypraw, które zapobiegają wzdęciom, takim jak kmin rzymski, kolendra, majeranek, gałka muszkatołowa lub imbir. W przypadku mojego przepisu na quesadillę z jajecznicą spokojnie możesz dorzucić kmin rzymski oraz/lub kolendrę, będą tu bardzo dobrze pasować.

Możesz również do posiłku wypić napar z mięty lub z kopru włoskiego, w ten sposób nie tylko unikniesz wzdęć, ale też poprawisz trawienie.


Te przepisy mogą Ci się spodobać

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Znudziły ci się klasyczne przepisy na śniadania? Wypróbuj ziołowe naleśniki na słono z kozim serem, pomidorem, roszponką i włoskim salami. To pyszna propozycja na fit naleśniki sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na kolację, czy do pracy, na wynos.

Jajecznica

Jajecznica

Jajecznica to jedyna potrawą, jaką potrafisz przygotować? W takim razie sprawdź, jak to zrobić jeszcze lepiej. Zdradzam mój sposób na perfekcyjną jajecznicę, który zawsze się sprawdza.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *