Hummus z buraka

4 października 2021

Hummus z buraka

Widziałaś/-eś już przepis na brownie buraczane? Radziłam w nim, aby ugotować/upiec nieco więcej buraków i od razu zrobić inne, pyszne danie, jak ten hummus z buraka. Szczególnie że jak już będziesz mieć to z głowy, zrobienie pasty z ciecierzycy zajmie dosłownie 5 min i sprowadzi się do zblendowania wszystkich składników.

Nie chce Ci się piec/gotować warzyw? Żaden problem. Możesz je kupić gotowe, są w większych sklepach i marketach. Co prawda, moim zdaniem nie są tak dobre w smaku, jak przyrządzone na świeżo, ale różnica nie jest znacząca, zwłaszczy gdy nie robisz z nich surówki, a hummus. A nie muszę chyba tłumaczyć, jak to przyśpiesza gotowanie…

I jeszcze, na zachęcę, dodam, że domowy hummus z buraka (czy z jakimkolwiek innym składnikiem), jest o wiele lepszy niż sklepowy. W czym tkwi różnica? W konsystencji, a także w doprawieniu. Ja od dawna nie kupuję gotowego dipu, wolę zrobić go sama, w większej ilości. Wychodzi smaczniej, taniej, a równie szybko.

No dobra, to sprawdź już, jak zrobić hummus z buraka.

Hummus z buraka – kcal, makroskładniki

Porcja: 370 g

Czas przygotowania: 5 min

Kalorie: 35 kca/1 łyżka

Składniki na hummus buraczany

Z podanych składników otrzymasz hummus o wadze ok. 370 g. Całość ma ok. 855 kcal i:

  • 32 g białka;
  • 50 tłuszczu;
  • 65 g węglowodanów.

W praktyce, np. na kanapkę, użyjesz ok. 15 g hummusu, czyli jedną łyżkę, która ma ok. 35 kcal.

hummus z burakiem - przepis

  1. Wszystkie składniki zblenduj na gładką pastę. Jeśli boisz się o swój blender, możesz to zrobić na kilka razy i dać mu trochę odsapnąć w międzyczasie.
Hummus z burakiem
Hummus buraczany

Jak zrobić puszysty hummus?

Hummus wychodzi zbyt zbity? Jest na to sposób, a nawet dwa. Sprawdź, jak zrobić puszysty hummus:

1.Aquafaba

Najlepiej do hummusu dodawać aquafaby. Jest to woda po gotowaniu ciecierzycy – jeśli kupujesz cieciorkę w puszce/w słoiku, użyj zalewy. Sam/-a gotujesz ciecierzycę? Odlej wodę do miseczki i wykorzystaj ją do pasty

Tutaj od razu mam podpowiedź – ja zwykle gotuję kilogram (lub więcej) ziaren, porcjuje je i mrożę, dzięki czemu oszczędzam czas. Wtedy nie wylewam aquafaby, tylko przelewam ją do kilku mniejszych pojemniczków do mrożenia i jak wiem, że mam w planach hummus, to wyciągam jeden pojemnik wraz z woreczkiem ciecierzycy.

Aquafaba podczas miksowania nabiera objętości, puszystości – można z niej zrobić m.in. wegańską bitą śmietanę. Dlatego świetnie nadaje się do hummusu, sprawia, że jest lekki.

2. Zimna woda

Nie masz wody z gotowania ciecierzycy? Spokojnie, możesz zastąpić ją zimną wodą. Dolewaj jej po trochu do pasty, aż do uzyskania idealnej konsystencji.

 

W przypadku przepisu na hummus z buraka pominęłam aquafabę/wodę, ponieważ nie chciałam, aby dip wyszedł za rzadki. Tutaj „mokrości” nadaje sam burak, ale jak przejrzysz inne moje przepisy na hummus, to szybko zauważysz, często wykorzystuje podany powyżej sposób z aquafabą.


Te przepisy mogą Ci się spodobać

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Znudziły ci się klasyczne przepisy na śniadania? Wypróbuj ziołowe naleśniki na słono z kozim serem, pomidorem, roszponką i włoskim salami. To pyszna propozycja na fit naleśniki sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na kolację, czy do pracy, na wynos.

Smażone kwiaty cukinii

Smażone kwiaty cukinii

Chcesz skosztować lata? Nie ma na to lepszego sposobu niż kwiaty cukinii. Faszerowane ricottą i smażone w cieście naleśnikowym to danie, które wniesie Cię na wyżyny kulinarne bez konieczności posiadania… specjalnych umiejętności.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *