Rzadko przyrządzam mięso, a już dania z piersią z kurczaka w szczególności, dlatego daję Ci gwarancję, że jest to przepis na obiad, który Cię zachwyci. Jednocześnie jest to fit kurczak (jedna porcja to 408 kcal), który w niczym nie przypomina sławnego i jednocześnie jałowego kurczaka z ryżem. Tu dodam jako anegdotkę, że jak poznałam mojego Piotrka, to grał w klubie piłkarskim i wiecznie był na diecie, podczas której jego standardowym obiadem był kurczak z ryżem i pomidorami. Żadnego sosu, żadnych przypraw. Teraz, po kilku latach ze mną, na takie danie tylko by spojrzał z pogardą.
Ale wracając do rzeczy, moja dzisiejsza propozycja to kurczak w sosie putanesca, inspirowany włoską kuchnią, bo podawany z polentą.
Zdaje sobie sprawę z tego, że nie jest to szybki obiad. Dlatego mam wskazówki, co robić z piersią z kurczaka, gdy już nie masz pomysłów na przyrządzenie tego mięsa, a jednocześnie chcesz zaoszczędzić trochę czasu. To proste – przygotuj więcej sosu putanesca, w kolejnych dniach możesz go użyć do tego spaghetti lub na jego basie zrobić sos ala bolognese. Także polentę można wykorzystać przy okazji. Wystarczy, że połączysz ją z warzywami z patelni (mogą być gotowe, mrożone mieszanki ze sklepu) i będziesz mieć pyszne drugie śniadanie (w pracy na pewno wszyscy Ci go pozazdroszczą) lub kolację. Czyli bazując na jednym przepisie, możesz tak naprawdę mieć z głowy aż 3 posiłki. Teraz to już chyba będziesz musiał się ze mną zgodzić, że zdrowe gotowanie jest proste.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 40 min
Kalorie (na porcję): 408 kcal
Składniki na kurczaka w sosie
- 400 g kurczaka
- 2 łyżki oliwy
- 160 g oliwek
- 24 gram anchois
- 20 g kaparów
- 5 ząbków czosnku
- 500 g pomidorów z puszki
- 1 łyżki oliwy
- sól i pieprz
- 1 szklanka kaszy kukurydzianej
- 3 szklanki wody
- szczypiorek
Przygotowanie dietetycznej piersi z kurczaka
- Zagotuj wodę. Dodawaj powoli kaszkę, mieszając jednocześnie trzepaczką. Zmniejsz gaz i gotuj kaszę przez 5-7 minut, mieszając cały czas, aby nie przywarła.
- Wymieszaj kaszkę ze szczypiorkiem, przeciśniętymi przez praskę 3 ząbkami czosnku i przyprawami. Przełóż do podłużnego, lecz wąskiego naczynia wyłożonego papierem do pieczenia, pozostaw do ostygnięcia (najlepiej zimą – na balkonie, latem w lodówce; możesz też polentę przygotować dzień wcześniej).
- Oliwki i kapary wyciągnij z zalewy, 2 ząbki czosnku pokrój w cienkie plasterki.
- Na głębokiej patelni rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj czosnek i podsmażaj go 30 sek.
- Wrzuć kapary, oliwki i anchois, podsmażaj przez kilka minut, starając się wszystko rozgnieść, np. drewnianą łyżką.
- Wlej na patelnię pomidory z puszki, gotuj sos pod przykryciem ok. 10 min. Dopraw go pieprzem.
- Gdy sos będzie się gotować, umyj i oczyść filety z kurczaka. Następnie posól je i popierz, smaż na rozgrzanej patelni grillowej na łyżce oliwy z obu stron przez ok. 3-4 min.
- Ściągnij kurczaka. Na patelnię dodaj drugą łyżkę oliwy.
- Polentę pokrój w plastry, podsmażaj na tej samej patelni co kurczak ok. 3-4 min z każdej strony, aż do zrumienienia.
- Podawaj kurczaka w sosie, z polentą.
Co to jest polenta?
Polenta to włoska potrawa przyrządzana z kaszki kukurydzianej. Tradycyjnie jest podawana jako dodatek do różnych dań. Teraz często traktowana jest jako zamiennik chleba w diecie bezglutenowej.
Można ją kroić w plastry, paski (np. na frytki) lub w kostkę. A sposobów na jej wykorzystanie jest naprawdę wiele. Może stać się składnikiem gulaszów, leczo, a także różnego typu sosów (w szczególności grzybowych, to chyba mój osobisty faworyt). Jeśli znudziły Ci się ziemniaki na obiad (choć nie wierzę, aby było to możliwe), możesz, zamiast nich, ugotować polentę.
Można ją także jeść na słodko, to pomysł na lekkostrawne i bezglutenowe śniadanie lub deser. Wtedy wystarczy posmarować ją ulubionym serkiem czy jogurtem naturalny, a na wierzch pokroić owoce.
You must be logged in to post a comment.