Widziałaś/-eś już przepis na brownie buraczane? Radziłam w nim, aby ugotować/upiec nieco więcej buraków i od razu zrobić inne, pyszne danie, jak ten hummus z buraka. Szczególnie że jak już będziesz mieć to z głowy, zrobienie pasty z ciecierzycy zajmie dosłownie 5 min i sprowadzi się do zblendowania wszystkich składników.
Nie chce Ci się piec/gotować warzyw? Żaden problem. Możesz je kupić gotowe, są w większych sklepach i marketach. Co prawda, moim zdaniem nie są tak dobre w smaku, jak przyrządzone na świeżo, ale różnica nie jest znacząca, zwłaszczy gdy nie robisz z nich surówki, a hummus. A nie muszę chyba tłumaczyć, jak to przyśpiesza gotowanie…
I jeszcze, na zachęcę, dodam, że domowy hummus z buraka (czy z jakimkolwiek innym składnikiem), jest o wiele lepszy niż sklepowy. W czym tkwi różnica? W konsystencji, a także w doprawieniu. Ja od dawna nie kupuję gotowego dipu, wolę zrobić go sama, w większej ilości. Wychodzi smaczniej, taniej, a równie szybko.
No dobra, to sprawdź już, jak zrobić hummus z buraka.
Hummus z buraka – kcal, makroskładniki
Porcja: 370 g
Czas przygotowania: 5 min
Kalorie: 35 kca/1 łyżka
Składniki na hummus buraczany
Z podanych składników otrzymasz hummus o wadze ok. 370 g. Całość ma ok. 855 kcal i:
- 32 g białka;
- 50 tłuszczu;
- 65 g węglowodanów.
W praktyce, np. na kanapkę, użyjesz ok. 15 g hummusu, czyli jedną łyżkę, która ma ok. 35 kcal.
- 200 g ugotowanej ciecierzycy/z puszki
- 100 g pieczonego/gotowanego buraka (ok. 1 sztuka)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 50 g pasty tahini
- 15 g oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól do smaku
hummus z burakiem - przepis
- Wszystkie składniki zblenduj na gładką pastę. Jeśli boisz się o swój blender, możesz to zrobić na kilka razy i dać mu trochę odsapnąć w międzyczasie.
Jak zrobić puszysty hummus?
Hummus wychodzi zbyt zbity? Jest na to sposób, a nawet dwa. Sprawdź, jak zrobić puszysty hummus:
1.Aquafaba
Najlepiej do hummusu dodawać aquafaby. Jest to woda po gotowaniu ciecierzycy – jeśli kupujesz cieciorkę w puszce/w słoiku, użyj zalewy. Sam/-a gotujesz ciecierzycę? Odlej wodę do miseczki i wykorzystaj ją do pasty
Tutaj od razu mam podpowiedź – ja zwykle gotuję kilogram (lub więcej) ziaren, porcjuje je i mrożę, dzięki czemu oszczędzam czas. Wtedy nie wylewam aquafaby, tylko przelewam ją do kilku mniejszych pojemniczków do mrożenia i jak wiem, że mam w planach hummus, to wyciągam jeden pojemnik wraz z woreczkiem ciecierzycy.
Aquafaba podczas miksowania nabiera objętości, puszystości – można z niej zrobić m.in. wegańską bitą śmietanę. Dlatego świetnie nadaje się do hummusu, sprawia, że jest lekki.
2. Zimna woda
Nie masz wody z gotowania ciecierzycy? Spokojnie, możesz zastąpić ją zimną wodą. Dolewaj jej po trochu do pasty, aż do uzyskania idealnej konsystencji.
W przypadku przepisu na hummus z buraka pominęłam aquafabę/wodę, ponieważ nie chciałam, aby dip wyszedł za rzadki. Tutaj „mokrości” nadaje sam burak, ale jak przejrzysz inne moje przepisy na hummus, to szybko zauważysz, często wykorzystuje podany powyżej sposób z aquafabą.
You must be logged in to post a comment.