Glazurowane marchewki

12 sierpnia 2019

Glazurowane marchewki

Gdzie szukać kulinarnych inspiracji? Wszędzie! Dowodem na to jest moja dzisiejsza propozycja – glazurowane marchewki. Po raz pierwszy zobaczyłam je w programie Magdy Gessler Kuchenne rewolucje (nie wiem czemu, ale mimo, że wszystkie odcinki są właściwie takie same, to mam do nich słabość). Jakiś czas po emisji odcinka, mieliśmy z Piotrkiem okazję wybrać się do tej restauracji i tam właśnie do dania głównego podane zostały glazurowane marchewki. Były obłędne, od razu się w nich zakochałam i musiałam oczywiście odtworzyć je w domu.

Od tego czasu robię je często – zawsze na ten sam sposób, czyli dodaję ostrej papryki oraz miodu, który karmelizuje się na patelni. To naprawdę obłędne połączenie i jak dla mnie może być zarówno dodatkiem do dania, jak i jego głównym bohaterem, np. na kolację.

Tutaj dodam jeszcze, że zawsze muszę glazurowanymi marchewkami podzielić się z Piotrkiem, który akurat fanem tego warzywa bynajmniej nie jest. A dla mnie to najlepszy dowód na to, że coś jest smaczne.

Mam jeszcze wskazówkę – w przepisie podaje, żeby marchewkę pokroić w plasterki, ale mogą to być równie dobrze słupki. A jeśli chcesz, żeby całość wyglądała nieco bardziej wykwintnie, użyj mini marchewek, które można podać w całości.

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 20 min

Kalorie (na porcję): 123 kcal

Składniki

  • 2-3 marchewki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka miodu
  • ½ łyżeczki płatków chilli
  • ½ łyżeczki soli

Przygotowanie

  1. Marchewkę obierz i pokrój w plasterki.
  2. Podgotuj ją, aż zmięknie, ale nadal będzie lekko twardawa w środku (zawsze sprawdzam to widelcem).
  3. Na patelni rozgrzej masło, dodaj ugotowaną i odcedzoną marchewkę.
  4. Podsmażaj 3-4 minuty.
  5. Dodaj miodu, chilli oraz soli. Wymieszaj całość i podsmażaj jeszcze ok. 2 min.
Marchewki karmelizowane

Przepisy, które mogą Ci się spodobać

Chłodnik z pomidorów

Chłodnik z pomidorów

Wiesz, że porcja chłodnika pomidorowego ma zaledwie 92 kcal? Jestem pewna, że już samą tą informację zachęciłam Cię do sprawdzenia mojego przepisu. Dodam jeszcze, że zupa ta jest smaczna, aromatyczna i lekkostrawna. A więc na co czekasz?

Chłodnik z cukinii

Chłodnik z cukinii

Jeśli masz ochotę na lekki, letni posiłek, zrób chłodnik z pieczonej cukinii według mojego przepisu. To proste, szybkie danie, które jest jednocześnie aromatyczne i bardzo delikatne.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *