Nie masz już pomysłu, co przygotować z dyni? Znudziła Ci się dyniowa zupa krem (…choć w to akurat nie uwierzę), czy curry/gulasz? Czas na coś równie pożywnego, a słodkiego i śniadaniowego! Skoro już tu jesteś, to żadnego zaskoczenia nie będzie, że chodzi o owsiankę z dyni, chociaż nie byle jaką, bo z dodatkiem śliwek, cynamonu i kurkumy.
I teraz rozłóżmy ją na czynniki pierwsze, aby przekonać się, dlaczego warto ją zrobić:
- dynia – posiada beta-karoten (ha! nie tylko marchewka powinna znaleźć się w Twojej diecie), zawiera witaminę A, jest niskokaloryczna i dostarcza sporo błonnika;
- śliwki – znowu źródło błonnika (a dokładniej pektyn), a także przeciwutleniaczy – witaminy A i E;
- cynamon – oprócz niepowtarzalnego aromatu ma wiele winnych zalet; należy do grupy termogeników, czyli substancji, które przyśpieszają przemianą materii, a do tego działa antybakteryjnie i przeciwwirusowo oraz rozgrzewa;
- kurkuma – posiada właściwości przeciwzapalne, działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, a także zapobiega uczuciu pełności, wzdęciom i zaparciom;
- płatki owsiane – poprawiają właściwości obronne organizmu, są dobrym źródłem witaminy B, magnezu, a dzięki zawartości błonnika, wspomagają jelita.
Już wierzysz, że jest to rozgrzewająca owsianka, idealna w sezonie jesienno-zimowym? Mam nadzieje, że tak.
PS. Z przepysznych opcji śniadaniowych mam jeszcze przepis na racuchy drożdżowe z dynią. Więc wiesz już, czym urozmaicić sobie posiłki w najbliższym czasie.
Owsianka dyniowa – kcal, makroskładniki
Owsianka z dynią na wodzie w jednej porcji posiada ok. 283 kcal i:
- 8,5 g białka;
- 7,5 g tłuszczu;
- 51 g węglowodanów.
Ze względu na to, że nie przepadam za napojami roślinnymi (są dla mnie za słodkie), owsiankę zwykle przygotowuję na wodzie. Jeśli jednak będziesz chciał/-a użyć mleka roślinnego, to w zależności od tego, jakiego rodzaju użyjesz, kaloryczność owsianki wzrośnie do 320-350 kcal.
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 15 min
Kalorie: 2863
Składniki na owsiankę z dynią
- 130 g dyni*
- 120 g śliwki (3 bez pestek)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka masła
- 90 g płatków owsianych
- 300 ml wody lub mleka roślinnego
- 1 łyżka ksylitolu (20 g)**
Owsianka z dynią - przepis
- Dynie pokrój w małą kosteczkę, śliwki przekrój na kilka części.
- Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć dynię i śliwki, podsmażaj ok. 5 min, aż zmiękną (w międzyczasie możesz podlewać je odrobiną wody, aby nie zaczęły przywierać). Pod koniec smażenia dodaj kurkumę i cynamon.
- W międzyczasie przesyp płatki owsiane do niedużego garnka, dodaj ksylitol i zalej całość wodą. Gotuj na małym ogniu, aż płatki zmiękną, wsiąkną płyn.
- Gotową dynię ze śliwkami zblenduj, wymieszaj z płatkami owsianymi. Możesz podawać z dodatkową porcją śliwek, czy winogron.
* Jeśli posiadasz puree z dyni, możesz go użyć, zamiast świeżej. Wtedy pomiń etap z jej smażeniem, dodaj puree bezpośrednio do gotujących się płatków owsianych.
** Jeśli używasz mleka roślinnego, przed dodaniem ksylitolu spróbuj owsianki, ponieważ może okazać się, że jest wystarczająco słodka (wiele napojów roślinnych zawiera cukier).
You must be logged in to post a comment.