Masz ochotę na rumiane, chrupiące placki ziemniaczane? Przygotowałam podstawowy przepis na placki ziemniaczane, w którym daję dodatkowe porady, dzięki którym będą one idealne!
Ale, zanim sprawdzisz, jak się robi placki ziemniaczane, mam wskazówkę, od której należałoby zacząć. Najlepsze do ich smażenia są ziemniaki typu C – charakteryzują się największą ilością skrobi. To m.in. takie odmiany jak magnolia, stokrotka, tajfun, amora, jutrzenka. Nie masz zielonego pojęcia, jak sprawdzić odmianę? Możesz wybrać się na nieduży, lokalny targ, ponieważ wtedy jest spore prawdopodobieństwo, że sprzedawcy będą wiedzieć, co to za odmiana. Kupujesz w markecie? Szukaj informacji na skrzyni, w której warzywa się znajdują. Czasami są też paczkowane ziemniaki, na których jest napisane, że są idealne do frytek – to będzie właśnie typ C, który nadaje się też do placków ziemniaczanych.
Placki ziemniaczane – kcal
Tym razem nie podam Ci dokładnej liczby kcal i makroskładników, ponieważ kaloryczność gotowych placków w dużym stopniu zależy od ilości zużytego oleju, tego, jak bardzo placki go wchłoną (a na to wpływa m.in. to, jak dobrze są odciśnięte z wody). Możesz jednak przyjąć uśrednioną wartość, czyli ok. 230 kcal na 100 g.
Ilość porcji: 10-12 sztuk
Czas przygotowania: 40 min
Kalorie: 230kcal /100 g
Składniki na placki ziemniaczane
- 500 g ziemniaków
- 1 jajko
- 1 cebula
- 20 g mąki pszennej
- sól, pieprz
- sól, pieprz olej do smażenia
Placki ziemniaczane – przepis podstawowy
- Obierz ziemniaki, zetrzyj na tarce – połowę na drobnych, a połowę na grubszych oczkach. To samo zrób z cebulą, tylko zetrzyj ją wyłącznie na drobnych oczkach
- Pozostaw ziemniaki na ok. 5 min. Po tym czasie odlej do miseczki wodę, która pojawiła się na dnie i jeszcze delikatnie odciśnij całość. Masa dalej powinna być mokra, ale dzięki temu, że pozbędziesz się nadmiaru wody, placki będą później bardziej chrupiące. Wodę po ziemniakach odłóż na bok i pozostaw na ok. 10 min – po tym czasie wylej wodę i skrobię, która pozostała na dnie, przełóż do masy ziemniaczanej.
- Do ziemniaków dodaj jajka, mąkę pszenną, sól i pieprz, wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej – ma pokrywać całe dno, ale placki nie powinny w nim pływać.
- Łyżką nakładaj porcje masy na patelnię, spłaszczając ją delikatnie. Smaż z obu stron przez kilka minut, aż placki będą rumiane. Odkładaj je na talerz wyłożony papierem do pieczenia.


Placki ziemniaczane – z czym?
Znudziły Ci się klasyczne placki ziemniaczane ze śmietaną lub zwykłe, z solą czy cukrem? Mam dla Ciebie kilka pomysłów na to, co możesz do nich przygotować:
- śmietanowy sos pieczarkowy lub aromatyczny sos kurkowy/borowikowy;
- klasyczny lub wegetariański gulasz węgierski;
- grillowany boczek oraz tarty żółty ser – w tej wersji dodatkowo zapiecz placki ziemniaczane na patelni pod przykryciem, aby ser się stopił;
- sos szpinakowy z gorgonzolą (skorzystaj z tego przepisu na sos).
You must be logged in to post a comment.