Mam nadzieję, że nikt o włoskich korzeniach nie widzi tego przepisu, bo połączenie risotto, krewetek i chorizo mogłoby niejednego Włocha przyprawić o zawał. Ale cóż, raz się żyje, prawda? A mi takie lekko pikantne risotto baaardzo smakuje!
Co ciekawe, risotto z chorizo i krewetkami to z jednej strony efektowny, wykwintny, a z drugiej strony prosty pomysł na obiad. I wbrew pozorom szybki, ponieważ zajmuje tyle czasu, co ugotowanie ryżu do risotto (przypominam, że powinno się stosować specjalną odmianę, arborio). To również danie jednogarnkowe, przy którym nie musisz cały czas stać i pilnować – wystarczy trzymać rękę na pulsie, w tym czasie zajmując się czymś innym.
I choć nie wygląda, jest to dietetyczny obiad. Porcja ma ok. 485 kcal, łatwo jest więc wpisać risotto z krewetkami w swój plan odchudzania. I pomimo tego, że podstawę dania stanowi ryż, węglowodanów jest tu niedużo, dominuje za to białko i tłuszcz, co sprawia, że po takim obiedzie długo nie będziesz głodny.
Gotowy na mój pomysł na szybki obiad? Jeśli tak, to zabierz się do zrobienia risotto z chorizo i zaskocz swoją rodzinę, znajomych potrawą wyglądającą jak z ekskluzywnej restauracji.
Ilość porcji 4
Czas przygotowania: 30-40 min
Składniki na risotto z chorizo
- 240 g ryżu arborio
- 240 g ryżu arborio
- 200 g wina białego wytrawnego
- 140 g chorizo
- 300 g krewetek
- 4 ząbki czosnku
- 40 parmezanu (opcjonalnie)
Przygotowanie pikantnego risotto
- Chorizo pokrój w plasterki. Rozgrzej patelnię z głębokim dnem, wok lub garnek i wrzuć chorizo (bez tłuszczu). Podsmażaj ok. 5 min, aż z kiełbaski wytopi się tłuszcz.
- Ściągnij chorizo, pozostawiając na patelni tłuszczyk. Wrzuć pokrojony w plasterki czosnek, podsmażaj 30 sek. i wsyp ryż.
- Smaż ryż ok. 3 min, mieszając go co chwilę (ziarenka powinny się zeszklić). Wlej wino, odparuj na dużym ogniu przez ok. 3 min.
- Zmniejsz ogień i partiami dolewaj bulion. Kolejną część bulionu wlej dopiero, aż poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. Co kilka minut przemieszaj całość.
- W międzyczasie obierz i
- oczyść krewetki.
Ok. 3-4 min przed końcem gotowania risotto, dodaj krewetki. Delikatnie wciśnij je w ryż, aby się ugotowały. - Risotto podawaj ze startym parmezanem lub z chipsem z parmezanu (zobacz niżej, jak go zrobić).
Jak zrobić chipsy z parmezanu?
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Parmezan zetrzyj na tarce na cienkich oczkach.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia. W czterech porcjach rozprowadź parmezan, dociskając go lekko, aby powstał placek.
- Piecz na górnej półce przez ok. 6-7 minut (parmezan powinien się najpierw stopić, zlać, a następnie zrumienić – uważaj, aby się nie spalił).
Jak widzisz, chipsy z parmezanu są bardzo proste do zrobienia, naprawdę trudno jest je zepsuć. Musisz jedynie uważać, aby nie spalić parmezanu, warto więc obserwować ser. A dzięki nim Twój prosty i szybki obiad możesz podać w wersji exclusive.
You must be logged in to post a comment.