Nie masz pomysłu na dzisiejszy obiad? W takim razie mam propozycję – taco wegetariańskie z papryką, czerwoną fasolą, papryczkami padron i aby było trochę wiosennie, z rzodkiewkami i mikro ziołami. Nabrałaś/-eś ochoty, ale… masz jeszcze trochę wątpliwości, bo tyle składników, skąd placki taco? Już je rozwiewam:
- w przepisie jest sporo składników, ale to głównie przyprawy, które masz w domu – a jeśli jakiejś Ci brakuje, to nie trać czas na pójście do sklepu, tylko po prostu ją pomiń;
- zamiast placków taco możesz użyć mniejszych (lub większych, kto Ci zabroni? – na pewno nie ja) placków tortilli; jest według mnie smaczniej, a i bardziej można nadziać placki. No jak tu nie wygrać z taką argumentacją, prawda?
I widzisz? Nie jest tak źle. A skoro mamy to ustalone, czas na przepis na tacos wegetariańskie.
PS. No dobra, jeszcze chwilę. Jeśli chcesz usprawnić swoje gotowanie, możesz zrobić więcej sosu z czerwoną fasolą i papryką. Wtedy część możesz zamrozić (lub zapasteryzować, jak wolisz) i użyć innego dnia do burrito, czy zapiekanki. Ja tak robię bardzo często, bo w przypadku tego typu potraw nie dostarcza to dodatkowej pracy, a ułatwia przygotowanie posiłków w dni, których nie mam ani jednej wolnej chwili lub po prostu nie chce mi się gotować.
Taco wegetariańskie – kcal, makroskładniki
Jedno wege tacos ma ok. 228 kcal i:
- 9 g białka;
- 6 g tłuszczu;
- 34 g węglowodanów.
Ja rekomenduje zjedzenie dwóch taco wegetariańskich na obiad.
Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 30 min
Kalorie: 228
Składniki na wege tacos
- 8 placków tortilli/taco
- 500 g pomidorów krojonych w puszce
- 2 czerwone papryki
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 200 g papryczek padron
- 1 czerwona cebula
- 5-6 rzodkiewek
- 1 kulka mozzarelli light (125 g)
- dowolne kiełki (u mnie mikro groszek, jest pyszny!)
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej
- 2 łyżeczki chilli
- 1 łyżeczka suszonej cebuli
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- sól do smaku
- 1,5 łyżki oleju
Taco – przepis wege
- Wymieszaj wszystkie przyprawy z cukrem. W głębokiej patelni rozgrzej olej, wrzuć przyprawy i podsmażaj, mieszając od razu, ok. 15 sek. Następnie wlej pomidory z puszki i gotuj przez ok. 10 min na małym ogniu pod przykryciem.
- Paprykę pokrój w kostkę, czerwoną fasolę odsącz z zalewy i przepłucz. Dodaj paprykę i fasolę do sosu pomidorowego, gotuj jeszcze dwie minuty.
- W międzyczasie na patelni grillowej rozgrzej 0,5 łyżki oleju, smaż papryczki padron z obu stron przez ok. 3-4 min, aż lekko sczernieją z góry. Na koniec dopraw je gruboziarnistą solą.
Jeśli używasz placków tortilli, podpiecz je na suchej patelni z obu stron, aż się zrumienią. - Czerwoną cebulę i rzodkiewkę pokrój w plasterki.
- Na tortilli rozprowadź porcję sosu. Na górze ułóż rzodkiewkę, cebulę i kiełki. Opcjonalnie rozszarp mozzarellę lub dodaj starty cheddar.
You must be logged in to post a comment.