Hummus z suszonymi pomidorami

14 października 2019

Hummus z suszonymi pomidorami

Lubisz hummus? Nie? To dzięki temu przepisowi na pewno polubisz! Żadna inna pasta wegetariańska nie może się z nim równać. A to wszystko dzięki temu, że do bazowej wersji (sprawdź przy okazji mój przepis na klasyczny hummsu) dodaje się suszone pomidory. I to naprawdę robi różnicę.

Choć robiłam jeszcze hummus dyniowy (łap przepis) oraz… oliwkowy (tego nie polecam), to ten smakuje mi zdecydowanie najbardziej. Dlatego od razu przechodzę do tego, jak zrobić hummus idealny o wielorakim zastosowaniu – do kanapek, buddha bowl, pieczonych warzyw, surowych warzyw, czegokolwiek.

Ilość porcji: 4 porcje po 100g

Czas przygotowania: 5 min

Kalorie (na porcję): 47 kcal (1 łyżka)

Składniki

  • 400 gram ugotowanej ciecierzycy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki tahini
  • 1 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 6-7 suszonych pomidorów w oliwie

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę przy pomocy blendera kieluchowego lub blendera typu żyrafa.

Wskazówka: w tradycyjnej wersji do hummusu dodaje się oliwę. W tym przepisie znalazły się suszone pomidory w oliwie, których nie zalecam dokładnie odsączać z zalewy. Dzięki temu nie trzeba już niczego więcej dodawać.

Pasta z ciecierzycy

Te przepisy mogą Ci się spodobać

Tex-Mex

Tex-Mex

Masz ochotę na coś innego niż zwykle? Sprawdź przepis na wegetariański tex-mex. To proste, szybkie danie jednogarnkowe, które przygotujesz na obiad na kilka dni.

Kotleciki ziemniaczane indyjskie

Kotleciki ziemniaczane indyjskie

Wiesz, że przepisy wegetariańskie są jedynymi z najczęściej pojawiających się u mnie? I tym razem nie jest inaczej, dlatego zobacz, jak przygotować pyszne, wegetariańskie kotlety ziemniaczane z sosem chutney z mango i granatu.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *