fbpx
Pasta z pora i sera

20 listopada 2020

Pasta z pora i sera

Wiesz, że jednym z moich ulubionych warzyw jest por? Ale tylko jego biała część. Uwielbiam zupę z pora, sałatki z porem, a także różnego rodzaju gulasze warzywne z jego dodatkiem. I tarty! Lubię go tak bardzo, że robiłam nawet wytrawne ciasteczka z porem!

Dobra, ekhm, dzisiaj będzie mniej kontrowersyjnie: pasta z pora i sera. Idealna na kanapki (choć może nie do pracy), a także jako dodatek. Tak naprawdę może też występować w roli sałatki, wtedy trzeba tylko dodać więcej majonezu/jogurtu naturalnego, aby nie była zbita.

I od razu uprzedzam, taka pasta serowa nie do końca jest FIT, choć staram się, jak mogę i majonez mieszam ze skyrem. Nie zaważa to na smaku, a przynajmniej jest bardziej zdrowo. Za to czego, jak czego, ale białka tu nie brakuje.

Pasta kanapkowa z pora w jednej porcji (czyli na ok. dwie kanapki) ma:

  • 12,75 g białka;
  • 26 g tłuszczu;
  • 5 g węglowodanów.

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 10 min

Kalorie: 315*

Pasta z sera żółtego i sera - Składniki

Pasta z pora na chleb - Przygotowanie

  1. Pora przekrój wzdłóż i każdą część pokrój w plasterki, po czym przełóż do miski.
  2. Ser zetrzyj na tarce i dodaj do pora.
  3. Wymieszaj wszystkie składniki. Dopraw pieprzem (majonez jest dość słony, więc nie radzę używać więcej soli).
* Bez chleba.
Pasta serowa z porem

Te przepisy mogą Ci się spodobać

Makaron z burratą i sosem pomidorowym

Makaron z burratą i sosem pomidorowym

Kupiłaś/eś burratę i teraz nie wiesz, co z nią zrobić? Przygotuj prosty i szybki makaron z sosem pomidorowym i delikatną burratą, która nada mu kremowej konsystencji. Sprawdź przepis na włoski obiad z burratą.

Podpłomyki z pesto, fetą i rzodkiewką

Podpłomyki z pesto, fetą i rzodkiewką

Znowu skończył Ci się chleb i nie wiesz, jak przygotować kanapki? Jest na to sposób podpłomyki! Wystarczy, że masz w kuchni mąkę, wodę i oliwę. To co, wskakujesz do przepisu?



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.