fbpx
Hummus z dynią

13 października 2021

Hummus z dynią

Czy wspominałam kiedyś, że jestem królową hummusu? Pojawia się u mnie przynajmniej 2-3 razy w miesiącu, i, oczywiście, jemy go przez kilka dni. A przez to, że zawsze mam w zamrażarce gotowaną ciecierzycę (gotuję ją hurtowo i mrożę na zapas), jest to danie ratunkowe pasujące do prawie wszystkiego.

A skoro mamy jesień, to musiał się pojawić hummus z dyni, który trafi na moją listę ulubieńców. Zachęca nie tylko smakiem, ale też kolorem. Polecam zrobić go z pieczonej dyni, ponieważ, według mnie, wtedy to warzywo jest najbardziej aromatyczne.

A że ze względu na to, że szkoda czasu i prądu na pieczenie 150 g dyni, od razu mam wskazówkę. Przygotuj jej więcej i zużyj do curry/gulaszu, zupy krem, racuszków (mam przepis!) lub zblenduj na puree, podziel na porcje i zamroź, dzięki czemu ułatwisz sobie przygotowanie innych potraw.

Ile kalorii ma hummus z dynią?

Z podanych składników wyjdzie ok. 360 g hummusu z dynią. Całość ma 724 kcal i:

  • 28 g białka;
  • 43 g tłuszczu;
  • 52 g węglowodanów.

Natomiast jedna łyżka hummusu waży ok. 15 g i ma ok. 30 kcal.

Ilość porcji: 360 g

Czas przygotowania: 20-25 min

Kalorie: 30 kcal/1 łyżka

Składniki na hummus z dyni

Hummus z dynią - przepis

Poddaną obróbce dynię (sprawdź poniżej) zblenduj ze wszystkimi składnikami. Jeśli masa okaże się zbyt gęsta dla Twojego blendera, dodaj trochę zimnej wody lub aquafaby (wody po gotowaniu ciecierzycy, czyli, najczęściej, zalewy z puszki).

Smażona dynia

Dynię obierz pokrój w drobną kostkę i podsmażaj, mieszając, na łyżeczce masła przez ok. 7-10 min, aż zmięknie i zacznie się delikatnie rozpadać.

Gotowana dynia

Dynię obierz i pokrój w drobną kostkę. Wrzuć do niewielkiego garnka z wrzącą wodą, gotuj ok. 10-15 min, sprawdzając co jakiś czas, czy już zmiękła.

Pieczona dynia

Dynię pokrój w paski/większe kawałki. Nie obieraj, po upieczeniu skórka będzie łatwiej odchodzić. Skrop całość łyżką oliwy, dopraw solą. Piecz przez ok. 20 min w 180 stopniach.

Hummus z dynią

Hummus – z czym podawać?

Hummus to pyszna pasta na kanapki lub dip do warzyw. Ale jeśli chcesz nieco urozmaicić jego podawanie, to polecam:

Hummus – przepisy

Hummus z dyni to nie jedyna moja propozycja. Oprócz tego polecam wypróbować:

  • hummus – jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić hummus z ciecierzycy, to ten podstawowy przepis na pewno Ci się przyda; może stanowić też bazę pod inne kombinacje;
  • hummus z buraka – również najlepiej z burakiem w wersji pieczonej, który, tak jak dynię, warto przygotować w większej ilości i wykorzystać do innych dań;
  • hummus z tandoori, czyli z indyjską mieszanką przypraw;
  • hummus z suszonymi pomidorami.

Te przepisy mogą Ci się spodobać

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Znudziły ci się klasyczne przepisy na śniadania? Wypróbuj ziołowe naleśniki na słono z kozim serem, pomidorem, roszponką i włoskim salami. To pyszna propozycja na fit naleśniki sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na kolację, czy do pracy, na wynos.

Podpłomyki z pesto, fetą i rzodkiewką

Podpłomyki z pesto, fetą i rzodkiewką

Znowu skończył Ci się chleb i nie wiesz, jak przygotować kanapki? Jest na to sposób podpłomyki! Wystarczy, że masz w kuchni mąkę, wodę i oliwę. To co, wskakujesz do przepisu?