Lubisz hummus? Nie? To dzięki temu przepisowi na pewno polubisz! Żadna inna pasta wegetariańska nie może się z nim równać. A to wszystko dzięki temu, że do bazowej wersji (sprawdź przy okazji mój przepis na klasyczny hummsu) dodaje się suszone pomidory. I to naprawdę robi różnicę.
Choć robiłam jeszcze hummus dyniowy (łap przepis) oraz… oliwkowy (tego nie polecam), to ten smakuje mi zdecydowanie najbardziej. Dlatego od razu przechodzę do tego, jak zrobić hummus idealny o wielorakim zastosowaniu – do kanapek, buddha bowl, pieczonych warzyw, surowych warzyw, czegokolwiek.
Ilość porcji: 4 porcje po 100g
Czas przygotowania: 5 min
Kalorie (na porcję): 47 kcal (1 łyżka)
Składniki
400 gram ugotowanej ciecierzycy
2 ząbki czosnku
2 łyżki tahini
1 łyżeczki soli
1 łyżeczka kminu rzymskiego
6-7 suszonych pomidorów w oliwie
Przygotowanie
Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę przy pomocy blendera kieluchowego lub blendera typu żyrafa.
Wskazówka: w tradycyjnej wersji do hummusu dodaje się oliwę. W tym przepisie znalazły się suszone pomidory w oliwie, których nie zalecam dokładnie odsączać z zalewy. Dzięki temu nie trzeba już niczego więcej dodawać.
Kupiłaś/eś burratę i teraz nie wiesz, co z nią zrobić? Przygotuj prosty i szybki makaron z sosem pomidorowym i delikatną burratą, która nada mu kremowej konsystencji. Sprawdź przepis na włoski obiad z burratą.
Znowu skończył Ci się chleb i nie wiesz, jak przygotować kanapki? Jest na to sposób podpłomyki! Wystarczy, że masz w kuchni mąkę, wodę i oliwę. To co, wskakujesz do przepisu?
Tu Asia, z zawodu copywritterka, a z wykształcenia… bibliotekoznawca i specjalista od informacji naukowej. Gotować od młodości uczyła mnie mama, bo co tu dużo mówić – obie lubimy dobrze zjeść.
W kuchni często eksperymentuję, a przepisy są dla mnie inspiracją. I tym chciałabym, żeby były dla Ciebie.
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.AkceptujęDowiedz się więcej
You must be logged in to post a comment.