Kanapka z awokado i kozim serem

7 stycznia 2020

Kanapka z awokado i kozim serem

Czy zdrowa kanapka musi być nudna? Nie. A czy ta bardziej efektowna musi być czasochłonna i trudna do zrobienia? Zdecydowanie nie! Kilka składników, 10 minut w kuchni i pyszne śniadanie/lunch/kolacja gotowe.

Moje proste kanapki WYPAS troszkę powstały przez przypadek, a troszkę nie. Co to oznacza? Ser kozi i pomidorki były zamierzone, awokado tam wpadło tylko dlatego, że nie użyłam go w innym daniu i wiedziałam, że już za bardzo nie będę miała do czego go dodać. Dlaczego? Bo ja awokado właściwie nie lubię, czasami dodaję je do past, ponieważ jest źródłem zdrowych tłuszczy. Ha! Co więcej, zarzekałam się, że nigdy nie zobaczysz go u mnie na kanapce. A tu co? Zaskoczenie. Też dla mnie, bo okazało się, że to naprawdę smaczne połączenie i na pewno częściej będzie pojawiać się w mojej kuchni.

Przepis przewiduje cztery porcje, ale możesz tak jak ja, zaplanować ten pomysł na szybkie śniadanie na dwa dni. Wtedy wykorzystaj połowę składników – tu niestety, wszystko musi być przygotowane na bieżąco. Ale to nie problem, biorąc pod uwagę, że całość robi się błyskawicznie.

Jeszcze na koniec jako ciekawostkę dodam, że moim znajomi zawsze dziwią się, że jem takie skomplikowane i wymyślne potrawy, a tak naprawdę większość z nich jest banalnie prostych. Tylko trzeba zerwać z przekonaniem, że przygotowanie smacznego posiłku musi trwać co najmniej godzinę.

Dobra, jeszcze nie koniec. Chciałam napisać o tym, że to dobry pomysł na kanapki do pracy. Można je pozostawić w takiej formie lub wcześniej włożyć do opiekacza (wtedy nie trzeba grillować bagietki) i w pracy podgrzać w mikrofalówce (najlepiej na programie grillowym, żeby całość nie rozmiękła). Kanapki na ciepło to świetny sposób na lunch, szczególnie gdy nie masz zbyt wiele czasu. Może to być również pomysł na kanapki na imprezę, wystarczy je podzielić na nieco mniejsze porcje i przekłuć wykałaczką, aby każdy mógł je wygodnie nabierać.

Ostatnio liczę też makroskładniki, więc mogę zdradzić Ci, że jedna porcja zawiera 16,4 g białka, 23 g tłuszczu oraz 46,5 g węglowodanów.

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 10 min

Kalorie (na porcję): 425 kcal

Składniki

  • 2 bagietki
  • 200 g koziego sera pleśniowego*
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • tymianek**
  • 1 łyżka oliwy

Przygotowanie

  1. Bagietki przekrój, podziel na pół. Zgrilluj na patelni grillowej, aż się zrumienią od spodu.
  2. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Rozgrzej na patelni oliwę, podsmażaj pomidorki ok. 3 min na mocnym ogniu.
  3. Połóż na bagietce plasterki koziego sera, awokado oraz pomidorki koktajlowe. Podawaj ze świeżym lub suszonym tymiankiem.

* Zwróć uwagę na to, aby kupić kozi ser pleśniowy (jest np. w roladce w Lidlu). Jest delikatny w smaku i roztapia się pod wpływem ciepłych pomidorków.

** Możesz zamienić na świeże/suszone oregano.

Kanapka z awokado

Te przepisy mogą Ci się spodobać

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Znudziły ci się klasyczne przepisy na śniadania? Wypróbuj ziołowe naleśniki na słono z kozim serem, pomidorem, roszponką i włoskim salami. To pyszna propozycja na fit naleśniki sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na kolację, czy do pracy, na wynos.

Pomysł na bajgla, jajko sadzone na śniadanie

Pomysł na bajgla, jajko sadzone na śniadanie

Marzy ci się śniadanie, jak z modnej knajpki? W prosty sposób możesz je przygotować w domu. Sprawdź mój przepis na bajgle z jajkiem sadzonym oraz zobacz, jak go zmodyfikować, żeby wykorzystać to, co lubisz i co masz w lodówce.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *