Czy wspominałam kiedyś, że jestem królową hummusu? Pojawia się u mnie przynajmniej 2-3 razy w miesiącu, i, oczywiście, jemy go przez kilka dni. A przez to, że zawsze mam w zamrażarce gotowaną ciecierzycę (gotuję ją hurtowo i mrożę na zapas), jest to danie ratunkowe pasujące do prawie wszystkiego.
A skoro mamy jesień, to musiał się pojawić hummus z dyni, który trafi na moją listę ulubieńców. Zachęca nie tylko smakiem, ale też kolorem. Polecam zrobić go z pieczonej dyni, ponieważ, według mnie, wtedy to warzywo jest najbardziej aromatyczne.
A że ze względu na to, że szkoda czasu i prądu na pieczenie 150 g dyni, od razu mam wskazówkę. Przygotuj jej więcej i zużyj do curry/gulaszu, zupy krem, racuszków (mam przepis!) lub zblenduj na puree, podziel na porcje i zamroź, dzięki czemu ułatwisz sobie przygotowanie innych potraw.
Ile kalorii ma hummus z dynią?
Z podanych składników wyjdzie ok. 360 g hummusu z dynią. Całość ma 724 kcal i:
- 28 g białka;
- 43 g tłuszczu;
- 52 g węglowodanów.
Natomiast jedna łyżka hummusu waży ok. 15 g i ma ok. 30 kcal.
Ilość porcji: 360 g
Czas przygotowania: 20-25 min
Kalorie: 30 kcal/1 łyżka
Składniki na hummus z dyni
- 150 g ciecierzycy
- 150 g dyni
- 50 g tahini
- 10 g oliwy z oliwek lub oleju tłoczonego na zimno
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki kuminu
- 1 ząbek czosnku
Hummus z dynią - przepis
Poddaną obróbce dynię (sprawdź poniżej) zblenduj ze wszystkimi składnikami. Jeśli masa okaże się zbyt gęsta dla Twojego blendera, dodaj trochę zimnej wody lub aquafaby (wody po gotowaniu ciecierzycy, czyli, najczęściej, zalewy z puszki).
Smażona dynia
Dynię obierz pokrój w drobną kostkę i podsmażaj, mieszając, na łyżeczce masła przez ok. 7-10 min, aż zmięknie i zacznie się delikatnie rozpadać.
Gotowana dynia
Dynię obierz i pokrój w drobną kostkę. Wrzuć do niewielkiego garnka z wrzącą wodą, gotuj ok. 10-15 min, sprawdzając co jakiś czas, czy już zmiękła.
Pieczona dynia
Dynię pokrój w paski/większe kawałki. Nie obieraj, po upieczeniu skórka będzie łatwiej odchodzić. Skrop całość łyżką oliwy, dopraw solą. Piecz przez ok. 20 min w 180 stopniach.
Hummus – z czym podawać?
Hummus to pyszna pasta na kanapki lub dip do warzyw. Ale jeśli chcesz nieco urozmaicić jego podawanie, to polecam:
- tabbouleh z hummusem i kalafiorem;
- szakszukę z fetą i grzankami z hummusem;
- użyć hummusu (szczególnie, jak masz za dużo) jako bazę do wegetariańskich kotlecików.
Hummus – przepisy
Hummus z dyni to nie jedyna moja propozycja. Oprócz tego polecam wypróbować:
- hummus – jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić hummus z ciecierzycy, to ten podstawowy przepis na pewno Ci się przyda; może stanowić też bazę pod inne kombinacje;
- hummus z buraka – również najlepiej z burakiem w wersji pieczonej, który, tak jak dynię, warto przygotować w większej ilości i wykorzystać do innych dań;
- hummus z tandoori, czyli z indyjską mieszanką przypraw;
- hummus z suszonymi pomidorami.
You must be logged in to post a comment.