Kto ma ochotę na zupę shrekową, to jest, tfu, zupę brokułową? Dopóki nie wypróbujesz, to niestety, musisz mi wierzyć na słowo, że jest pyszna! FIT krem z brokułów to świetny sposób na to, aby wprowadzić nieco więcej warzyw do zimowego jadłospisu, a trzeba przyznać, że wcale nie jest to takie proste. Ale na szczęście z pomocą przychodzą moje przepisy na zupy rozgrzewające, dlatego szybko wskakuj do tej zakładki, jeśli brak Ci pomysłów.
Wracając do tematu. Ta zupa krem z brokułów fit to wybór idealny. Dlaczego? Bo można ją zrobić zarówno ze świeżych, jak i mrożonych warzyw. I tutaj podpowiem, jeśli jeszcze tego nie wiesz, że mrożonki są tak samo wartościowe, jak ich świeże odpowiedniki. Co więcej, zimą lepiej po nie sięgać, ponieważ są zbierane w pełni sezonu, gdy są najsmaczniejsze. A niestety wiele warzyw dostępnych w sklepach musi przejść naprawdę dłuuugą drogę, zanim do nich trafią.
U mnie dodatkowo zupa warzywna została wzbogacona o soczewicę, i to nie bez powodu. Bez niej miała za mało kalorii. Powiesz, że to przecież dobrze, prawda? Niekoniecznie. Wtedy byłaby za mało sycąca, a ja bym się pewnie zrobiła głodna po godzinie. A to nie o to chodzi.
Dodatek soczewicy sprawił też, że od razu podniósł się poziom białka – jest go 21 g, 14 g tłuszczu oraz 51 g węglowodanów. Dzięki temu zupa krem brokułowa fit trafiła do mojego redukcyjnego jadłospisu na kolację.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 min
Kalorie (na porcję): 409,75 kcal
Składniki na zupę krem z brokułów
- 1 brokuł
- 250 g szpinaku
- 200 g ziemniaków
- 500 g bulionu warzywnego
- 200 g soczewicy zielonej
- 2 ząbki czosnku
- 60 g ziaren słonecznika
- 20 oliwy z oliwek
- sól, pieprz
zupa krem z brokułów fit - przepis
- Zalej soczewicę wrzątkiem i odstaw na kilka minut.
- W tym czasie obierz i pokrój w kostkę ziemniaki, a czosnek w plasterki. Brokuła podziel na różyczki.
- W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć czosnek i szpinak. Podsmażaj, aż zmięknie.
- Dorzuć ziemniaki, podsmażaj ok. 3 min.
- Dodaj brokuła, wlej bulion i zagotuj.
- Do gotującego się bulionu dodaj odcedzoną soczewicę.
- Gotuj, aż zmięknie (ok. 10-15 min).
- Zblenduj całość, podawaj zupę posypaną słonecznikiem.
Jak gotować brokuły?
Korzystając z okazji, chciałam napisać, jak gotować brokuły. Co prawda nie ma to większego odniesienia do tej zupki, ale boję się, że zapomnę o tym. A jest o czym pisać, bo mowa będzie o jednym z najczęstszych błędów, o którym, przyznam sama, jeszcze do niedawna nie wiedziałam.
Co zrobić, aby po ugotowaniu brokuły były soczyście zielone, a nie szaro-bure? Zagotuj duuużą ilość wody. Posól ją, ale go zagotowaniu, inaczej wydłużysz ten proces. Włóż różyczki brokuła do wrzątku i nie przykrywaj garnka. Gotuj 5-7 min, sprawdzając w połowie, czy nie są już gotowe (im są mniejsze, tym szybciej się ugotują). Najlepiej, po wyciągnięciu, przełożyć je do miski z zimną wodą z lodem (to mój ulubiony patent, gdy chce, aby brokuły dobrze wyglądały na zdjęciu…).
A gdzie są to błędy, zapytasz? To gotowanie w zbyt małej ilości wody oraz gotowanie pod przykrywką. Tu się przyznam, że ten drugi błąd jeszcze do niedawna często popełniałam.
You must be logged in to post a comment.