Włoski makaron pangrattato

19 stycznia 2020

Włoski makaron pangrattato

Myślałam, że po spaghetti aglio olio i spaghetti z parmezanem nic mnie już nie zaskoczy, a jednak! To pasta con pangrattato, czyli makaron z… czerstwą bułką. Na to danie wpadłam, gdy szukałam pomysłów na wykorzystanie suchych bułek (ah, to zero waste), a że wyglądało smacznie, postanowiłam wypróbować. I wiesz co? Przepadłam.

To chyba najlepszy pomysł na makaron, jaki dotychczas testowałam. Szybki. Kilkuskładnikowy. I niesamowicie smaczny, chociaż tak właściwie nic w nim nie ma. Przyznaję, podchodziłam do niego sceptycznie, ale teraz będzie to moje szybkie danie z makaronem na czarną godzinę, bo tak naprawdę wszystkie składniki do niego mam zwykle w domu. Nie do przecenienia jest też fakt, że mogę w prosty sposób wykorzystać resztki.

I mam też dla Ciebie od razu propozycję na lekką wariację. Jeśli chcesz nieco podnieść ilość białka w tym przepisie (a zaraz dokładniej napiszę, ile go jest w podstawowej wersji), to makaron podawaj z jajkiem sadzonym. Ja tak zrobiłam drugiego dnia, ponieważ natchnęło mnie, że przecież z płynnego żółtka zrobi się dodatkowo delikatny sosik. I oczywiście, był to strzał w dziesiątkę.

A wracając do makroskładników – mój dzisiejszy pomysł na obiad z makaronem i czerstwą bułką ma 12,5 g białka, 10 g tłuszczu i 50 g węglowodanów na porcję. Co ciekawe, ja zwykle po makaronach szybko robię się głodna, ale w tym wypadku tak nie było. Odkąd dbam o to, żeby w każdym posiłku była odpowiednia dawka białka, to problem ten znikł. Magia? Nie, czysta nauka.

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 20 min

Kalorie (na porcję): 334 kcal

Składniki na włoski makaron

  • 280 g makaronu
  • 150 g czerstwej bułki/chleba
  • 40 g startego parmezanu
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • 1 pęczek pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie obiadu z makaronem

  1. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
  2. Czerstwą bułkę rozdrobnij w malakserze.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj starty na tarce czosnek, sok z cytryny i bułkę.
  4. Podsmażaj 5 minut, do zrumieniania chleba.
  5. Posiekaj pietruszkę, dodaj do bułki.
  6. Wymieszaj całość z makaronem, posyp parmezanem.
Pasta pangrattato
Makaron pangrattato

Jak wykorzystać czerstwy chleb? 8 sposobów na suchy chleb

Przy okazji podaje jeszcze kilka innych sposobów na wykorzystanie suchego chleba. Z ilu z nich korzystasz?

  1. Bułka tarta – czasami ścieram bułkę na tarce i wykorzystuje do panierki. Teraz rzadziej, częściej w domu rodzinnym, ponieważ obecnie okazjonalnie smażę coś w panierce.
  2. Grzanki – to chyba najlepszy i najpopularniejszy sposób na wykorzystanie suchego chleba. Ja kroję pieczywo w kostkę i podpiekam przez kilka minut w piekarniku (zwykle przy okazji pieczenia czegoś innego). Ostudzone grzanki przekładam do szczelnego pojemnika i w następnych dniach wykorzystuje do zupy.
  3. Grzanki z masłem czosnkowym – to nic innego jak wariacja na temat poprzedniego punktu. Tym razem jednak chleb czy bułkę kroję w kanapeczki i smaruję masłem czosnkowym, po czym podpiekam. Masz nie pierwszej świeżości bagietkę? Zdradzę Ci pewien patent, podpatrzony w programie Jamiego Olivera. Bagietkę trzeba ponacinać co ok. 1,5-2 cm i do środka włożyć masło ziołowe. Następnie należy zmoczyć papier do pieczenia i takim wilgotnym owinąć bagietkę, po czym całość piec w piekarniku przez ok. 10 min. Efekt? Odświeżone pieczywo, które jest z wierzchu chrupiące, a w środku miękkie.
  4. Wkładka do zupy – czerstwy chleb super sprawdza się jako wkładka do zup, szczególnie krem i gulaszowych! Wystarczy położyć kromkę na dnie miski i zalać ją zupą.
  5. Tosty francuskie – to danie chyba każdy kojarzy z dzieciństwa. To namoczony w jajku, smażony chlebek, podawany z dżemem. Choć u mnie częściej pojawiała się jego druga wariacja, czyli…
  6. Tosty w cieście naleśnikowym – wystarczy zrobić ciasto na naleśniki, obtoczyć w nim chleb i usmażyć. A potem podawać z domowymi powidłami.
  7. Jajecznica z grzankami – wiesz, że ja muszę mieć chleb do jajecznicy? Inaczej… mi nie smakuje. Ale czasami podaję go nieco inaczej – pokrojoną w kostkę kromkę podsmażam na patelni bez tłuszczu. Potem dodaję masła, zalewam jajkami, a następnie mieszam.
  8. Opiekane kanapki – masz opiekacz albo sandwich? Czerstwy chleb czy bułkę użyj do zrobienia kanapek na ciepło, panini. I nie muszą być tylko z serem i salami (choć i takie lubię), ale też w wersjach „na bogato”. U mnie opiekane kanapki to często też świetny sposób na posiłki na wycieczki.

Te przepisy mogą Ci się spodobać

Tex-Mex

Tex-Mex

Masz ochotę na coś innego niż zwykle? Sprawdź przepis na wegetariański tex-mex. To proste, szybkie danie jednogarnkowe, które przygotujesz na obiad na kilka dni.

Przepis na risotto z cukinią

Przepis na risotto z cukinią

Szukasz pomysłu na efektowny i pyszny obiad? A może kuchnia włoska jest twoją ulubioną? W takim razie musisz sprawdzić przepis na risotto z cukinią i krewetkami. Podpowiadam, jak zrobić risotto, by wyszło idealnie.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *