Nie mam pojęcia, dlaczego ja, fanka serów wszelakich, jeszcze nigdy nie zrobiłam sosu serowego. Owszem, zdarzało mi się przyrządzać taki do zapiekanki, czy makaronu, ale wtedy najczęściej był on na bazie śmietanki kremówki. Ale teraz będzie to prawdziwy sos serowy, w którym jest 98% sera (tak około).
Sos serowy do nachos to świetny pomysł na imprezową przekąskę – u mnie znikał bardzo szybko. Od razu podpowiem, że najlepiej podawać go jeszcze ciepły, ponieważ w miarę upływu czasu, będzie coraz bardziej tężał. Co prawda wtedy nadal jest smaczny, ale już nie taki lejący i ja mam oczywiście na to sposób – dip serowy do nachos można podgrzać. I znowu. I znowu.
Zaraz przejdę do tego, jak zrobić prosty sos serowy, ale mam jeszcze jedną uwagę – dip do nachosów najczęściej robi się z samej goudy (nie polecam, wychodzi mdły) lub z cheddara. Ten drugi jest bardziej wyrazisty w smaku, choć dla mnie nadal nieco nijaki. Dlatego wolę sos serowy chili z dodatkiem posiekanej natki pietruszki. Wtedy już naprawdę nic więcej nie potrzeba do szczęścia.
I już na sam koniec mam jedną uwagę – mój przepis na sos serowy do nachos uwzględnia porcję wynoszącą ponad 200 g. Ma ona (nie przeraź się) 927 kcal. Ale pamiętaj, że ty przecież całej porcji nie zjesz sam…
Ilość porcji: ok. 220 g
Czas przygotowania: 10 min
Sos serowy kcal: 927 na ok. 220 g
Składniki na dip serowy do nachos
- 150 g sera cheddar
- 50 g sera gouda*
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- 50 ml mleka
- 1-2 papryczki chilli (opcjonalnie 1 łyżka płatków chilli)**
- ½ pęczka natki pietruszki
DIP serowy - przepis
- Pietruszkę i chilli drobno posiekaj.
- Przygotuj zasmażkę – w małym garnuszku rozpuść masło, dodaj mąkę i podsmażaj całość kilkanaście sekund, aż delikatnie zbrązowieje.
- Ser zetrzyj na tarce. Wrzuć go do garnka z grubym dnem, dodaj mleka.
- Gotuj całość na małym ogniu, mieszając, aż ser się rozpuści. Dodaj pietruszkę i chilli, zasmażkę, wymieszaj.
- Po dodaniu zasmażki, sos serowy zacznie gęstnieć. Jeśli okaże się, że jest zbyt gęsty, możesz dodawać jeszcze po trochę mleka, aż do uzyskania preferowanej konsystencji.
* Sos serowy do nachos możesz zrobić też z samego sera cheddar, wtedy dodaj go 200 g.
** Ilość papryczek dostosuj do ostrości, jaką chcesz uzyskać. Ja użyłam dwóch papryczek, ale usunęłam z nich nasionka, dzięki czemu nie były tak ostre.
You must be logged in to post a comment.