Wiesz, że jednym z moich ulubionych warzyw jest por? Ale tylko jego biała część. Uwielbiam zupę z pora, sałatki z porem, a także różnego rodzaju gulasze warzywne z jego dodatkiem. I tarty! Lubię go tak bardzo, że robiłam nawet wytrawne ciasteczka z porem!
Dobra, ekhm, dzisiaj będzie mniej kontrowersyjnie: pasta z pora i sera. Idealna na kanapki (choć może nie do pracy), a także jako dodatek. Tak naprawdę może też występować w roli sałatki, wtedy trzeba tylko dodać więcej majonezu/jogurtu naturalnego, aby nie była zbita.
I od razu uprzedzam, taka pasta serowa nie do końca jest FIT, choć staram się, jak mogę i majonez mieszam ze skyrem. Nie zaważa to na smaku, a przynajmniej jest bardziej zdrowo. Za to czego, jak czego, ale białka tu nie brakuje.
Pasta kanapkowa z pora w jednej porcji (czyli na ok. dwie kanapki) ma:
- 12,75 g białka;
- 26 g tłuszczu;
- 5 g węglowodanów.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 10 min
Kalorie: 315*
Pasta z sera żółtego i sera - Składniki
- biała część pora (ok. 200 g)
- 120 g żółtego sera (u mnie to gouda)
- 150 g skyru
- 100 g majonezu
- pieprz do smaku
Pasta z pora na chleb - Przygotowanie
- Pora przekrój wzdłóż i każdą część pokrój w plasterki, po czym przełóż do miski.
- Ser zetrzyj na tarce i dodaj do pora.
- Wymieszaj wszystkie składniki. Dopraw pieprzem (majonez jest dość słony, więc nie radzę używać więcej soli).
You must be logged in to post a comment.