Deser z truskawkami, który jest zdrowy, słodki, a do tego ma sporo białka? Tak, da się i dzisiaj to udowodnię. To prosty i szybki przekładaniec z masą twarogową oraz owocową. Skład obu warstw jest bardzo prosty – w pierwszej jest twaróg i skyr, w drugiej rabarbar i truskawki, czyli najlepsze, co można dostać w warzywniaku w czerwcu.
Początkowo planowałam masę serową zrobić z jogurtem naturalnym, ale będąc na zakupach i patrząc na skyr, uświadomiłam sobie, że przecież w ten sposób mogę całkiem nieźle podbić białko. A jeśli nie wiesz, o co chodzi z tym całym skyrem, zajrzyj na koniec wpisu.
Natomiast przechodząc już do konkretów, fit deser z truskawkami ma:
- 22,25 g białka;
- 9 g tłuszczu;
- 46 g węglowodanów.
Dzięki dodatkowi miodu oraz ciasteczek nawet typowa słodkolubna osoba będzie usatysfakcjonowana. I owszem, można by nieco ten przepis „odchudzić”, rezygnując z ciasteczek, bądź też sprawić, aby był jeszcze zdrowszy, robiąc je samodzielnie i unikając różnych dziwnych dodatków. Ale jeśli nie masz na to ani czasu, ani ochoty, to po co? W tej wersji i tak jest pyszny, a u nas trafił tak naprawdę na… drugie śniadanie.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 20 min
Składniki
- 250 g twarogu półtłustego
- 300 g skyru naturalnego (2 opakowania)
- 3 łyżki miodu
- 200 g rabarbaru (możesz dać same truskawki, zwiększ wtedy ich ilość)
- 150 g truskawek (+ kilka do dekoracji)
- 1 opakowanie dowolnych, kruchych ciasteczek (u mnie owsiane)
Przygotowanie
- Rabarbar pokrój w plasterki, truskawki na ćwiartki. Rozgrzej patelnię, dodaj rabarbar i truskawki, podlewając niedużą ilością wody. Smaż mieszając, aż owoce się rozpadną (ok. 10 min) – w razie potrzeby podlewaj partiami niedużą ilością wody, aby ich nie przypalić, zanim puszczą soki. Na koniec dodaj łyżkę miodu, wymieszaj.
- Twaróg, skyr oraz dwie łyżki miodu zblenduj na gładką, kremową masę.
- Ciasteczka pokrusz palcami.
- Na dno naczynia wysyp ciasteczka. Warstwami układaj masę twarogową i owocową. Nie wierzch połóż przekrojone na pół truskawki.

Co to jest skyr?
Skyr to tradycyjny, islandzki wyrób mleczarski, bardzo podobny do jogurtu naturalnego, choć, aby być ścisłym, jogurtem naturalnym nie jest. Co sprawiło, że cieszy się tak dużą popularnością? Jego wartości odżywcze.
Zarówno skyr, jak i jogurt naturalny dostarcza ok. 69-70 kcal w 100 g. Różnica jest natomiast w białku, którego w skyrze jest dwa razy więcej – 11 g, a w jogurcie naturalnym tylko 5 g. Dodatkowo skyr nie zawiera w ogóle tłuszczu, natomiast jogurt naturalny ma go ok. 3 g.
A jak jest ze smakiem? Ten jest bardzo podobny. Przyznam, że na początku, będąc w sklepie, omijałam skyr szerokim łukiem, bo (nie mam żadnego pojęcia dlaczego) kojarzył mi się z jogurtem bałkańskim, a ten mi w ogóle nie smakuje. Potem spróbowałam raz, drugi, trzeci i teraz nie ma tygodnia, żebym go nie kupiła. Zastępuje mi jogurt naturalny w sytuacjach, gdy wiem, że trudno byłoby w jakikolwiek inny sposób podbić białko. A, jako że mięso jem rzadko, muszę na to uważać.
You must be logged in to post a comment.