Pisałam kiedyś, że w domu nie robię tradycyjnych, mięsnych burgerów. Dlaczego? Ponieważ ich smażenie jest trochę uciążliwe, u mnie wygląda to tak, że w kilka sekund tworzy się sporo dymu, a mięso w środku jak było krwiste, tak jest (a ja jestem z tych, co preferują porządny well done). Za to w knajpkach nigdy nie zamawiam wege burgery, ponieważ… w prosty sposób mogę je zrobić w domu.
Nieskromnie przyznam, że mam też wtedy pewność, że będą pyszne i nie za suche – w końcu daję do nich dokładnie to, co lubię. I ciągle z nimi eksperymentuję, choć zwykle podstawa jest taka sama, czyli kotlety jaglane. Do znudzenia będę powtarzać, że jak burgery wegetariańskie, to tylko z kaszą jaglaną, ponieważ nie jest ona intensywna w smaku, a nadaje świetną konsystencję i wszystko skleja.
Tym razem do kotleta trafiła jeszcze marchewka – polecam jej upieczenie, choć jak chcesz zaoszczędzić trochę czasu, możesz ją ugotować (a jak chcesz zaoszczędzić jeszcze więcej czasu, pokrój ją w plasterki, dzięki czemu ugotuje się znacznie szybciej, a całość i tak potem blendujesz, więc nie ma znaczenia, w jakiej jest postaci). Masz wątpliwości, że to połączenie będzie dobre? Hmm… w takim razie zjedź trochę niżej i zobacz zdjęcie, na którym mój narzeczony wgryza się w tego wege burgera. Myślę, że ono przekona każdego sceptyka przepisów wegetariańskich.
I oczywiście, żeby mój obiad wegetariański obfitował w białko i tłuszcze to dodałam do niego… halloumi. No dobra, przyznaje się, to głównie wina łakomstwa, ja po prostu uwielbiam halloumi. Ale przy okazji ser to doskonałe źródło białka, a gdy przygotowujesz dania wegetariańskie, to nie możesz zapomnieć o tym makroskładniku.
Szybko przypomnę jeszcze, że już dawno przygotowałam wpis, jak ugotować kaszę jaglaną.
A jaki jest rozkład makroskładników w moim wegetariańskim burgerze? Białka jest ok. 16 g, tłuszczy ok. 14,5 g, a węglowodanów ok. 58,5 g na porcję.
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 1 godz.
Kalorie (na porcję): 439,8 kcal
Składniki wege burgera
- 6 bułek grahamek
- 300 g kaszy jaglanej
- 500 g marchewki
- 2 cebule
- 225 g halloumi
- garść sałaty
- 2 pomidory
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Przygotowanie wege burgera
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Marchewkę obierz, przekrój na pół. To samo zrób z cebulą.
- Połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 25-25 min (aż marchewka zmięknie).
- W międzyczasie ugotuj kaszę jaglaną.
Jeszcze ciepłą kaszę - jaglaną zblenduj z marchewką, cebulą oraz przyprawami (ciepłą kaszę łatwiej się miksuje).
- Uformuj sześć zgrabnych kotlecików.
- Na patelni rozgrzej oliwę, smaż na niej kotleciki ok. 3-4 minuty z obu stron.
- W tym samym czasie, na drugiej patelni (najlepiej grillowej), usmaż pokrojony w plastry ser halloumi – wystarczy ok. 2 min na każdą stronę.
- Burgery wegetariańskie z kaszy jaglanej i marchewki podawaj w bułce, z halloumi, sałatą oraz pomidorem.
You must be logged in to post a comment.