Wiesz, co to jest falafel? To smażone kotleciki z ciecierzycy doprawione czosnkiem, kolendrą, kminem rzymskim i pietruszką, bardzo popularne w kuchni Bliskiego Wschodu. Brzmi niepozornie, ale uwierz mi, jest pysznie. Chociaż… muszę Cię trochę rozczarować, ponieważ przepis na falafele nie należy do najprostszych. I nawet nie dlatego, że sam w sobie jest skomplikowany, ale wymaga dwóch rzeczy – posiadania maszynki do mielenia z odpowiednio drobnymi oczkami lub dobrej jakości malaksera oraz smażenia w głębokim tłuszczu.
Klasyczny falafel z ciecierzycy robi się z wcześniej namoczonej i zmielonej cieciorki. Następnie miesza się ją z przyprawami i formuje w kulki smażone w głębokim oleju, najlepiej kontrolując cały czas jego temperaturę. Przyznam, raz próbowałam robić kotlety falafel w takiej wersji i niestety, rozpadły się podczas smażenia (obwiniam o to zbyt niską temperaturę).
Ale mam dobrą wiadomość – można też zrobić falafele z piekarnika lub smażone na patelni na niewielkiej ilości oleju. To trochę oszukany sposób, ponieważ wykorzystuje się ugotowaną ciecierzycę, ale wiesz mi, jest równie smacznie, a za to prościej, szybciej i nie ryzykujesz poparzenia w trakcie gotowania.
Sprawdź, jak zrobić falafel z ciecierzycy ze słoika oraz gotowanego bobu i wypróbuj moją propozycję podania.
Kotlety falafel z bobu – kcal, makroskładniki
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 40 min
Kalorie: 400
Falafel z bobu i ciecierzycy – składniki
- 200 g ugotowanej ciecierzycy/ciecierzycy z puszki
- 200 g bobu (może być mrożony)
- 1 łyżeczka czosnku suszonego
- 2 łyżeczki suszonej cebuli
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- ½ natki pietruszki
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- 2 łyżki oliwy
- sól do smaku
Falafel z hummusem i sałatką – dodatki
- 7-8 łyżek hummusu z kolendrą
- 1 opakowanie roszponki
- 20 g prażonego słonecznika
- 400 g czerwonych winogron
- 1 granat
- 15 ml oliwy z oliwek
- 20 ml octu balsamicznego
Falafel z bobu – przepis
- Ugotuj bób. Gdy będzie miękki, odcedź go i szybko przełóż do miski z zimną wodą i lodem, aby zachować kolor. Nie musisz go obierać.
- Zblenduj bób z ciecierzycą i przyprawami, odstaw na 10-15 min, aby masa stężała.
- Z ciasta uforuj kulki wielkości orzecha włoskiego, po czym spłaszcz je delikatnie.
- Rozgrzej patelnię z ½ łyżką oliwy. Smaż pierwszą porcję kotletów falafel z obu stron przez ok. 2-3 min (aż się zrumieni). Przed smażeniem kolejnej porcji dodaj kolejną ½ łyżki oliwy.
Falafel – z czym podawać? Falafel z hummusem i sałatką
- Przygotuj sałatkę: winogrona przekrój na pół, z granatu wydrąż ziarenka. W misce rozsyp roszponkę, połóż winogrona, posyp granatem i słonecznikiem. Oliwę wymieszaj z octem balsamicznym, polej sałatkę vinegretem bezpośrednio przed podaniem.
- Rozsmaruj hummus na talerzu, ułóż falafele z bobu. Podawaj z sałatką.
You must be logged in to post a comment.