Miałaś/-eś kiedyś okazję wypróbować węgierski placek langosz? Jeśli nie, musisz to nadrobić, chociaż z góry uprzedzę, że to danie tłuszczowo-tłuszczowe. Jego podstawę stanowi:
- ciasto drożdżowe smażone w głębokim tłuszczu;
- śmietana;
- ser żółty.
Ale uwierz mi, jest on wart każdej kalorii. KAŻDEJ. No dobra, a tak właściwie co to jest langosz? To smażony placek typowy dla kuchni węgierskiej. Robi się go na drożdżach, w niektórych przepisach spotkałam się też z tym, że do środka ciasta dodaje się tłuczone ziemniaki (szukałam na węgierskich blogach – dzięki za Google Translate – ale zauważyłam, że nawet tam z tymi ziemniakami jest różnie).
Ja go pierwszy raz jadłam w… Polsce, łatwo dostać go też w Czechach. I wiąże się z tym jedna z ulubionych anegdotek moich przyjaciół. Raz udaliśmy się na Czantorię, na której szczycie było jedno schronisko po polskiej stronie, a drugie po czeskiej. W tym drugim można było kupić już sam/-a wiesz co. Ponoć nigdy tak szybko nie wchodziłam pod górę, jak wtedy.
A skoro już wiesz, że tak kocham langosze, to sprawdź mój przepis na włoską nutę (uprzejmie uprasza się znawców kuchni włoskiej o niekomentowanie tego).
Langosz – kcal, makroskładniki
Kalorie i makroskładniki podam dla podstawowej wersji langosza, na którą składa się placek, śmietana i ser żółty. Jedna porcja ma ok. 420 kcal i:
- 16 g białka;
- 16 g tłuszczu;
- 55 g węglowodanów.
Tylko pamiętaj, że są to wartości orientacyjne, ponieważ trudno jest obliczyć, ile oleju przyjmie langosz 🙂
Ilość porcji: 9
Czas przygotowania: 2h
Kalorie: 420
Składniki na placek langosz
- 50 g świeżych drożdży
- 300 ml mleka
- 600 g mąki pszennej
- 100 g kwaśnej śmietany (18%)
- 1 jajko
- sól
- olej rzepakowy do smażenia
podstawowy langosz - dodatki
- 200 g kwaśnej śmietany 18%
- 2 ząbki czosnku czosnku
- 150 g żółtego sera
- sól, pieprz
langosz włoski - dodatki
- rukola
- szynka parmeńska
- suszone pomidory
Langosz - przepis na placek
- Przygotuj rozczyn: do wysokiego naczynia rozkrusz drożdże, dodaj 2 łyżki mąki, 100 ml ciepłego mleka i wymieszaj. Przykryj naczynie ściereczką i odstaw na 10 min do wyrośnięcia.
- Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj pozostałe składniki oraz rozczyn, dokładnie wymieszaj, po czym zacznij ugniatać ciasto przez ok. 10-15 min, aż będzie gładkie. Przykryj je ściereczką i odstaw do wyrastania na godzinę. W tym czasie przygotuj sos (sprawdź niżej).
- Po godzinie przełóż ciasto na blat. Będzie się delikatnie kleić – to jest normalne. Nie podsypuj go mąką, tylko delikatnie natłuść palce olejem, aby dobrze odchodziło.
- Podziel ciasto na 9 równych kawałków, uformuj je w kulę i spłaszcz. Placki połóż na delikatnie natłuszczonej blasze z piekarnika, zachowując odstępy pomiędzy nimi. Ponownie odstaw do wyrośnięcia na 20-30 min.
- Do głębokiej patelni lub garnka wlej olej na wysokość 3-4 cm, zacznij go rozgrzewać. Delikatnie rozciągnij placek w dłoniach, aż będzie cienki i przełóż go na olej. Smaż go przez ok. 30-45 sek. z każdej strony. Przy pomocy szpatułki możesz go delikatnie zanurzyć pod powierzchnię oleju, a jeśli zaczną się robić bąble, przebij je widelcem.
- Rumiany placek przełóż na talerz z ręcznikiem papierowym i odsącz z tłuszczu. W taki sam sposób przygotuj resztę langoszy.
Dodatki do langosza
- Śmietanę wymieszaj ze startym na tarce czosnkiem, dopraw solą i pieprzem. Odstaw do lodówki, aby smaki się przegryzły.
- Ser żółty zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
- Usmażonego langosza posmaruj śmietaną, posyp serem żółtym.
- Jeśli podoba Ci się moja, włoska wersja, na górze ułóż dodatkowo suszone pomidory, szynkę parmeńską, kapary/oliwki i rukolę.
