Jeśli miałabym określić, w czym się specjalizuje, to makarony (wiadomo!) i śniadania. Często zdarza mi się narzekać, że nie mam pomysłu, że ze śniadaniami jest najtrudniej, że takich zwykłych kanapek to ja za bardzo nie lubię. Ale chyba to wszystko sprawia, że w przypadku śniadań wykazuję się największą kreatywnością i wychodzi na to, że ze zwykłego zestawu, robią się „fancy” śniadania, na które tak chętnie… chodzę z Piotrkiem do knajpek.
Dzisiejsza propozycja to takie niby nic – bułka (zastąpienie jej bajglem, to +10 do fajności), awokado, jajko w koszulce (może być sadzone, kto ci zabroni) i sos. I najważniejsze – grillowane halloumi, które sprawia, że zwykła bułka, staje się śniadaniem marzeń (a przynajmniej moim, bo ja halloumi nigdy nie odmawiam).
Co więcej, ten cypryjski ser i jajko to źródła białka, natomiast awokado, choć smaku tak właściwie nie ma, nadaje kremowej konsystencji, no i uzupełnia dietę w zdrowe tłuszcze. Więc… na co jeszcze czekasz? Zwłaszcza że makroskładniki prezentują się tak:
- 28 g białka;
- 19 g tłuszczu;
- 47 g węglowodanów.
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 20 min
Kalorie: 470,5
Składniki
- 2 bajgle (lub bułki)
- 2 jajka
- ½ awokado
- 2 plasterki halloumi (ok. 2x115 g)
- 2 garści roszponki lub innej sałaty
- 100 g skyru lub jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka sosu worcester/sosu sojowego
- 1 łyżka octu
Przygotowanie
- Awokado pokrój w plastry (możesz skropić cytryną, aby nie ściemniało).
- Bajgla przekrój na pół, czosnek w plasterki. Rozgrzej patelnię grillową, podsmaż bajgle od wewnętrznej strony, bez dodatku tłuszczu, aż się delikatnie zrumienią (ok. 5 min).
- Po ściągnięciu bajgli dodaj na patelnię czosnek oraz halloumi. Czosnek grilluj maksymalnie 30 sek., halloumi z obu stron po ok. 2-3 min.
- Wymieszaj grillowany czosnek ze skyrem i sosem worcester.
- W czasie, gdy bajgle i halloumi się grillują, nastaw garnek z wodą i octem. Rozbij jedno jajko do miseczki. Gdy woda się zagotuje, przy pomocy trzepaczki lub łyżki zrób wir. Płynnym ruchem wlej do środka jajko, gotuj ok. 5 min – białko powinno przykryć żółtko i całkowicie się ściąć, aczkolwiek nie przejmuj się, jak za pierwszym razem kształt nie będzie idealny. Gotowe jajko w koszulce wyciągnij przy pomocy łyżki cedzakowej i w ten sam sposób przygotuj następne.
- Dolną część bajgla posmaruj sosem. Układaj kolejno: sałatę, halloumi, awokado i jajko w koszulce. Smacznego!
Uwielbiam halloumi, uwielbiam awokado i jajka z płynnym żółtkiem to również moja miłość 🙂
Takie połączenie jest najlepsze 🙂 Uwielbiam robić takie tego typu “fancy” śniadania 🙂