Miałaś/-eś kiedyś okazję wypróbować węgierski placek langosz? Jeśli nie, musisz to nadrobić, chociaż z góry uprzedzę, że to danie tłuszczowo-tłuszczowe. Jego podstawę stanowi:
- ciasto drożdżowe smażone w głębokim tłuszczu;
- śmietana;
- ser żółty.
Ale uwierz mi, jest on wart każdej kalorii. KAŻDEJ. No dobra, a tak właściwie co to jest langosz? To smażony placek typowy dla kuchni węgierskiej. Robi się go na drożdżach, w niektórych przepisach spotkałam się też z tym, że do środka ciasta dodaje się tłuczone ziemniaki (szukałam na węgierskich blogach – dzięki za Google Translate – ale zauważyłam, że nawet tam z tymi ziemniakami jest różnie).
Ja go pierwszy raz jadłam w… Polsce, łatwo dostać go też w Czechach. I wiąże się z tym jedna z ulubionych anegdotek moich przyjaciół. Raz udaliśmy się na Czantorię, na której szczycie było jedno schronisko po polskiej stronie, a drugie po czeskiej. W tym drugim można było kupić już sam/-a wiesz co. Ponoć nigdy tak szybko nie wchodziłam pod górę, jak wtedy.
A skoro już wiesz, że tak kocham langosze, to sprawdź mój przepis na włoską nutę (uprzejmie uprasza się znawców kuchni włoskiej o niekomentowanie tego).
Langosz – kcal, makroskładniki
Kalorie i makroskładniki podam dla podstawowej wersji langosza, na którą składa się placek, śmietana i ser żółty. Jedna porcja ma ok. 420 kcal i:
- 16 g białka;
- 16 g tłuszczu;
- 55 g węglowodanów.
Tylko pamiętaj, że są to wartości orientacyjne, ponieważ trudno jest obliczyć, ile oleju przyjmie langosz 🙂
Ilość porcji: 9
Czas przygotowania: 2h
Kalorie: 420
Składniki na placek langosz
- 50 g świeżych drożdży
- 300 ml mleka
- 600 g mąki pszennej
- 100 g kwaśnej śmietany (18%)
- 1 jajko
- sól
- olej rzepakowy do smażenia
podstawowy langosz - dodatki
- 200 g kwaśnej śmietany 18%
- 2 ząbki czosnku czosnku
- 150 g żółtego sera
- sól, pieprz
langosz włoski - dodatki
- rukola
- szynka parmeńska
- suszone pomidory
Langosz - przepis na placek
- Przygotuj rozczyn: do wysokiego naczynia rozkrusz drożdże, dodaj 2 łyżki mąki, 100 ml ciepłego mleka i wymieszaj. Przykryj naczynie ściereczką i odstaw na 10 min do wyrośnięcia.
- Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj pozostałe składniki oraz rozczyn, dokładnie wymieszaj, po czym zacznij ugniatać ciasto przez ok. 10-15 min, aż będzie gładkie. Przykryj je ściereczką i odstaw do wyrastania na godzinę. W tym czasie przygotuj sos (sprawdź niżej).
- Po godzinie przełóż ciasto na blat. Będzie się delikatnie kleić – to jest normalne. Nie podsypuj go mąką, tylko delikatnie natłuść palce olejem, aby dobrze odchodziło.
- Podziel ciasto na 9 równych kawałków, uformuj je w kulę i spłaszcz. Placki połóż na delikatnie natłuszczonej blasze z piekarnika, zachowując odstępy pomiędzy nimi. Ponownie odstaw do wyrośnięcia na 20-30 min.
- Do głębokiej patelni lub garnka wlej olej na wysokość 3-4 cm, zacznij go rozgrzewać. Delikatnie rozciągnij placek w dłoniach, aż będzie cienki i przełóż go na olej. Smaż go przez ok. 30-45 sek. z każdej strony. Przy pomocy szpatułki możesz go delikatnie zanurzyć pod powierzchnię oleju, a jeśli zaczną się robić bąble, przebij je widelcem.
- Rumiany placek przełóż na talerz z ręcznikiem papierowym i odsącz z tłuszczu. W taki sam sposób przygotuj resztę langoszy.
Dodatki do langosza
- Śmietanę wymieszaj ze startym na tarce czosnkiem, dopraw solą i pieprzem. Odstaw do lodówki, aby smaki się przegryzły.
- Ser żółty zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
- Usmażonego langosza posmaruj śmietaną, posyp serem żółtym.
- Jeśli podoba Ci się moja, włoska wersja, na górze ułóż dodatkowo suszone pomidory, szynkę parmeńską, kapary/oliwki i rukolę.
gdzie kupić składniki do langosza?
Tworzenie smakowitego langosza, klasycznego węgierskiego dania, jest jeszcze prostsze dzięki Kulturze Smaku. Ta unikalna przestrzeń e-commerce oferuje najwyższej jakości składniki, które nadadzą Twojej potrawie autentycznego smaku.
W ofercie sklepu znajduje się wyśmienity żółty ser, charakteryzujący się intensywnym smakiem, idealny do nadania danie sycącej głębi. Wśród produktów Kultury Smaku znajduje się również szynka parmeńska, której delikatna, ale bogata nuta sprawia, że każde danie staje się wyjątkowe. Nie zapominając o ekologicznej mące pszennej, która gwarantuje lekkość i delikatność każdej potrawy.
Kultura Smaku to nie tylko sklep, to miejsce, które sprawia, że codzienne zakupy stają się prawdziwym doświadczeniem kulinarnym. To idealne rozwiązanie dla tych, którzy poszukują prawdziwych, autentycznych smaków i produktów najwyższej jakości. Zanurz się w świecie prawdziwych smaków z Kulturą Smaku i odkryj pełnię możliwości węgierskiego langosza.
You must be logged in to post a comment.