Ile czasu zajmuje Ci codzienne gotowanie? Ja, choć każdy z czterech posiłków robię sama, od podstaw, to nie spędzam dużo czasu w kuchni (hmm, tylko, czy jako blogerka kulinarna, powinnam się do tego przyznawać)?
Opracowałam dwa klucze do sukcesu: proste dania i gotowanie na 2-3 dni (tu piszę o tym, jak organizuję codzienne gotowanie, a tutaj, jak wygląda planowanie posiłków). To bardzo duża oszczędność czasu, która dodatkowo sprawia, że nie muszę jeść byle czego lub na mieście.
I jak się może już domyślać, chce się dzisiaj z Tobą podzielić pomysłem na szybki makaron z pesto. Ale nie będzie to tym razem, jak zwykle, pesto z bazylii (które, nawiasem mówiąc, też polecam), ale pesto z pietruszki, mięty i pistacji. Zakochałam się w nim od pierwszego kęsa i choć już wcześniej robiłam nie raz, i nie dwa, pesto pietruszkowe, to w tym wydaniu smakuje mi o wiele, wiele bardziej.
No i od razu zareklamuję swój sos pesto, ponieważ to pomysł na szybki obiad – tak naprawdę zajmuje tyle czasu, co ugotowanie makaronu. Myślę, że jest to również doskonały przepis na danie, gdy masz wybierać, pomiędzy posiłkiem w domu a tym na mieście. Bo nie uwierzę, że szybciej dojedziesz do knajpki i zamówisz obiad, niż zrobisz ten makaron z pesto w domu.
Ale już nie przedłużając, przejdź do przepisu.
PS. Ok, jeszcze chwilka. Jeśli masz więcej czasu lub wolisz nieco treściwszy obiad, przesmaż kurczaka pokrojonego w kostkę lub krewetki i dodaj do mojego pesto z makaronem.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 15 min
Kalorie (na porcję): 442,75 kcal
Składniki na zielone pesto
- 280 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego
- 2 natki pietruszki
- pęczek mięty
- 20 g pistacji
- 1 ząbek czosnku
- 60 ml oliwy
- 10 g płatków drożdżowych*
- sól, pieprz
You must be logged in to post a comment.