Wiesz, że w prosty i szybki sposób możesz przygotować bezglutenowy chlebek na śniadanie? Na dodatek taki, który zawsze wychodzi i jest przy okazji obłędnie pyszny? Wiem, brzmi to, jak abstrakcja. A jednak. Wszystkie te wymagania spełnia bezglutenowy placek socca, który robi się z mąki z ciecierzycy.
Przepis na socca pochodzi z Nicei, prosto z Lazurowego Wybrzeża. Także i Włosi docenili jego smak i prostotę, aczkolwiek u nich to nieco bardziej znana farinata.
Podstawą chlebka, idealnego na śniadanie, jest mąka z ciecierzycy, woda i odrobina oliwy, przypraw. Po upieczeniu możesz go połączyć, z czym tylko zechcesz. To idealny sposób na smaczne, bezglutenowe śniadanie bez jajek.
I choć może Ci się wydawać, że mąka z ciecierzycy to produkt, prawie że niemożliwy do kupienia, to już śpieszę z wyjaśnieniami, że wcale tak nie jest. Ja ją kupuję na wagę w Katowicach, w sklepie Pliczko, który mieści się w Starej Ligocie. Ale wiem, że jest też w dobrze zaopatrzonych marketach (Auchan, Intermarche itp.), a raz czy dwa widziałam ją chyba też w Lidlu. Widzisz, nie masz już wymówek.
I może na to nie wygląda, ale to było moje śniadanie na redukcji. Tak zawsze mogłabym rozpoczynać dzień. Szczególnie że dzięki temu, że ten chlebek składa się tak właściwie tylko z mąki z ciecierzycy, jest treściwy, sycący i zapewnia sporo białka. To klucz do sukcesu dla każdego, kto nie chce chodzić ciągle głodnym na diecie. Bo tak się naprawdę da.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 40 min
Kalorie (na porcję): 449,25 kcal
Składniki
- 2 szklanki mąki z ciecierzycy
- 2 szklanki wody
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki rozmarynu
- 4 łyżeczki pesto bazyliowego
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 90 g szynki prosciutto
- 80 g mozzarelli
Przygotowanie
- Mąkę z ciecierzycy, wodę, oliwę, rozmaryn oraz sól wymieszaj dokładnie, aby nie było grudek. Odstaw na min. godzinę do lodówki.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni z naczyniem żaroodpornym w środku. Ostrożnie wyciągnij formę, wlej do niej cienką warstwę ciasta, piecz 20-25, aż do zrumienienia*.
- Placek podawaj na ciepło lub na zimno z pesto, pomidorkami, mozarellą i prosciutto.

Mąka z ciecierzycy – wartości odżywcze
Chociaż mąka z ciecierzycy bynajmniej nie brzmi jak produkt pierwszej potrzeby, to u mnie w kuchni jest często wykorzystywana. Jest dość „ciężka”, przez co puszystego ciasta raczej z niej nie zrobisz, ale idealnie sprawdzi się, gdy szukasz pomysłu na śniadanie. Może służyć także jako zagęstnik do zup i gulaszy.
W 100 g mąki z cieciorki jest aż 21 g białka oraz 10 g błonnika. Ma niskie IG, nie powoduje gwałtownego wzrostu glukozy we krwi. To sprawia, że dostarcza energii oraz uczucia sytości na długo. A to tego ma takie właściwości, jak ciecierzyca – jest źródłem potasu, magnezu, kwasu foliowego, żelaza i nienasyconych kwasów tłuszczowych.
You must be logged in to post a comment.