fbpx
Jajecznica z kozim serem

7 stycznia 2020

Jajecznica z kozim serem

Czy jest prostsze danie, niż jajecznica? I tak, i nie. Wiem, że jest wiele osób, które szczycą się tym, że jajecznica jest jedynym daniem, które potrafią przygotować. Ale ja bym im nie wierzyła, bo zrobienie takiej naprawdę smacznej, nie jest prostym zadaniem. Chyba że korzystasz z moich wskazówek.

Publikowałam już podstawowy przepis na jajecznicę, a dziś mam to danie w wersji lekko stuningowanej, czyli moje odkrycie roku 2019 – jajecznica z kozim serem pleśniowym. Jak zwykle, pomysł powstał przez przypadek, ponieważ nie wykorzystałam całego sera, który miałam, a powoli kończyła mu się data ważności.

I od razu przepadłam. Zwykle przynajmniej raz w tygodniu mam tak, że jakieś danie mnie zachwyca, ale w praktyce nie wracam do niego tak często, jakbym chciała. A to z jednego prostego powodu – w zanadrzu mam już kilkanaście innych pomysłów, które najchętniej przetestowałabym już, teraz, natychmiast. Natomiast tę jajecznicę robiłam po raz pierwszy miesiąc temu i od tego czasu znalazła się w moim jadłospisie kilka razy. To u mnie rekord, ponieważ rzadko powtarzam coś tak często (HITem u nas są jeszcze te proste ciasteczka czekoladowe).

Masz obawy, że to połączenie jest dość dziwne? O nic się nie martw. Do jajecznicy dodaję kozi ser pleśniowy, który wbrew pozorom jest bardzo delikatny w smaku (w przepisie na kanapkę z awokado i kozim serem już pisałam o tym, że u mnie najbardziej sprawdza się taki w roladce z Lidla, od jakiegoś czasu nie kupuję innego). Dodatkowo bardzo dobrze się topi, dzięki czemu jajecznica jest kremowa i obłędnie pyszna. Tym samym zmniejszasz też ryzyko, że zbyt mocno zetniesz jajka i śniadanie będzie suche.

Przekonany? Mam nadzieję. Szczególnie że w tym pomyśle na śniadanie jest sporo białka i tłuszczy, co sprawia, że jest bardzo sycące, prędko nie będziesz po nim głodny. To również świetny sposób na wprowadzenie większej ilości białka do diety, szczególnie jeśli starasz się ograniczać mięso (w końcu ile można jeść ciecierzycy, prawda)?

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 10 min

Kalorie (na porcję): 421 kcal

Składniki na jajecznicę

Śniadanie białkowo-tłuszczowe - przygotowanie

  1. Rozgrzej masło na patelni na małym ogniu.
  2. W miseczce roztrzep jajka, dodaj pokruszony kozi ser.
  3. Wlej jajko na patelnię. Smaż powoli, mieszając co chwilę, aż uzyskasz ulubiony stopień ścięcia jajek.
Jajecznica z kozim serem

Kozi ser – wartości odżywcze, właściwości. Dlaczego warto jeść kozi ser?

Często spotykam się z tym, że ktoś mówi, że nie lubi koziego sera. Ba! Sama jeszcze parę lat temu należałam do tej grupy. Lecz wiesz, co jest w tym najciekawsze? Większość osób (w tym także ja), żyje w tym przekonaniu…, nie próbując go nigdy wcześniej!

Owszem, kozi ser jest mocniejszy w smaku, niż większość krowich, smak jest też dość specyficzny. Ale tak jak w przypadku tradycyjnego nabiału, są delikatniejsze i mocniejsze kozie sery, warto więc spróbować kilku. A po co w ogóle to robić? Ponieważ ma on wiele wartości odżywczych, które sprawiają, że warto włączyć go do swojej diety.

Mają więcej witaminy A, E, D oraz witamin z grupy B. Oprócz tego zawierają sporo białka, kwasu foliowego, potasu oraz fosforu. Wapń z tych produktów nabiałowych bardzo dobrze się przyswaja i, co ciekawe, mają one mniej laktozy.


Te przepisy mogą Ci się spodobać

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Znudziły ci się klasyczne przepisy na śniadania? Wypróbuj ziołowe naleśniki na słono z kozim serem, pomidorem, roszponką i włoskim salami. To pyszna propozycja na fit naleśniki sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na kolację, czy do pracy, na wynos.

Szakszuka z fetą

Szakszuka z fetą

Szukasz inspiracji na dzisiejsze śniadanie? Już masz – to fit szakszuka z fetą. To wegetariańskie śniadanie jest aromatyczne, sycące i proste w przygotowaniu. Nie zwlekaj, zwłaszcza jeśli twoja ulubiona śniadaniownia jest zamknięta.