Mój przepis na ciasteczka z porem to fuck ap. Tak, tak, dobrze czytasz. To będzie historia (nie)udanego przepisu na drugie śniadanie. Zaczęło się niewinnie, od Kukbuka. Tam zobaczyłam obłędne ciasteczka z porem i tahini. Myślę – ideał. Ale, żeby było trochę zdrowiej i po mojemu, zmieniłam to i tamto.
Zabieram się za robienie, ciasto świetnie się lepi, łatwo formuje, po upieczeniu ślicznie wygląda. Wyciągam z piekarnika, pachną obłędnie. Próbuję. I wtedy olśniło mnie, że nie dodałam tahini. Ale „scena” do zdjęć gotowa, myślę sobie, trudno, zdjęcia zrobię. A potem najwyżej przygotuje je jeszcze raz, żeby sprawdzić, jak przepis na te przekąski się zachowuje, gdy jednak dodam to tahini.
Przy okazji na szybko robię sos z pasty sezamowej, który miał mi nieco zrekompensować tę stratę podczas jedzenia. I okazało się, że to super połączenie, a ciasteczka, choć nie słodkie, zyskały nawet aprobatę Piotrka. Uff, drugie śniadanie uratowane, miałam co jeść w pracy.
A tak na poważnie, zostaje przy tym przepisie, bo choć początkowo „sfakapowany”, okazał się bardzo smaczny. A może przyjdzie taki czas, kiedy wypróbuję go tym razem w jego „klasycznej wersji”.
Jeśli lubisz takie fit przekąski, sprawdź, co sprawiło, że te ciasteczka z porem tak mnie zachwyciły.
PS. Mi ich wyszło łącznie łącznie 16, podzieliłam je więc na 4 porcje.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 2h
Kalorie (na porcję): 465,5 kcal
Składniki
- 50 g pasty tahini
- 40 g oliwy z oliwek + 1 łyżka oliwy
- 2 jajka
- 250 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 por, biała część
- 1 szalotka
- 3 łyżki soku z cytryny
- woda
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Cebulę, por i czosnek pokrój w półksiężyce. Podsmaż na łyżce oliwy, aż się zeszklą.
- Mąkę, 40 g oliwy, jajka, 2 łyżki soku z cytryny oraz sól i pieprz zagnieć na zwartą, elastyczną masę.
- Dodaj podsmażone warzywa i zagnieć jeszcze raz, aby wszystko dobrze wymieszać.
- Owiń ciasto folią, wstaw do lodówki na 40 min.
- Po tym czasie wyciągnij ciasto.
- Odrywaj po kawałku i formuj z niego kulki, które następnie spłaszcz do grubości ok. 1 cm (możesz też ciasto rozwałkować i wykrawać ciasteczka, ale dla mnie tak było szybciej).
- Ciasteczka przełóż na talerz lub formę i włóż do lodówki na 30 min.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, funkcja góra dół. Ciasteczka wyłóż na blasze do pieczenia. Przy pomocy pędzelka posmaruj je z wierzchu odrobiną oliwy.
- Piecz je 25-30 min, aż z wierzchu się zrumienią.
- W tym czasie przygotuj sos. Do miseczki dodaj tahini, łyżkę soku z cytryny, sól i pieprz. Wlewaj po trochę wody i wymieszaj, aż uzyskasz lejący się sos*.
You must be logged in to post a comment.