Nieczęsto u mnie na stronie pojawiają się mięsne dania, bo też nie gotuję takich potraw na co dzień. Ale jeśli już, to często są to przepisy z wołowiną. Ostatnio jem ją znacznie częściej niż kiedyś, a to głównie dlatego, że kurczak mi się znudził, a po inne rodzaje mięs raczej nie sięgam.
Moim faworytem jest zdecydowanie wołowina po chińsku, z warzywami. Uwielbiam azjatycką kuchnię i często z nią eksperymentuję! Wbrew pozorom takie dania nie są trudne w przygotowaniu, wszystko opiera się na odpowiednich przyprawach. I… trudno jest coś zepsuć, naprawdę.
Moja dzisiejsza propozycja to makaron ryżowy z wołowiną i warzywami. Na początku trochę bałam się tego dania, a to dlatego, że nie byłam przekonana, czy będzie smakować mi mięso, które nie jest zatopione w sosie. Ale, jak się możesz domyślić, okazało się, że to świetne połączenie. Może dlatego, że tak właściwie to makaron ryżowy z warzywami, wołowiny jest tu niewiele w porównaniu do innych składników. No i nieskromnie przyznam, że jest to znacznie ciekawszy sposób na mięso mielone na obiad, niż klasyczne, polskie kotleciki.
Dlatego jeśli nie masz pomysłu na obiad na dziś, szybko leć do sklepu po składniki i przetestuj ten przepis.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 35 min
Kalorie (na porcję): 403 kcal
makaron ryżowy z wołowiną - Składniki
- 200 g mielonej wołowiny
- 200 g groszku cukrowego
- 2 łyżki pasty curry
- 1 mango
- 1 papryka
- 1 marchewka
- 200 g makaronu ryżowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 4 łyżki sosu worcester (sojowego)
Przepis na makaron ryżowy z wołowiną
- Na patelni rozgrzej oliwę, podsmażaj na niej pastę curry przed 2 min.
- Dodaj wołowinę i smaż ok. 10 min, mieszając co jakiś czas.
- W międzyczasie pokrój marchewkę, paprykę i mango w cienki plastry.
- Gdy wołowina będzie gotowa, ściągnij ją z patelni i w tym samym naczyniu podsmaż paprykę i marchewkę, aż lekko zmiękną. Na końcu dodaj mango oraz groszek cukrowy, im wystarczy dosłownie 1-2 min na patelni.
- Ugotuj makaron ryżowy według przepisu na opakowaniu.
- Przełóż mięso z powrotem na patelnię, dodaj sos rybny, sos worcester i ocet ryżowy, gotuj przez 2 minuty.
- Dorzuć makaron do mięsa i warzyw, wymieszaj całość dokładnie.
Makaron ryżowy – z czym podawać?
Przepisy z makaronem ryżowym w Polsce wciąż są mało popularne, a przecież można z niego wyczarować wiele świetny dań! A to nie koniec jego zalet. Jest bezglutenowy, a do tego ma mniej kalorii, niż jego pszenny odpowiednik. W 100 g ugotowanego makaronu ryżowego jest zaledwie 109 kcal.
A jakie dania z makaronem ryżowym można przyrządzić? Chyba najbardziej popularną propozycją jest makaron ryżowy z wołowiną po chińsku, taki jak ten podany dzisiaj przeze mnie. Inną, topową potrawą, jest pad thai, który zwykle robi się z kurczakiem, krewetkami lub w wersji wegetariańskiej, z tofu. To mój zdecydowany faworyt, jeśli chodzi o szybki i smaczny obiad.
Oprócz tego makaron ryżowy często stanowi dodatek do aromatycznych, azjatyckich zup (np. zupy krem z dyni), a także curry. Daj znać, czy przekonałam Cię do eksperymentowania z nim.
You must be logged in to post a comment.