Lubisz hummus? Nie? To dzięki temu przepisowi na pewno polubisz! Żadna inna pasta wegetariańska nie może się z nim równać. A to wszystko dzięki temu, że do bazowej wersji (sprawdź przy okazji mój przepis na klasyczny hummsu) dodaje się suszone pomidory. I to naprawdę robi różnicę.
Choć robiłam jeszcze hummus dyniowy (łap przepis) oraz… oliwkowy (tego nie polecam), to ten smakuje mi zdecydowanie najbardziej. Dlatego od razu przechodzę do tego, jak zrobić hummus idealny o wielorakim zastosowaniu – do kanapek, buddha bowl, pieczonych warzyw, surowych warzyw, czegokolwiek.
Ilość porcji: 4 porcje po 100g
Czas przygotowania: 5 min
Kalorie (na porcję): 47 kcal (1 łyżka)
Składniki
- 400 gram ugotowanej ciecierzycy
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki tahini
- 1 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 6-7 suszonych pomidorów w oliwie
Przygotowanie
- Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę przy pomocy blendera kieluchowego lub blendera typu żyrafa.
Wskazówka: w tradycyjnej wersji do hummusu dodaje się oliwę. W tym przepisie znalazły się suszone pomidory w oliwie, których nie zalecam dokładnie odsączać z zalewy. Dzięki temu nie trzeba już niczego więcej dodawać.

You must be logged in to post a comment.