Mam dla Ciebie ciekawostkę, której się pewnie nie spodziewasz. Czasami inspiracją do stworzenia przepisu są dla mnie… gotowe dania w sklepach. Tak, tak, również te proszkowane i w słoikach. Tak jest zresztą w przypadku tego sosu słodko-kwaśnego, który kiedyś zobaczyłam w sklepie i szybko odłożyłam po przeczytaniu składu.
W końcu po co kupować coś, co ma w sobie mnóstwo chemii, a tak naprawdę można szybko odtworzyć w domu, prawda? Więc mam dziś dla Ciebie wskazówki, jak zrobić sos słodko kwaśny, idealny na fit obiad.
I specjalnie nie piszę, z czym go podawać, bo tak naprawdę jest bardzo uniwersalny. Możesz do niego zrobić tofu, kurczaka czy wołowinę na styl azjatycki i wszystko połączyć z ryżem, makaronem ryżowym lub chow mein (na zdjęciu jest właśnie taki kurczak w sosie słodko-kwaśnym).
Ale ja też często robię sos słodko kwaśny do sajgonek (oczywiście pieczonych – znajdziesz u mnie przepis) czy do nuggetsów.
A jeśli tylko nie jest Ci to obce, możesz przygotować sos słodko kwaśny do słoików. Tu się od razu przyznam, że ja nie jestem z tych, co to wszystko pasteryzują i robią przetwory na zimę, dlatego jak się do tego zabrać, musisz już przeczytać na konkurencyjnych stronach.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 min
Kalorie (na porcję): 167 kcal
Składniki
- 1 cebula
- 2 czerwone papryki
- 8 plasterków ananasa w puszce
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 puszka pomidorów
- 100 ml soku z ananasa
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie
- Cebulę, paprykę i ananasa pokrój w kostkę, czosnek w plasterki.
- Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, dodaj warzywa i podsmażaj ok. 5 min.
- Wlej ocet ryżowy i sos rybny, odparuj je na mocnym gazie.
- Dodaj pomidory z puszki i całość gotuj pod przykryciem ok. 10 min.
- W międzyczasie wymieszaj mąkę z sokiem z ananasa. Przed samym końcem gotowania wlej ją na patelnię i jeszcze raz całość zagotuj, aż sos zgęstnieje.
You must be logged in to post a comment.