Pad thai

5 grudnia 2019

Pad thai

Pad thai – co to? To jedno z najpopularniejszych dań kuchni tajskiej. I przy okazji, zdecydowanie moje ulubione. To smażony w woku makaron ryżowy z dodatkiem jajka, kiełków fasoli mung, krewetek lub kurczaka. Od razu też podpowiem, że według mnie pad thai z krewetkami jest najsmaczniejszy, ale wersją drobiową też nigdy nie gardzę.

Pad thai powinien stanowić połączenie różnych smaków – słodkiego, kwaśnego, słonego oraz pikantnego, tylko wtedy jest perfekcyjnie przygotowany. Jego obróbka jest dość krótka, ale intensywna, dlatego nie bój się zwiększyć ogień. Co ciekawe, często łatwiej jest go też przyrządzić w domu, niż w restauracji, ponieważ trzeba dokładnie odmierzyć składniki oraz wszystko przygotowywać na bieżąco, nie jest to danie, które może być robione „na zapas”. Ale, ale, jest przy tym naprawdę całkiem proste.

Zaintrygowany? W takim razie sprawdź przepis na tajski pad thai.

PS. Podaje składniki na 4 porcje, co u mnie w praktyce oznacza, że jem go przez dwa dni. A jak to pogodzić z tym, że pad thai nie powinien być odgrzewany? Jest to jedno z niewielu dań, które zawsze przygotowuję na bieżąco, co oznacza, że na drugi dzień zaczynam wszystko od nowa. Oprócz sosu, ten jest już gotowy, bo dzień wcześniej zużywam tylko połowę. I niech Cię nie przestraszy ilość kroków w tym przepisie, wszystko odbywa się ekspresowo.

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 25 min

Pad thai kalorie (na porcję): 595,5 kcal

Pad thai - składniki

  • 280 g makaronu ryżowego
  • 400 g krewetek
  • 250 g kiełków fasoli mung
  • 1 cebulka dymka
  • 4 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 40 g orzeszków ziemnych
  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 3 łyżki pasty tamaryndowej
  • 2 łyżeczki chilli z płatkach
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie pad Thaia z krewetkami

  1. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odcedź i przelej zimną wodą.
  2. Sos rybny, pastę tamaryndową, chilli w płatkach, sok z limonki i ksylitol wymieszaj w miseczce.
    Krewetki oczyść, zamarynowuj w soku z cytryny i kolendrze.
  3. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Wlej do niej roztrzepane jajka i usmaż jak na omlet. Nie przewracaj omletu, tylko delikatnie podważ, by masa spływała w dół.
  4. Porwij omlet na kawałki i przełóż do miseczki.
  5. Czosnek pokrój w plasterki.
  6. W woku rozgrzej oliwę, podsmażaj czosnek 30 sek. i dodaj krewetki. Smaż przez 3 min na mocnym ogniu.
  7. Dodaj makaron oraz sos, mocno smaż przez minutę.
  8. Wymieszaj makaron z posiekanymi orzeszkami, kiełkami i szczypiorkiem.
Tajski makaron pad thai

Wok – czy warto kupować? Jak wybrać wok?

Na samym początku pisałam, że pad thaia przygotowuje się w woku. Czy można użyć innej patelni? Teoretycznie tak, ale będzie to znacznie trudniejsze. Dlatego odpowiadam na pytanie, czym charakteryzuje się wok i czy warto go kupić.

Wok to patelnia, która swoim kształtem przypomina bardziej miskę. Służy do szybkiej obróbki potraw na ogniu. Zwykle przyrządza się w nim dania tajskie, chińskie.

Jeśli chodzi o wybór woka, to ten jest bardzo prosty, ponieważ ogranicza się głównie do materiału, z jakiego jest on wykonany. Wok może być z żelaza lub ze stali węglowej. Ten pierwszy jest wytrzymały, ale bardzo ciężki. Optymalny wybór to wok ze stali węglowej, który jest poręczniejszy, a równie trwały.

W domowych warunkach najlepiej jest też używać woka z drewnianą rączką lub z silikonowym/plastikowym zabezpieczeniem, aby uchwyt się nie nagrzewał. Jest też wok na indukcję, ma on spłaszczone dno. Ważne jest, aby w obu wypadkach od razu dobrać do niego pokrywkę.

A czy warto kupić tę patelnię? Zdecydowanie tak! Ja jej używam do wszystkiego, nie tylko w przypadku kuchni tajskiej. Wok nagrzewa się równomiernie, wygodnie się w nim smaży i to, co dla mnie jest najważniejsze – nic nie wypływa. Mogę w nim ugotować curry, sos bolognese czy szybko przesmażyć spaghetti aglio e olio. Jest to dla mnie ważne szczególnie z tego względu, że od razu gotuję na dwa/trzy dni. Owszem, mogłabym użyć zwykłej, głębokiej patelni, ale dla mnie jest mniej praktyczna, poręczna. A wok był najlepszym zakupem, jakiego kiedykolwiek dokonałam.

Kupiłam go z Tefala, z kolekcji Jamiego Olivera ok. 3 lata temu i nic, zupełnie nic się z nim nie dzieje.


Te przepisy mogą Ci się spodobać

Bułeczki bao z krewetkami

Bułeczki bao z krewetkami

Szykujesz imprezę? A może masz więcej czasu, który chcesz… spędzić w kuchni? Jeśli odpowiedź na choć jedno z tych pytań brzmi “tak”, musisz wypróbować przepis na bułeczki bao z krewetkami lub z pulled porkiem.

Pulled pork, szarpana wieprzowina

Pulled pork, szarpana wieprzowina

Pokazuję, jak przygotować pulled porka, czyli pieczoną przez kilka godzin w niskiej temperaturze szarpaną wieprzowinę. To mięso jest idealnym dodatkiem do burgera, kanapek czy bułek bao.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *