Zupa krem z brokułów

5 grudnia 2019

Zupa krem z brokułów

Kto ma ochotę na zupę shrekową, to jest, tfu, zupę brokułową? Dopóki nie wypróbujesz, to niestety, musisz mi wierzyć na słowo, że jest pyszna! Krem z brokułów to świetny sposób na to, aby wprowadzić nieco więcej warzyw do zimowego jadłospisu, a trzeba przyznać, że wcale nie jest to takie proste. Ale na szczęście z pomocą przychodzą moje przepisy na zupy rozgrzewające, dlatego szybko wskakuj do tej zakładki, jeśli brak Ci pomysłów.

Wracając do tematu. Ta zupa krem z brokułów to wybór idealny. Dlaczego? Bo można ją zrobić zarówno ze świeżych, jak i mrożonych warzyw. I tutaj podpowiem, jeśli jeszcze tego nie wiesz, że mrożonki są tak samo wartościowe, jak ich świeże odpowiedniki. Co więcej, zimą lepiej po nie sięgać, ponieważ są zbierane w pełni sezonu, gdy są najsmaczniejsze. A niestety wiele warzyw dostępnych w sklepach musi przejść naprawdę dłuuugą drogę, zanim do nich trafią.

U mnie dodatkowo zupa warzywna została wzbogacona o soczewicę, i to nie bez powodu. Bez niej miała za mało kalorii. Powiesz, że to przecież dobrze, prawda? Niekoniecznie. Wtedy byłaby za mało sycąca, a ja bym się pewnie zrobiła głodna po godzinie. A to nie o to chodzi.

Dodatek soczewicy sprawił też, że od razu podniósł się poziom białka – jest go 21 g, 14 g tłuszczu oraz 51 g węglowodanów. Dzięki temu zupa krem brokułowa trafiła do mojego redukcyjnego jadłospisu na kolację.

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 30 min

Kalorie (na porcję): 409,75 kcal

Składniki na krem z brokułów

Przygotowanie zupy warzywnej

  1. Zalej soczewicę wrzątkiem i odstaw na kilka minut.
  2. W tym czasie obierz i pokrój w kostkę ziemniaki, a czosnek w plasterki. Brokuła podziel na różyczki.
  3. W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć czosnek i szpinak. Podsmażaj, aż zmięknie.
  4. Dorzuć ziemniaki, podsmażaj ok. 3 min.
  5. Dodaj brokuła, wlej bulion i zagotuj.
  6. Do gotującego się bulionu dodaj odcedzoną soczewicę.
  7. Gotuj, aż zmięknie (ok. 10-15 min).
  8. Zblenduj całość, podawaj zupę posypaną słonecznikiem.
Krem brokułowy

Jak gotować brokuły?

Korzystając z okazji, chciałam napisać, jak gotować brokuły. Co prawda nie ma to większego odniesienia do tej zupki, ale boję się, że zapomnę o tym. A jest o czym pisać, bo mowa będzie o jednym z najczęstszych błędów, o którym, przyznam sama, jeszcze do niedawna nie wiedziałam.

Co zrobić, aby po ugotowaniu brokuły były soczyście zielone, a nie szaro-bure? Zagotuj duuużą ilość wody. Posól ją, ale go zagotowaniu, inaczej wydłużysz ten proces. Włóż różyczki brokuła do wrzątku i nie przykrywaj garnka. Gotuj 5-7 min, sprawdzając w połowie, czy nie są już gotowe (im są mniejsze, tym szybciej się ugotują). Najlepiej, po wyciągnięciu, przełożyć je do miski z zimną wodą z lodem (to mój ulubiony patent, gdy chce, aby brokuły dobrze wyglądały na zdjęciu…).

A gdzie są to błędy, zapytasz? To gotowanie w zbyt małej ilości wody oraz gotowanie pod przykrywką. Tu się przyznam, że ten drugi błąd jeszcze do niedawna często popełniałam.


Te przepisy mogą Ci się spodobać

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Naleśniki na śniadanie z kozim serem i salami

Znudziły ci się klasyczne przepisy na śniadania? Wypróbuj ziołowe naleśniki na słono z kozim serem, pomidorem, roszponką i włoskim salami. To pyszna propozycja na fit naleśniki sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na kolację, czy do pracy, na wynos.

Gzik – przepis FIT

Gzik – przepis FIT

Lubisz proste, szybkie przepisy? Wypróbuj wielkopolski gzik z ziemniakami w wersji FIT. Przekonaj się, że wystarczy zamienić śmietaną na jogurt naturalny (bez straty na smaku), by przygotować zdrowy, dietetyczny posiłek.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *