fbpx
Taco wegetariańskie

17 marca 2022

Taco wegetariańskie

Nie masz pomysłu na dzisiejszy obiad? W takim razie mam propozycję – taco wegetariańskie z papryką, czerwoną fasolą, papryczkami padron i aby było trochę wiosennie, z rzodkiewkami i mikro ziołami. Nabrałaś/-eś ochoty, ale… masz jeszcze trochę wątpliwości, bo tyle składników, skąd placki taco? Już je rozwiewam:

  • w przepisie jest sporo składników, ale to głównie przyprawy, które masz w domu – a jeśli jakiejś Ci brakuje, to nie trać czas na pójście do sklepu, tylko po prostu ją pomiń;
  • zamiast placków taco możesz użyć mniejszych (lub większych, kto Ci zabroni? – na pewno nie ja) placków tortilli; jest według mnie smaczniej, a i bardziej można nadziać placki. No jak tu nie wygrać z taką argumentacją, prawda?

I widzisz? Nie jest tak źle. A skoro mamy to ustalone, czas na przepis na tacos wegetariańskie.

PS. No dobra, jeszcze chwilę. Jeśli chcesz usprawnić swoje gotowanie, możesz zrobić więcej sosu z czerwoną fasolą i papryką. Wtedy część możesz zamrozić (lub zapasteryzować, jak wolisz) i użyć innego dnia do burrito, czy zapiekanki. Ja tak robię bardzo często, bo w przypadku tego typu potraw nie dostarcza to dodatkowej pracy, a ułatwia przygotowanie posiłków w dni, których nie mam ani jednej wolnej chwili lub po prostu nie chce mi się gotować.

Taco wegetariańskie – kcal, makroskładniki

Jedno wege tacos ma ok. 228 kcal i:

  • 9 g białka;
  • 6 g tłuszczu;
  • 34 g węglowodanów.

Ja rekomenduje zjedzenie dwóch taco wegetariańskich na obiad.

Ilość porcji: 8

Czas przygotowania: 30 min

Kalorie: 228

Składniki na wege tacos

Taco – przepis wege

  1. Wymieszaj wszystkie przyprawy z cukrem. W głębokiej patelni rozgrzej olej, wrzuć przyprawy i podsmażaj, mieszając od razu, ok. 15 sek. Następnie wlej pomidory z puszki i gotuj przez ok. 10 min na małym ogniu pod przykryciem.
  2. Paprykę pokrój w kostkę, czerwoną fasolę odsącz z zalewy i przepłucz. Dodaj paprykę i fasolę do sosu pomidorowego, gotuj jeszcze dwie minuty.
  3. W międzyczasie na patelni grillowej rozgrzej 0,5 łyżki oleju, smaż papryczki padron z obu stron przez ok. 3-4 min, aż lekko sczernieją z góry. Na koniec dopraw je gruboziarnistą solą.
    Jeśli używasz placków tortilli, podpiecz je na suchej patelni z obu stron, aż się zrumienią.
  4. Czerwoną cebulę i rzodkiewkę pokrój w plasterki.
  5. Na tortilli rozprowadź porcję sosu. Na górze ułóż rzodkiewkę, cebulę i kiełki. Opcjonalnie rozszarp mozzarellę lub dodaj starty cheddar.
Tacos warzywne
Tacos z warzywami
Warzywne tacos

Te przepisy mogą Ci się spodobać

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Znudziły ci się klasyczne przepisy na śniadania? Wypróbuj ziołowe naleśniki na słono z kozim serem, pomidorem, roszponką i włoskim salami. To pyszna propozycja na fit naleśniki sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na kolację, czy do pracy, na wynos.

Szakszuka z fetą

Szakszuka z fetą

Szukasz inspiracji na dzisiejsze śniadanie? Już masz – to fit szakszuka z fetą. To wegetariańskie śniadanie jest aromatyczne, sycące i proste w przygotowaniu. Nie zwlekaj, zwłaszcza jeśli twoja ulubiona śniadaniownia jest zamknięta.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.