Ciasteczka z porem

20 listopada 2019

Ciasteczka z porem

Mój przepis na ciasteczka z porem to fuck ap. Tak, tak, dobrze czytasz. To będzie historia (nie)udanego przepisu na drugie śniadanie. Zaczęło się niewinnie, od Kukbuka. Tam zobaczyłam obłędne ciasteczka z porem i tahini. Myślę – ideał. Ale, żeby było trochę zdrowiej i po mojemu, zmieniłam to i tamto.

Zabieram się za robienie, ciasto świetnie się lepi, łatwo formuje, po upieczeniu ślicznie wygląda. Wyciągam z piekarnika, pachną obłędnie. Próbuję. I wtedy olśniło mnie, że nie dodałam tahini. Ale „scena” do zdjęć gotowa, myślę sobie, trudno, zdjęcia zrobię. A potem najwyżej przygotuje je jeszcze raz, żeby sprawdzić, jak przepis na te przekąski się zachowuje, gdy jednak dodam to tahini.

Przy okazji na szybko robię sos z pasty sezamowej, który miał mi nieco zrekompensować tę stratę podczas jedzenia. I okazało się, że to super połączenie, a ciasteczka, choć nie słodkie, zyskały nawet aprobatę Piotrka. Uff, drugie śniadanie uratowane, miałam co jeść w pracy.

A tak na poważnie, zostaje przy tym przepisie, bo choć początkowo „sfakapowany”, okazał się bardzo smaczny. A może przyjdzie taki czas, kiedy wypróbuję go tym razem w jego „klasycznej wersji”.

Jeśli lubisz takie fit przekąski, sprawdź, co sprawiło, że te ciasteczka z porem tak mnie zachwyciły.

PS. Mi ich wyszło łącznie łącznie 16, podzieliłam je więc na 4 porcje.

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 2h

Kalorie (na porcję): 465,5 kcal

Składniki

  • 50 g pasty tahini
  • 40 g oliwy z oliwek + 1 łyżka oliwy
  • 2 jajka
  • 250 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 por, biała część
  • 1 szalotka
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • woda
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Cebulę, por i czosnek pokrój w półksiężyce. Podsmaż na łyżce oliwy, aż się zeszklą.
  2. Mąkę, 40 g oliwy, jajka, 2 łyżki soku z cytryny oraz sól i pieprz zagnieć na zwartą, elastyczną masę.
  3. Dodaj podsmażone warzywa i zagnieć jeszcze raz, aby wszystko dobrze wymieszać.
  4. Owiń ciasto folią, wstaw do lodówki na 40 min.
  5. Po tym czasie wyciągnij ciasto.
  6. Odrywaj po kawałku i formuj z niego kulki, które następnie spłaszcz do grubości ok. 1 cm (możesz też ciasto rozwałkować i wykrawać ciasteczka, ale dla mnie tak było szybciej).
  7. Ciasteczka przełóż na talerz lub formę i włóż do lodówki na 30 min.
  8. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, funkcja góra dół. Ciasteczka wyłóż na blasze do pieczenia. Przy pomocy pędzelka posmaruj je z wierzchu odrobiną oliwy.
  9. Piecz je 25-30 min, aż z wierzchu się zrumienią.
  10. W tym czasie przygotuj sos. Do miseczki dodaj tahini, łyżkę soku z cytryny, sól i pieprz. Wlewaj po trochę wody i wymieszaj, aż uzyskasz lejący się sos*.
* Ja do tego używam wrzątku, który lepiej współpracuje z tahini. Nie przejmuj się, jeśli na początku sos się rozwarstwi, po dokładnym wymieszaniu będzie gładki.
Ciasteczka z porem

Te przepisy mogą Ci się spodobać

Grzanki z pesto i krewetkami

Grzanki z pesto i krewetkami

Szykujesz imprezę? A może szukasz pomysłu na walentynkową kolację? W obu przypadkach mam jedną odpowiedź: krewetki z grzankami. Włoski klasyk, któremu nikt się nie oprze, a Ty… nie nadążych z produkcją!

Pasta z nerkowców

Pasta z nerkowców

Brak pomysłów na kanapki? Spróbuj czegoś nowego – wegetariańskiej pasty do pieczywa z orzechów nerkowca. Pasta z nerkowców to pomysł na śniadanie nie tylko dla osób na diecie wegańskiej, zakocha się w niej każdy! Chcesz się o tym przekonać?



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *