Chcesz prosty przepis na zdrową, wieczorną przekąskę? Polecam chrupki z ciecierzycy. Dobrze przyprawione będą idealnym zamiennikiem czegoś tłustszego (nie, nie zastąpią czipsików, ale i tak są pyszne). Do oglądania filmów są idealne, i to nie tylko dlatego, że są tak pyszne. Po pierwsze, są zdecydowanie bardziej FIT, niż większość słonych przekąsek. A po drugie – dostarczą białka. Czego chcieć więcej, prawda?
Chrupki z cieciorki mogą stać się świetnym dodatkiem do różnych dań, zwłaszcza wege – ciecierzyca jest źródłem białka, a nie każdemu smakuje, jak jest po prostu ugotowana. Dodaj je do zupy krem, gulaszu albo jesiennej sałatki.
Chrupki z ciecierzycy – kcal, makroskładniki
Z podanych proporcji wygląda 2 porcje pieczonej ciecierzycy i każda z nich będzie mieć ok. 290 kcal oraz:
- 13 g białka;
- 9 g tłuszczu;
- 41 g węglowodanów.
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 30 min
Chrupki z ciecierzycy kcal: 290
Składniki na pieczoną ciecierzycę
- 300 g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- ½ łyżeczki soli (jeśli masz wędzoną, to tutaj się świetnie sprawdzi)
- ¼ łyżeczki chilli
chrupki z cieciorki - przepis
- Ciecierzycę dokładnie odsącz i wysusz za pomocą ręcznika papierowego.
- Przełóż cieciorkę do miski, polej oliwą, posyp przyprawami i dokładnie wymieszaj.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż ciecierzycę tak, aby ziarna się nie stykały. Piecz przez 20-25 min, aż będzie chrupiąca (na ostatnie 5 min możesz włączyć funkcję grill + termoobieg).
You must be logged in to post a comment.